Consiliul Capitalei a votat, din nou, infiintarea companiilor care preiau activitatea RADET

Luni, 11 Martie 2019, ora 15:15
6250 citiri
Consiliul Capitalei a votat, din nou, infiintarea companiilor care preiau activitatea RADET
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierii generali ai Primariei Capitalei au votat, din nou, luni, infiintarea unor companii care sa preia activitatea RADET, care se afla la un pas de colaps.

Este vorba despre Compania Municipala Termoenergetica si Compania Municipala Energetica Servicii Bucuresti, infiintate cu scopul "continuarii serviciului de alimentare cu energie termica", conform proiectului aflat pe ordinea de zi.

In februarie, CGMB adoptase cu 37 de voturi pentru (inclusiv de la PNL), 6 abtineri si 6 voturi impotriva (de la USR), divizarea Companiei Municipale Energetica SA (declarata ilegala de Curtea de Apel Bucuresti) in doua societati: Termoenergetica (pentru a prelua activitatea RADET) si Energetica Servicii Bucuresti SA.

Dar acest vor a fost anulat pentru conflict de interese, dupa ce un consilier si-a propus unica fiica pentru a fi membru in Consiliul de Administratie.

Un al doilea proiect adoptat prevede ca, pentru indeplinirea serviciului public de alimentare cu energie termica, activitatea prestata de RADET Bucuresti va fi asigurata in regim de continuitate, permanent, pana la preluarea acesteia de catre Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA.

CGMB a mai adoptat si un al treilea proiect de hotarare privind avizarea studiilor de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termica - activitatile de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice in arealul deservit de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov, arata Agerpres.

De ce este importanta Termoenergetica?

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, reorganizarea sistemului de termoficare din Capitala - care crapa deja pe toate partile - se afla in impas. Motivul: atat ELCEN (detinuta de Ministerul Energiei si care produce agentul termic pentru bucuresteni), cat si RADET (care se afla in proprietatea primariei si care distribuie agentul termic) se afla in insolventa inca din 2016.

In aceste conditii, cele doua societati - in ciuda faptului ca functioneaza cu dotari si infrastructura din anii 1960 si abia mai asigura incalzirea necesara Capitalei - nu pot atrage bani pentru modernizare.

Ca sa rezolve problema, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si Ministerul Energiei au convenit, in cele din urma, in primavara anului trecut, sa transfere atat activitatea ELCEN, cat si pe cea a RADET catre Compania Municipala Energetica SA, care sa poata accesa fonduri europene.

Problema este ca aceasta companie municipala - la fel ca si celelalte 21 infiintate de administratia Firea - a fost declarata ilegala de Curtea de Apel Bucuresti si, in consecinta, nu mai poate prelua activitatea societatilor aflate in insolventa.

Care este solutia? Mai multi consilieri ai Opozitiei, adica cei ai PNL si USR, au propus ca aceasta companie sa fie reinfiintata legal, cu votul a doua treimi dintre membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . In loc sa adopte aceasta solutie, insa, administratia Firea a propus, mai intai, un proiet de "reconfirmare a infiintarii companiilor" ilegale. CGMB a respins prin vot acest proiect.

Apoi - refuzand in continuare sa reinfiinteze compania in conditiile propuse de Opozitie - administratia a pus pe ordinea de zi a sedintei din februarie a CGMB un proiect de dizolvare prin divizare a Companiei Municipale Energetica SA.

Cu alte cuvinte, noua propunere era ca Energetica SA sa se divizeze in 2 companii: Termoenergetica SA (al carei scop este sa preia activitatea RADET) si

Energetica Servicii Bucuresti SA (din care sa faca parte Bucuresti, Chiajna si Popesti Leordeni) si care sa presteze servicii de profil pe ariile acestor unitati administrative.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#RADET doua companii, #infiintare Termoenergetica Consiliul Capitalei , #radet