Nu scapam de avarii la RADET. Cati kilometri de teava veche se vor schimba in 2019?

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 08:20
7236 citiri
Nu scapam de avarii la RADET. Cati kilometri de teava veche se vor schimba in 2019?
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Autoritatile locale din Capitala ar putea, in teorie, sa schimbe, in 2019, aproape 10% din conductele magistrale invechite ale RADET, care iarna trecuta au crapat pe toate partile si au lasat in frig zeci de mii de bucuresteni. In realitate, insa, nu exista nicio garantie ca aceste lucrari vor fi duse integral la capat, in acest an.

Iarna trecuta, RADET le transmitea bucurestenior ca i-a lasat in frig din cauza unor avarii, pe care nu avea cum sa le preintampine. Era vorba despre sparturi aparute pe conductele magistrale invechite ale Regiei. De fapt - sustinea atunci conducerea RADET - nu mai putin de 80% din totalul de 954 de kilometri de magistrala ar trebui inlocuiti, astfel incat sa nu mai apara avarii masive.

In aceste conditii, inca din luna ianuarie, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, declara pentru Ziare.com ca, incepand chiar din aceasta primavara, va incepe inlocuirea a 64 de kilometri de magistrala uzata. In locul ei, urma sa se monteze conducta noua, de calitate, preizolata. In plus, alti zeci de kilometri de magistrala urmau sa fie inlocuiti - tot din primavara - cu teava pe care constructorii o numesc 'cruda' (nu are strat izolator aplicat din fabrica, dar care oricum este mai buna decat cea veche).

Practic, potrivit lui Burghiu, in aceasta primavara urma sa inceapa, in sfarsit, modernizarea masiva a retelei de distributie a agentului termic din Capitala, pe care ar fi trebuit sa o demareze administratia locala inca de la inceputul anilor '90!

Marea surpriza a aparut, insa, abia in momentul in care Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), care detine RADET, si-a publicat proiectul de buget pe anul 2019.

Potrivit acestui document, RADET nu va primi niciun leu pentru investitii noi (adica pentru montare de teava preizolata) . In schimb, Regiei i se vor aloca doar sume pentru continuarea unor investitii aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) inca de prin anii 2000.

In context, expertii Frames au intocmit o analiza a carei concluzie este ca - indiferent ce au promis - autoritatile locale si-au propus sa reabilteze, in acest an, doar 31,2 kilometri de conducta din cei circa 4.000 pe care ii are reteaua RADET (incluzand atat cei 954 de kilometri de magistrala, cat si conductele secundare).

In aceste conditii, transmitea Frames, e clar ca intregul sistem de termoficare al Capitalei a fost lasat "la mila Domnului" de PMB!

Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Daca Frames are, intr-adevar, dreptate inseamna ca pentru sute de mii de bucuresteni iarna urmatoare va fi crunta. Motivul: in lipsa reabilitarii, conductele magistrale vor ceda din ce in ce mai des, iar numarul oamenilor lasati fara caldura si apa calda va creste alarmant.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, spune insa ca - indiferent cine si ce ar cere - problemele termoficarii nu se rezolva intr-un an sau doi.

"Sigur ca avarii vor mai fi si in iarna urmatoare. Dar - speram noi - mai putine. Am mai spus-o: sistemul de termoficare a fost construit in 20 de ani, in vremea comunismului, cand nu stateai dupa avize. Si din anii '90 incoace s-a investit putin in el. Asa ca nu putem acum sa-l reabilitam pe tot intr-un an, doi!

Am vazut si eu analiza care spune ca avem de schimbat 4.000 de kilometri de teava. Problema mare - asa cum iarasi am mai spus - este reprezentata de conducta magistrala care, atunci cand se sparge, lasa multi oameni fara agent termic. Asa ca noi ne concentram acum sa schimbam nu 4.000 de kilometri de teava, ci cat trebuie inlocuit din conducta magistrala", ne-a spus Burghiu.

Potrivit lui, PMB ar fi alocat bani pentru schimbarea de conducte, iar lucrarile vor incepe in curand.

"Sunt 3 categorii de investitii programate pentru aceasta primavara, dupa oprirea furnizarii agentului termic (adica probabil incepand din luna mai - n.red).

Mai intai, vor fi investitiile pe care le facem cu fortele proprii ale RADET. Anul trecut am schimbat in acest fel 11,5 kilometri de magistrala si speram sa reusim sa inlocuim cam tot atat si in acest an.

Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Totodata, incepem lucrul la inlocuirea celor 64 de kilometri de magistrala cu teava noua, preizolata, asa cum am zis. In 2019, trebuie sa finalizam inlocuirea a 8,5 kilometri din Magistrala 2 (care iarna trecuta s-a spart si a lasat in frig zeci de mii de oameni) incepand cu zona Bobocica.

'Atacam' apoi si alte doua sectoare de magistrala. Unul spre Drumul Taberei (unde vom inlocui 1,9 kilometri) si unu spre Ferentari (unde avem de schimbat 12.610 kilometri) . Ramane sa vedem daca lucrarile la aceste magistrale se vor finaliza in 2019 sau daca se vor face doar inlocuiri partiale, care sa se continue apoi, in 2020.

Aceste lucrari vor fi executate de Compania Energetica Servicii (una dintre companiile aflate inca in curs de infiintare si care va prelua parte din activitatea Energetica SA, declarata ilegala de instanta).

Am vazut si eu interpretarile privind faptul ca schimbarea celor 64 de kilometri de magistrala n-ar fi prevazuta ca investitie noua. Din punct de vedere tehnic, e investitie noua, in sensul ca vom folosi teava preizolata, nu teava cruda, ca la reparatii.

Alexadru Burghiu, administratorul special al RADET. Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

De ce nu figureaza aceste lucrari, ca investitii noi, in proiectul de buget al RADET? Din cauza ca ele se vor realiza in baza unui contract intre Primarie si Compania Municipala Energetica SA.

In plus, proiectul inlocuirii acestor segmente de magistrala a inceput deja, prin faza de proiectare. Asa ca executia lucrarilor - care va incepe in acest an - este finantata ca o continuare a unui proiect, nu ca investitie noua. Dar banii exista si se vor aloca.

In plus, mai avem proiecte de reparatii pe care vrem sa le facem cu firme private si care ar insemna schimbarea a inca aproximativ 27 de kilometri de conducta. S-a lansat deja licitatia. Problema este ca RADET n-a mai lucrat cu terti de 7 ani, iar multe societati care faceau astfel de lucrari s-au reprofilat. Speram sa se inscrie firme, iar lucrarile sa se atribuie repede", a declarat Alexandru Burghiu.

In concluzie, per total - daca autoritatile vor reusi sa finalizeze toate aceste proiecte pana la iarna (adica doar in circa 6-7 luni) - ar insemna ca, in 2019, se vor inlocui circa 61 de kilometri de conducta magistrala veche. Adica doar aproape 10% din cat ar trebui sa se inlocuiasca, astfel incat sistemul sa nu mai cedeze si sa nu mai lase oamenii in frig!

Ramane, insa, sa vedem cum vor merge lucrarile daca pe parcursul urmatoarelor 6-7 luni vor mai aparea si probleme neprevazute...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#RADET avarii inlocuire teava, #Compania Municipala Energetica Avarii Servicii , #radet