De unde atata ploaie? Interviu cu climatologul INMH Roxana Bojariu

Duminica, 03 August 2014, ora 18:12
18408 citiri
De unde atata ploaie? Interviu cu climatologul INMH Roxana Bojariu

S-a mai intamplat in vreun an sa ploua zilnic in timpul verii? Va mai aduceti aminte de vreo vara romaneasca cu un cer placut de innorat si cu temperaturi suportabile?

Pentru ca exista perceptia exceptionalitatii acestei veri ploioase si multa lume se mira cum, zi dupa zi, cerul Romaniei ramane acoperit de nori, am stat de vorba cu Roxana Bojariu, climatolog la Institutul National de Meteorologie.

"In acest an, temperatura la suprafata Marii Mediterane si a Marii Negre a fost mai ridicata pe perioade mari de timp. Luati-o ca pe o speculatie - dar cu baza fizica - aceste temperaturi mai ridicate la suprafata marilor din apropierea Romaniei ar fi putut furniza un surplus de vapori de apa", a spus Roxana Bojariu, pentru Ziare.com.

Sunt mai multe ploi in 2014 sau doar ni se pare? Ne lasam inselati de faptul ca in anumite regiuni ploua si nu vedem ca in multe alte regiuni ale Romaniei nu ploua? La ANM vedeti totul mai bine. Cum e situatia?

Da, la nivelul Romaniei (media pe tara) cantitatile de precipitatii au depasit norma climatica a intervalului de referinta 1981-2010 cu 41% in luna ianuarie, 62% in luna aprilie, 74% in luna mai si 59% in luna iulie.

In lunile martie si iunie cantitatile de precipitatii la nivelul Romaniei au fost apropiate de norma climatica a intervalului de referinta (media intervalului 1981-2010), iar in luna martie s-a inregistrat chiar un deficit de 62% fata de acelasi interval de referinta.

Aceste evaluari sunt la nivelul Romaniei si trebuie mentionat ca dincolo de aceasta caracterizare, exista diferentieri regionale - cum a fost cazul regiunilor din Nord-Vestul tarii, care intr-o luna caracterizata ca foarte ploioasa la nivelul Romaniei (mai 2014), au inregistrat deficit pronuntat de precipitatii.

Romania se obisnuise de multi ani cu un regim uscat de clima in timpul verii. Era un noroc daca veneau niste ploi atunci cand traditia spunea ca trebuiau sa vina, dar in niciun caz nu asteptam ploi suplimentare? Ce s-a intamplat in 2014?

Asteptarile de care pomeniti sunt subiective. O exprimare obiectiva a acestor asteptari sunt, de exemplu, mediile cantitatilor lunare de precipitatii calculate pe mai multe decenii, considerate a reprezenta acel interval de referinta de care va aminteam mai sus.

Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Meteorologiei, folosim pentru caracterizarea climatica necesara diversilor utilizatori intervalul de referinta 1981-2010. In cazul monitorizarii semnalului incalzirii globale, intervalul de referinta recomandat este 1961-1990.

Ciclul anual al cantitatilor lunare de precipitatii arata, in esenta, la fel pentru cele 2 intervale de referinta - cantitatile maxime de precipitatii dintr-un an cad in luna iunie - cu unele diferente in valorile respective (de exemplu, media lunilor iunie in intervalul 1961-1990 este, la nivelul Romaniei, 89,2 l/m2, iar in intervalul 1981-2010, aceasta valoare este 84,5 l/m2). Acestea sunt asteptarile exprimate matematic.

Remarcati in luna iunie, pentru intervalul de referinta mai recent, o usoara diminuare a cantitatilor lunare de precipitatii, la nivelul Romaniei, fata de intervalul de referinta mai vechi (1961-1990). Aceasta tendinta nu apare inca, foarte clar, pentru toate lunile de vara. Dar aici am putea avea indicatia influentei schimbarii climei.

Proiectiile viitoare, in conditiile cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera, ne sugereaza ca la nivelul Romaniei apare o diminuare a cantitatilor de precipitatii tocmai in lunile de vara, cu atat mai puternica cu cat cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera la nivel global este mai mare.

In anul 2014, a existat, inca din primavara, un trasport de umezeala mult mai accentuat spre si peste teritoriul Romaniei, decat in cazul standard, transport asigurat mai ales de cicloni mediteraneeni (sisteme de joasa presiune formate deasupra Marii Mediterane).

Poate e interesant de remarcat ca in acest an, temperatura la suprafata Marii Mediterane si a Marii Negre a fost mai ridicata pe perioade mari de timp.

Luati-o ca pe o speculatie - dar cu baza fizica - aceste temperaturi mai ridicate la suprafata marilor din apropierea Romaniei ar fi putut furniza un surplus de vapori de apa care sa alimenteze ciclonii ce au lasat apoi precipitatii mai abundente nu

doar asupra teritoriului Romaniei ci si a altor tari din Peninsula Balcanica (amintiti-va de inundatiile istorice din Serbia, Bosnia si Hertzegovina, de cele din Bulgaria).

Am amintit toate aceste lucruri nu pentru a indica neaparat cauza - de fapt avem un cumul de efecte ale mai multor fenomene - ci pentru a intelege complexitatea sistemului climatic care ne afecteaza atat de mult scoietatea.

Mai este pomenit in analele ANM vreun an asemanator?

Sigur - de ex. anul 2005.

Anul acesta are un caracter exceptional? Se poate trage o concluzie ca vor mai urma astfel de ani?

Din punctul de vedere al precipitatiilor din primavara si vara, la nivelul Romaniei, da, putem spune ca avem un an extrem, cu precipitatii mai abundente decat in mod obisnuit. Asa cum putem spune ca din punctul de vedere al temperaturii aerului, primele 3 luni ale anului 2014 au dat si ele un caracter extrem, la nivelul tarii - au fost 3 luni consecutive care au depasit semnificat mediile intervalului de referinta 1981-2010 (si evident, chiar cu valori mai mari, pe cele ale intervalului 1961-1990).

Daca privim contextul global, lunile aprilie, mai si iunie au fost cele mai calde incepand cu anul 1880 de cand exista inregistrari, conform colegilor de la NOAA (Statele Unite ale Americii). Aceste temperaturi record s-au datorat mai ales contributiei temperaturii la suprafata oceanului planetar.

Vor mai exista astfel de situatii si in viitor. Totusi, studiile observatiilor de pana acum si proiectiile viitoare realizate cu modele climatice ne sugereaza ca, in medie, cantitatile de precipitatii se vor reduce in lunile de vara, odata cu cresterea accentuata a temperaturilor.

Dar trebuie iarasi sa nuantez - vorbim de medii. Se modifica si caracteristicile fenomenelor extreme - de exemplu, exista indicii ca intensitatea precipitatiilor deasupra continentelor va creste - cantitati de precipitatii din ce in ce mai mari ar putea cadea in intervale de timp din ce in ce mai scurte.

Am citit ca 2014-2015 este anul declansarii unui fenomen de tip El Nino, care aduce in anumite regiuni secetoase ploi neobisnuite si in regiunile umede o lipsa de precipitatii. Este Romania afectata de o consecinta a fenomenului El Nino?

Da, exista estimari ca pana la sfarsitul anului 2014 am putea avea declansat un episod El Nino (probabilitatea fiind cam de 80%). Dar episoadele El Nino afecteaza in mai mica masura Europa (si evident nici Romania nu e influentata in acest caz in mod semnificativ, din punct de vedere meteorologic).

Ceva influente ar putea fi in partea a doua a iernii 2014-2015, dar numai daca episodul El Nino ar fi foarte puternic. Modelele climatice indica, la aceasta data, o intensitate mai degraba slaba spre moderata a viitorului El Nino.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Roxana Bojariu climatolog ploi, #Bojariu climatolog explicatie ploi, #Bojariu ploi excesive Romania , #prognoza meteo