Nu ai apa calda de o saptamana. Iata ce poti sa faci impotriva RADET

Joi, 16 Iunie 2016, ora 08:07
22508 citiri
Nu ai apa calda de o saptamana. Iata ce poti sa faci impotriva RADET
Foto: Arhiva Ziare.com

Locuitorii din doua cartiere bucurestene nu au apa calda de mai bine de o saptamana, iar pisica e aruncata dintr-o curte in alta.

Exista un razboi declarativ intre producatorul de energie termica Electrocentale Bucuresti (ELCEN) si distribuitorul RADET despre motivul pentru care cei ce stau in Colentina si Pantelimon nu au apa calda.

O solutie temporara a fost gasita, insa s-au ivit noi probleme in alte parti ale Capitalei.

Citeste mai multe despre acest scandal

Insa ce pot face cei afectati? De exemplu, sa se planga la Protectia Consumatorilor.

Chiar daca nu au apa calda, bucurestenii nu au facut pana acum reclamatii la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pe aceasta tema.

Paul Anghel, director general al Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana in cadrul ANPC, a precizat pentru Ziare.com ca in ultima luna nu a fost depusa nicio sesizare in ceea ce priveste activitatea RADET sau ELCEN, cu toate ca acest lucru se poate face si de pe site-ul institutiei, atat de fiecare bucurestean ramas fara apa calda, cat si de catre asociatiile de proprietari.

Am depus o reclamatie. Ce urmeaza?

Daca nu aveti apa calda si vreti sa va plangeti la ANPC, sesizarea trebuie sa contina anumite elemente, printre care se numara denumirea companiei reclamate si adresa (vezi cum arata formularul pentru reclamatiile online). Odata depusa la ANPC, angajatii institutiei verifica elementele obligatorii, iar daca acestea sunt mentionate, atunci se face un control la compania reclamata, careia i se cere un punct de vedere in privinta sesizarii.

La final, daca angajatii ANPC constata ca cele reclamate sunt adevarate, atunci compania respectiva poate fi amendata.

Iata cum a descris Paul Anghel acest proces:

"Avem o procedura-cadru de solutionare a reclamatiilor, care e afisata inclusiv pe site, care prevede ca in momentul in care primim o sesizare de la consumatori, prin orice forma - online scris sau direct la ghiseu - vedem mai intai daca are toate elementele ca sa fie o sesizare conforma, adica se mentioneaza sediul operatorului economic sau alte date precum numele reclamantului, datele lui sau daca are un contract sau e in contact cu operatorul economic respectiv etc.

Apoi, se fac echipe care se deplaseaza la sediul operatorului economic respectiv, i se cere punct de vedere, se povesteste speta si incearca sa se afle argumentele dansilor, in concordanta cu argumentele sesizarii. Daca vorbim de operatori economici mari, se poate solicita un punct de vedere si prin fax, iar un reprezentant poate veni si discuta cu noi, pe baza unei imputerniciri. Apoi, se poate incheia un proces verbal de constatare sau de constatare a contraventiei, fie ca vorbim de avertisment, fie de amenda contraventionala", ne-a spus acesta.

Am dat drumul la apa calda, dar pe teava a curs apa rece. Ce pot sa fac?

Avocatul Cuculis Adrian a transmis, intr-o declaratie acordata Ziare.com, ca asociatia de proprietari are "obligatia esentiala" de a urmari interesul celor ce fac parte din blocul respectiv.

"Iar in conditiile in care intr-un interval de timp nu a putut fi folosita apa calda si pe teava a curs apa rece, este clar ca proprietarii se pot prevala de faptul ca serviciile primite nu erau conforme si sa refuze plata apei calde pentru intervalul respectiv", ne-a mentionat avocatul.

Adrian Cuculis arata ca asociatia poate actiona in judecata furnizorul de apa calda, pentru a primi despagubiri. "Astfel, practic se deconteaza nota din vinovat in vinovat: asociatia si pe mai departe furnizorul de apa calda", a subliniat avocatul.

Au existat situatii in care RADET a luat din proprie initiativa decizia de a oferi reduceri bucurestenilor care au fost afectati de lipsa apei calde. Singura conditie pusa atunci a fost ca asociatiile de proprietari sa depuna o solicitare in acest sens.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#apa calda Bucuresti, #apa calda bucuresteni, #facturi apa calda Bucuresti, #facturi apa calda , #radet