Meteo: Valul de caldura din vestul Europei se apropie de Romania - vine canicula!

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 09:14
6089 citiri
Meteo: Valul de caldura din vestul Europei se apropie de Romania - vine canicula!

Temperaturile continua sa creasca duminica, vremea devenind deosebit de calduroasa, mai ales in vestul tarii. Valul canicular din vestul Europei isi va face simtita prezenta si in Romania, pe masura ce se indreapta si va tranzita Europa Centrala si de Est.

In unele zone ale tarii, instabilitatea va persista si trecator isi vor face simtita prezenta averse si descarcari electrice, mai ales in sud-est, dar si izolat la munte, in Transilvania si Oltenia.

In Bucuresti, temperaturile vor urca in termometre pana la maxime de 27-28 de grade, dupa o dimineata racoroasa, cu 14-16 grade. Este posibil sa mai ploua slab, mai ales spre seara.

Turistii vor avea mai mult noroc daca s-au decis sa marga la munte, nu la mare. Astfel, la munte, vremea va fi frumoasa si va ploua doar izolat, spre seara, mai ales in masivele estice si sud-estice. Temperaturile vor varia intre 19 grade la Sinaia si maxim 24 de grade la Stana de Vale.

La mare, desi temperaturile sunt in crestere, cerul va fi mai mult noros, iar peste zi vor fi ploi slabe si descarcari electrice. Desi maximele vor ajunge pana la 25 de grade, temperatura apei marii nu trece de 23 de grade.

Vine canicula!

Vremea va continua sa se incalzeasca in perioada urmatoare, devenind caniculara mai ales in vestul tarii, unde disconfortul termic va fi ridicat.

Astfel, luni, temperaturile vor urca in vestul tarii pana la 37-38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80. In Capitala, temperaturile vor urca la maxime de 33-34 de grade, chiar daca diminetile de vor mentine racoroase, cu 16 grade in termometre. Ploile se vor restrange tot mai mult, fiind prezente, doar sporadic, in extremitatea de sud-est si in zonele de munte.

Marti, temperaturile vor creste si mai mult, trecand de 30 de grade in toata tara, cu maxime de 38-39 de grade la Timisoara, Arad si Oradea si 35-36 de grade in Bucuresti, unde canicula va crea populatiei un disconfort termic ridicat.

Valul de caldura - unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu

Cresterea accentuata a temperaturilor in tara noastra este determinata de valul de caldura care a afectat Europa de Vest in ultimele zile si care, acum, se deplaseaza spre Europa Centrala si de Est.

Valul de caldura care afecteaza o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu si este neobisnuit pentru ca a aparut la inceputul verii si afecteaza un teritoriu foarte mare, a semnalat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

Potrivit previziunilor, valul de caldura nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmand sa fie prezente in mare parte din Europa de Vest, Centrala si de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de canicula.

Particularitatea acestui val de caldura consta in faptul ca a inceput foarte devreme, la sfarsitul lunii iunie, si afecteaza o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit si Rusia. Valul de caldura din vara anului 2003, din cauza caruia se estimeaza ca au decedat 70.000 de persoane, s-a format in luna august.

Actualul val a inceput la sfarsitul lunii iunie in sud-vestul Peninsulei Iberice, unde in locuri ca Almeria s-au inregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au inregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius in Franta si Rusia.

Nivelul 4 de alerta (pe o scara de 5) a fost declarat in doua tari europene, pana luni: Elvetia si Polonia. In urmatoarele zile, canicula urmeaza sa se deplaseze lent spre estul Europei, afectand mai sever Turcia si Grecia, potrivit OMM.

Autoritatea ungara sanitara ANTSZ a emis o alerta de canicula, de nivel maxim, care a intrat in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, pentru o perioada de cinci zile, si a prezentat o serie de recomandari pentru populatie.

Actualul val de caldura afecteaza si vestul Statelor Unite, in timp ce in tarile scandinave este mult mai frig decat de obicei in aceasta perioada a anului.

Potrivit lui Omar Baddour, expert al OMM, actualul val de caldura se explica prin faptul ca exista un sistem de presiuni joase in Oceanul Atlantic si un sistem de presiuni inalte in estul continentului, iar la mijloc "se creeaza un coridor care ii permite aerului cald din Sahara sa urce pana in Europa".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#meteo canicula, #prognoza meteo iulie , #prognoza meteo