Falimentul RADET este iminent. Ce solutii sunt pentru ca bucurestenii sa nu ramana fara apa calda si caldura - UPDATE

Joi, 21 Februarie 2019, ora 17:45
7513 citiri
Falimentul RADET este iminent. Ce solutii sunt pentru ca bucurestenii sa nu ramana fara apa calda si caldura - UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca in primele doua episoare v-am relatat despre cauzele care au adus sistemul de termoficare al Capitaliei in pragul colapsului si despre riscurile pe care si le asuma angajatii pentru a-l tine in functiune, astazi va spunem cum vrea administratia Firea sa rezolve toate aceste probleme, infiintand alte doua companii municipale.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, atat ELCEN (societatea Ministerului Energiei care produce agent termic), cat si RADET (detinuta de Primarie si care il distribuie, in Capitala) se afla in insolventa inca din anul 2016. Motivul: ani la rand, PMB a subfinantat regia, care a acumulat datorii de 3,7 miliarde de lei catre ELCEN, pe care nu le-a mai putut plati.

Problema este ca, din cauza insolventei, niciuna dintre societati nu poate atrage fonduri pentru a face investitii. Iar fara bani, multe dintre grupurile energetice ale ELCEN vor trebui scoase din functiune, in urmatorii ani, din cauza ca sunt deja prea vechi si nu mai respecta legislatia de mediu.

Cu alte cuvinte, pe masura ce trec anii, capacitatea ELCEN de a produce agent termic pentru bucuresteni va scadea din ce in ce mai mult.

De celalata parte, conductele RADET - vechi de peste jumatate de secol - pocnesc pe toate partile si pierd cantitati uriase de apa fierbinte. Fara inlocuiri de tevi, e putin probabil ca sistemul sa mai reziste prea multe ierni de acum incolo. Deja se produc anual peste 3.500 de avarii care lasa zeci de mii de bucuresteni in frig, in plina iarna. In plus, tevile vechi reprezinta un pericol si pentru angajati, care isi risca viata cand intervin pentru a remedia avariile.

Din pacate, desi era clar inca din anii trecuti ca situatia termoficarii Capitalei e critica, autoritatile tot n-au fost in stare sa gaseasca solutia pentru a o rezolva.

Solutiile prost gandite au impins sistemul mai aproape de colaps

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si Ministerul Energiei au tot cautat, in ultimii ani, solutii pentru a rezolva problemele sistemului de termoficare. Printre altele, s-a luat in calcul o fuziune dintre cele doua societati, dar in cele din urma s-a renuntat la ideea.

Abia in primavara lui 2018, partile au agreat o strategie. Potrivit acesteia, RADET urma sa plateasca ELCEN doar 1,09 miliarde lei din datoria de 3,7 miliarde, acumulata de-a lungul timpului.

Totodata, atat RADET, cat si ELCEN urmau sa isi transfere activitatea catre Compania Municipala Energetica, infiintata de administratia Firea. Aceasta companie, neavand datorii, putea accesa fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare (176 de milioane de euro sunt disponibili, pentru astfel de investitii, in cadrul POIM 2014-2020).

ELCEN si-a prevazut in planul sau de reorganizare - adoptat in instanta inca de pe 18 octombrie - transferul de activitate catre Compania Municipala Energetica SA. Lucrurile pareau sa fi intrat, in sfarsit, pe un fagas normal si venise randul RADET sa isi armonizeze propriul plan de reorganizare cu cel al ELCEN.

Problema este ca RADET n-a facut acest lucru. De ce? Din cauza ca PMB (proprietarul infrastructurii administrate de RADET) nu vrea sa plateasca datoria de 1,09 miliarde catre ELCEN, sustinand ca aceasta plata ar reprezenta un ajutor de stat si, in consecinta, ar fi ilegala.

Solutia, este de parere administratorului special al RADET, Alexandru Burghiu, ar fi in mainile Guvernului, care ar trebui sa emita o hotarare prin care datoria pe care RADET o are catre ELCEN sa fie stearsa. Asta, dupa ce partile au convenit, in primavara, ca datoria ar trebui platita.

Cum administratorii speciali si judiciari ai ELCEN si RADET n-au ajuns la nicio intelegere, in aceasta privinta, transferul de activitate s-a blocat. Intre timp, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, prin decizie definitiva si irevocabila, ca toate companiile municipale, inclusiv Energetica SA, au fost infiintate ilegal. In consecinta, acestea trebuie desfiintate.

Cu alte cuvinte, transferul de activitate de la RADET si ELCEN catre Energetica SA - amanat nejustificat de mult - nu mai reprezinta astazi o solutie pentru salvarea sistemului de termoficare al Capitalei.

Compania ilegala se imparte in doua, ca bucurestenii sa nu ramana in frig

Pierde Capitala cei 176 de milioane de euro pe care i-ar fi putut atrage prin POIM 2014-2020 si cu care ar fi putut moderniza sistemul de termoficare?

Administratorului special al RADET, Alexandru Burghiu, sustine ca banii nu se pierd. Motivul: studiul de fezabilitate necesar accesarii banilor e in curs de finalizare, iar 39 dintre cele 43 de avize au fost deja obtinute. Totul este ca aceasta documentatie sa se finalizeze, totusi, si pana cel mai tarziu in luna aprilie, sa se depuna si cererea de finantare.

In schimb, consilierul municipal Catalin Deaconescu (PNL) a declarat, in repetate randuri, pentru Ziare.com ca ar trebui sa ne luam gandul de la acei bani, din cauza ca sansele de a-i mai accesa sunt aproape nule.

De ce nu putem lua banii de care RADET sustine ca are nevoie pentru a moderniza peste un sfert din reteaua principala de distributie a agentului termic? Din cauza ca sumele respective ar putea fi accesate doar de o companie sanatoasa din punct de vedere financiar, care sa administreze termoficarea Capitalei. Or, la acest moment, o astfel de companie nu exista, de vreme ce RADET si ElCEN sunt insolventa, iar Energetica este in ilegalitate si, in mod normal, ar trebui sa fie desfiintata.

Lucrurile se complica si mai mult deoarece RADET urmeaza sa intre in faliment din cauza ca nu nu s-a rezolvat problema platii datoriei catre ELCEN.

Primaria anunta falimentul iminent al RADET. Sursa foto: Proiect hotarare CGMB

In consecinta, administratia Firea - tinand cont de aceasta data si de propunerile consilierilor municipali PNL - incearca acum sa infiinteze doua noi companii municipale. Una dintre ele - Compania Municipala Termoenergetica SA - ar urma sa se ocupe de termoficare, iar cealalta - Compania Municipala Energetica Servicii Bucuresti SA - ar urma sa presteze alte servicii energetice diverse.

Cu ce se va ocupa fiecare dintre cele doua societati care vor lua nastere din divizarea Companiei Municipale energetica. Sursa foto: Proiect hotarare CGMB

Proiectele de infiintare a acestor companii au fost incluse pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de pe 26 februarie. Ramane de vazut daca ele vor primi votul a doua treimi dintre consilieri.

Consilierul municipal Catalin Deaconescu a declarat pentru Ziare.com ca ideea de infiintarii Termoenergetica vine, de fapt, de la consilierii PNL.

"Noi am venit cu ideea companiei Termoenergetica. Dar atentie, asta nu inseamna ca ne dorim reconfirmarea infiintarii unor companii ilegale, asa cum s-a propus anterior.

Noi am propus infiintarea unei companii noi. Prin statut, aceasta ar urma sa asigure transparenta si eficienta. In acest fel - spre deosebire de situatia celor 22 de companii pe care le-au infiintat pana acum - in cazul acesteia ar urma sa putem afla cu ce se ocupa, ce organigrama si ce plan de afaceri are", a explicat Catalin Deaconescu.

Ramane de vazut daca administratia Firea va accepta sau nu sa respecte regulile de transparenta solicitate de Opozitie macar in cazul Companiei Termoenergetica. Asa cum Ziare.com v-a informat deja, pana la acest moment, PMB nu a dat in niciun moment dovada de transparenta cu privire la celelalte 22 de companii municipale, refuzand constant, vreme de aproape un an, sa ne spuna cu ce se ocupa unele dintre ele, cati angajati au si cum si-au cheltuit banii alocati din bugetul public.

Din pacate, nu e de ajuns ca aceasta Companie Termoenergetica sa se infiinteze si sa desfasoare o activitate transparenta ca sa poata accesa banii europeni.. Ea ar trebui, in plus, sa isi ia si licente si delegari de serviciu in vederea distributiei agentului termic.

In cazul in care aceste etape nu vor fi parcurse in timp util, cel mai probabil autoritatile vor pierde cei 176 de milioane de euro si, odata cu ei, sansa de a moderniza o parte importanta din reteaua de distributie a agentului termic.

Iar singurii care ar avea de pierdut, intr-o astfel de situatie, ar fi bucurestenii din banii carora se platesc pierderile sistemului de termoficare si pe care avariile ii lasa in frig, din ce in ce mai des.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#RADET faliment companii Firea, #RADET faliment caldura Bucuresti, #companii municipale RADET Bucuresti , #radet