Prognoza meteo pe trei luni - Primavara obisnuita, putin cam ploioasa

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 15:15
7505 citiri
Prognoza meteo pe trei luni - Primavara obisnuita, putin cam ploioasa
Foto: Arhiva

Vremea se incalzeste treptat in urmatoarele trei luni iar temperaturile vor ajunge pana la 18 grade Celsius, in mai.

Conform prognozei de specialitate, publicata, vineri, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada martie-mai, in prima parte a intervalului analizat doar in Moldova temperatura aerului ar mai putea cobori sub zero grade.

In restul teritoriului, valorile vor fi pozitive, iar cantitatile de precipitatii se apropie de normele climatologice.

In prima luna de primavara, regimul termic mediu diurn al aerului va inregistra valori apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, cu exceptia zonelor de nord-vest si nord, unde, local, valorile termice pot fi sub mediile multianuale.

Temperaturile medii de peste zi vor oscila intre 5 grade Celsius, in Moldova, Maramures si Transilvania, si 7 grade Celsius, in Banat. Pe timpul noptii, numai in Moldova valorile vor fi sub pragul de inghet (-1 grad Celsius), in timp ce in Oltenia, Dobrogea, Maramures, Crisana si Banat se vor inregistra medii de 3-4 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii pot prezenta, in martie, valori peste mediile climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, mai putin in sud-estul tarii, unde acestea pot fi apropiate de normele climatologice. Specialistii estimeaza intre 20 l/mp in Moldova, Muntenia si Transilvania, si 80 l/mp, in Maramures.

Luna aprilie aduce temperaturi medii lunare ale aerului, in general, apropiate de mediile multianuale local in sud-estul, sudul si vestul tarii, iar in restul teritoriului valorile termice se vor situa sub normele climatologice.

Mediile climatologice vor oscila intre 4 grade Celsius (in Moldova) si 13 grade Celsius, in Banat, Oltenia si Muntenia. In ceea ce priveste precipitatiile, aceste vor fi, in general, peste normele climatologice in majoritatea regiunilor, iar in zonele de campie din sudul si estul tarii vor fi posibile cantitati apropiate de mediile multianuale.

In Dobrogea sunt prognozate cantitati mai reduse de ploi (intre 20 si 40 l/mp), in timp ce in Moldova, Muntenia, Maramures, Banat si Oltenia, gradul de precipitatii se va incadra intre 65 si 80 l/mp.

Conform ANM, in mai, temperaturile medii lunare ale aerului vor ajunge la valori si de 18 grade Celsius, in limite apropiate de cele multianuale in zonele de campie din sudul si vestul tarii. In restul teritoriului, mercurul din termometre va indica valori sub normele climatologice. Astfel, in Moldova, mediile vor fi cuprinse intre 10 si 17 grade Celsius, iar in Transilvania intre 12 si 15 grade Celsius.

La capitolul precipitatiilor, sunt prognozate, in general, valori apropiate de mediile multianuale lunare in majoritatea zonelorm, cu cantitati cuprinse intre 25 si 50 l/mp, in Dobrogea, si 50 si 110 l/mp, in Oltenia.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizeaza ANM.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#prognoza meteo primavara 2013, #prognoza meteo mai 2013, #meteo 1 mai 2013 , #prognoza meteo