Ziare.com

Un pericol pentru bucuresteni? Sistemul de termoficare are tevile mai vechi de 20 de ani. In ritmul actual, vor fi schimbate in 67 de ani!

de Gabriel Kolbay
Marti, 13 Martie 2018, ora 09:53

   

Un pericol pentru bucuresteni? Sistemul de termoficare are tevile mai vechi de 20 de ani. In ritmul actual, vor fi schimbate in 67 de ani!
Cele mai multe dintre conductele de termoficare din Bucuresti sunt vechi de zeci de ani si ar trebui inlocuite cat mai repede. In caz contrar, nu numai ca avariile din sistem vor continua sa se tina lant, dar s-ar putea repeta chiar tragedia din ianuarie, cand doi angajati ai RADET au murit opariti dupa ce conducta veche cu apa clocotita la care lucrau s-a spart.

Daca va continua, insa, sa lucreze in ritmul din 2017, Primariei Bucuresti i-ar trebui aproximativ 67 de ani ca sa schimbe doar conductele principale si 35 de ani ca sa le inlocuiasca pe cele secundare.

Imediat ce vine frigul, multe dintre conductele RADET incep sa cedeze. In ultimii ani, s-au produs sute de avarii, care au lasat fara apa calda si caldura mii de bucuresteni. De fiecare data, muncitorii RADET au peticit tevile cum au stiut mai bine. Din pacate, doi dintre ei si-au pierdut viata in ianuarie, dupa ce conducta cu apa clocotita la care lucrau s-a spart.

Am cerut Regiei Autonome de Distributie a Agentului Termic (RADET) Bucuresti sa ne spuna cati metri liniari de conducta ar trebui schimbati, astfel incat sistemul bucurestean de termoficare sa functioneze la parametri optimi. Societatea nu ne-a oferit un raspuns precis.

RADET ne-a comunicat, in schimb, ca cea mai imbatranita este, in acest moment, reteaua principala de distributie a agentului termic din Bucuresti (care contine si magistrale care trec pe sub marile bulevarde - n.red.). Mai exact, RADET informeaza ca administreaza 954,09 kilometri de conducta principala, din care 754,15 kilometri (79%) e mai veche de 20 de ani.

N-ar trebui sa ne miram, deci, ca tevile crapa. Din pacate, autoritatile nu ne-au dat inca nici motive sa speram ca problemele sa vor rezolva prea curand. Judecand dupa eficienta cu care s-a lucrat in anii trecuti, n-ar fi exclus ca inlocuirea conductelor uzate de termoficare sa dureze aproape o viata de om.

Anul trecut, spre exemplu, RADET a reusit inlocuirea a 11.133,4 de metri liniari de conducta principala. Practic, mai putin de 12 km! Daca va contina sa lucreze in acelasi ritm si in 2018, va avea nevoie de inca 67 de ani ca sa termine treaba.

Nici reteaua secundara de distributie a RADET nu e mult mai noua. Potrivit informatiilor oferite de regie pentru Ziare.com, 1.821,79 kilometri de conducte secundare (adica 61% din total) sunt mai vechi de 20 de ani. Iar daca se va lucra in ritmul de anul trecut, inlocuirea conductei vechi i-ar lua RADET-ului nu mai putin de 35 de ani.

RADET a mai sustinut in raspunsul scris remis Ziare.com ca si-a stabilit tintele de reabilitare pentru 2018 si ca ar urma sa inlocuiasca circa 30 km de conducta uzata din reteaua primara de distributie si 21.285 de metri liniari (21 km) din reteaua secundara. In acest ritm, i-ar trebui regiei doar 25 de ani ca sa innoiasca reteaua primara de distributie. In schimb, ar avea nevoie de 85 de ani ca sa termine de inlocuit conducta veche din reteaua secundara.

Oricum ar fi, daca ritmul de lucru al autoritatilor nu va creste exponential, multi dintre bucuresteni si-ar putea lua deja gandul de la faptul ca vor trai suficient ca sa mai prinda ziua in care Capitala va avea sistem performant de termoficare.

Cat ar costa lucrarile

RADET ne-a mai informat ca anul trecut a cheltuit aproape 9 milioane de lei (ceva mai putin de 2 milioane de euro) pentru inlocuirea conductelor de termoficare.

Cu toate astea, regia sustine ca nu poate estima cat ar costa schimbarea tuturor conductelor invechite din sistemul de termoficare al Capitalei. Motivul este ca pe fiecare tronson de lucrare se stabilesc alte costuri, in functie de: "diametre, tema proiectului (modernizare/reabilitare), tipul de conducte si izolatie folosit, amplasarea conductelor (aerian, in canal vizitabil sau nevizitabil in carosabil sau in spatiu adanc), adancimea de pozare (pana la 11 metri) si vecinatatea cu alte retele de utilitati din aceeasi zona", potrivit RADET.

Regia ne-a mai transmis si ca Primaria Bucuresti are un proiect de investitii numit
"Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucuresti" prin intermediul caruia vrea sa atraga prin Programul Operational de Infrastructura Mare 2014-2020 nu mai putin de 176.470.588 euro.

Acesti bani ar urma sa fie folositi pentru inlocuirea a 200 de kilometri de conducta principala de termoficare. Daca Primaria va reusi sau nu sa acceseze acei bani, ramane insa de vazut.

Si chiar daca ar face-o, acea suma i-ar ajunge Primariei pentru a rezolva doar o mica parte a problemei. Potrivit lui Radu Opaina, care a fost director general al RADET in anul 2003, ar fi nevoie de aproape un miliard de euro pentru rezolvarea intregii situatii.

"La momentul de fata, circa 90% din conducta administrata de RADET este veche si trebuie schimbata. Nu este un proiect pe care sa-l faci cu bani de la bugetul local. Costurile ar ajunge la maxim un miliard de euro (aproximativ bugetul anual al Primariei Capitalei - n.red.). Si s-ar putea face. Dar ca sa se poate, ar trebui ca totul sa porneasca de la vointa. Ar trebui sa avem preocupare practica, nu televizata. Ar trebui interes. Pe noi, spre exemplu, nimeni nu ne-a intrebat ce vrem si cum am face. Poate am avea si noi niste idei bune, nu?", a declarat pentru Ziare.com Radu Opaina, actualmente presedinte al Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania.

Cum a ajuns conducta RADET in custodia unor "firme capusa?"

Sorin Chirita, fost administrator special al RADET, actualmente city-manager in cadrul Primariei Bucuresti, declarase pe data 27 februarie ca ar exista un stoc de tevi pentru sistemul de termoficare, dar care nu poate fi folosit in conditiile in care nu a fost inventariat si expertizat.

"Nu putem sa avem evidenta, pentru ca ea a ramas undeva in custodia unor firme care ulterior au intrat in insolventa. Niste firme capusa, care nu mai pot fi identificate. Lucrurile acestea vor fi clarificate. Au fost precizate si de administratorul judiciar, au fost precizate de noi si in rapoartele Corpului de control", declarase, la acea data, Sorin Chirita.

Contactat telefonic de Ziare.com in cursul zilei de ieri, city-managerul Sorin Chirita ne-a comunicat, prin SMS, mai intai ca este sedinta si, ulterior, ca nu poate vorbi. Desi i-am solicitat in scris, Sorin Chirita nu ne-a oferit un termen in care am putea reveni cu apel telefonic pentru a discuta subiectul tevilor aflate in custodia acestor asa-zise firme capusa.

Am solicitat un punct de vedere privind modul in care teava ar fi ajuns in custodia unor astfel de firme si de la Rominsolv SPRL, administratorul judiciar al RADET. Partener in cadrul Rominsolv, Florin Mateita, ne-a oferit, in scris, raspunsuri la intrebari, precizand ca teava la care facem referire nu se afla in custodia unor firme fantoma, ci "a fost achizitionata pentru implementarea a patru proiecte si se gaseste in Depozitul RADET Preciziei".

Cand firmele contractate de RADET intra in faliment, inlocuirea tevii dureaza mai mult

Florian Mateita a apreciat ca nu din lipsa de teava intarzie lucrarile la RADET, ci
din alte motive.

Printre ele se numara faptul ca anumite societati pe care RADET le contractase au intrat in faliment.

Spre exemplu, lucrarile de modernizare a retelei termice care deserveste Ansamblul Aviatia au fost impartite in patru loturi. La doua dintre ele lucrarile s-au finalizat, in vreme ce la celelalte inca mai e de lucru.

"Pentru celelalte 2 loturi (...) avand in vedere ca liderul asocierii este in procedura de faliment, RADET face demersurile legale pentru ca firmele care au facut parte din asociere sa preia in executie si partea care revenea firmei ROMIB", sustine Florian Mateita.

In plus, modernizarea alimentarii cu agent termic a Ansamblului Micro 2 Drumul Taberei a intarziat si din cauza ca o societate contractata de RADET pentru montarea tevii, Energoconstructia, "a refuzat sa inceapa lucrarile de montaj conducte inainte de a-i fi asigurata sursa de finantare, iar in anul 2012 firma a intrat in stare de insolventa si apoi in faliment", mai sustine Florian Mateita.

In plus, "lipsa autorizatiei de construire de la acea data nu a permis RADET sa inceapa o noua procedura de licitatie pentru achizitia lucrarilor de montaj pentru conducta achizitionata. Intre timp, autorizatia de construire a fost obtinuta, iar procedura de achizitie lucrari de constructii - montaj se afla in derulare", a mai informat sursa citata.

Dincolo de legi si proceduri, bucurestenii vad, insa, la acest moment, un singur lucru: ca autoritatile locale nu reusesc sa gaseasca o solutie pentru rezolvare repida si eficienta a crizei sistemului de termoficare din Capitala. Iar daca vom continua asa, problema s-ar putea rezolva, in cel mai fericit caz, abia peste cateva zeci de ani.

Daca intre timp vor mai fi bucuresteni bransati la sistemul centralizat de termoficare. Si, bineinteles, daca intre timp, nu vor aparea noi intarzieri ale lucrarilor...

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2407 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

'tzevi mai vechi de 20 de ani....

oare gresesc daca spun chiar mai vechi de 29 de ani? hahaha!!! in sfarsit mai scapatzi de niste relicve comuniste. cu putzin noroc si miloaga poate finantzeaza UE un nou sistem de termoficare construit de companii fantoma romanresti care iau banii si dau faliment.

 

Viitoru

Este incalzirea individuala,sau centrale de bloc,scara,chiar daca unii se incapataneaza sa repare niste relicve,pe bani buni.Cele individuale,sunt mai eficiente,le poti inchide cand vrei si le poti da drumu la fel.De ce sa ne coplicam degeaba,cand sistemu e mort,noi incercam sa-i facem respiratie gura la gura.Pai acesti bani investiti in reparatii,mai bine ii bagam in locuinte sociale.Mai e si politica,ca nu iti da voie sa iti faci separat incalzirea,cand stai la bloc...pai mai oameni,e casa mea,e treaba mea cum incalzesc apartamentu,sau te obliga sa platesti ca ai pereti comuni si daca nu incalzesti,caldura se scurge de la vecin la tine...pai sa si-o tina la el,de ce o lasa sa vina la mine.Nu ar fi mai bine un plan de izolare termica,nationala si al Bucurestiului si marile orase,ca sa nu fim obligati sa platim scump....si am inporta mai putin gaz rusesc....PS faceti un plan pt cei ce vor sa treaca la incalzirea individuala,puteti sa faceti si niste bani,nu mai vb,ca la fiecare 2 ani centrala trebuie verificata...si nu e ieftin...alti bani....

 

tata, s-au facut n studii care ne arata ca incalzirea asta

individuala este un mare fassss.
Pe de o parte, daca se centralizeaza consumurile de gaze naturale folosite de aceste centrale, consumul pentru incalzire si apa calda ajunge sa fie dublu decat cel din sistemul centralizat...
Pe de alta parte, este cert ca poluarea creste exponential cu numarul de centrale individuale montate... ceea ce face ca acest sistem si din p.d.v. ecologic sa fie precar.
Desigur ca pt localitatile mici, cu cateva case este de preferat sistemul individual, dar in marile metropole, asa cum sunt si in US dar si in Rusia sau alte tari civilizate, este preferat sistemul centralizat.
Totul tine de managementul acestui sistem.
La noi, de sapate ani ne chinuim cu companii straine sa facem 5 (cinci) km de metrou... si nu reusim sa-i terminam.
Parca ar fi construit de Manole...
Inainte de 89, anual exista un plan de investitii prin care parte din retzeaua de distributie a caldurii era modernizata/schimbata. Dupe 89 nu au mai existat planuri anuale/cincinale etc. de investitii.. Au in schimb japonezii, coreenii, chinezii, turcii si toate statele ce vor sa prospere!

Parerile sunt impartite

District heating vs. individual heating.
Insa daca nu s-ar da subventii la incalzire atunci s-ar vedea CU ADEVARAT daca acest sistem este sustenabil.
Ne tot plangem de asistatii sociali. Niciun guvern nu a avut curajul sa scoata subventia la incalzire!

E greu cu scoala...

Nu mai mesteca tot ce declara unii. Caldura de la CET nu e reziduu. Daca n-ar fi turnurile de racire n-ar merge. Un ciclu termic are mereu nevoie de 2 surse, una calda si alta rece.
Ia infunda-ti bine teava de esapament sa nu mai iasa nimic pe acolo si vezi daca mai porneste motorul!!!
Madam Firea cu luat ELCEN planuieste un mare tun imobiliar. Ai idee cit teren au centralele si cit valoreaza el? Numai cel de la Grozavesti sare de miliard.
Incalziri centralizate exista prin marile metropole, dar pe arii foarte mici. Si ai sa fii uimit de ce! Scade mult asigurarea in caz de incendiu, ca nu mai ai sursa de foc deschis in cladire.

"in Rusia sau alte tari civilizate"

zice Gurgui :))))))
Da, stimate domnule! Asa e, Rusia este exemplul luminos al centralismului comunistoid!
Fara subventii sistemul de incalzire centralizat moare. Si la noi si in Japonia, Koreea sau oriunde.
Costurile sunt cu cel putin 15% mai mari la sistemul centralizat (din cauza retelei de tevi si a pierderilor pe traseu) iar poluarea (avand drept reper ultimele centrale de apartament in condensare) este mai mare la centralele de district pentru ca aceste nu pot sa isi moduleze instantaneu consumul (pleaca omul la serviciu - inchide centrala personala sau reduce temperatura).
Iar tarile date ca exemplu isi fac incalzire pe cate un bloc nu retea municipala.

Mareane, cred ca tu nu prea stii sa citesti

Daca in US in marile orase precum e si New York-ul se foloseste incalzirea centralizata, tu o dai cu Rusia...
Am postat mai jos o serie de argumente, care te-ar ajuta sa intelegi ca pe fond, chesita cu incalzirea apartamentelor in sistem cetralizat este o mare HOTZIE !
CET-urile, adica in traducere cetrale electrotermice au fost create pt a asigura caldura ieftina pentru populatie !
Un CET produce ca orice termocentrala elctricitate iar agentul termic este un produs rezidual. Daca ai avea minime cunostiinte, ai stii ca aburul de la o termocentrala nu mai poate fi REfolosit, drept pt care exista turnuri de racire. CET-urile, foloses aburul pentru a incalzi apa si a o transforma in agent termic, adica apa la 80-90 de grade. Cheltuielile CET-urilor sunt acoperite cu curentul electric produs, agentul termic fiind priactic un rezidu, deci are pretz aproape de zero (se scad micile cheltuieli ale instalatiilor de transfer de energie).
La termoficare cheltuiala cea mare (enorma) este reteaua de termoficare care trebuie realizata. Odata facuta a retea mai trebuie si intretzinuta, adica schimbate tevile corodate din timp in timp... Acest lucru daca ar fi facut esalonat, nu ar fi o problema. Dar cum la noi nu exista nici un fel de palnificare, ne aducem aminte de ea cand vine iarna si se baga agentul termic pe teava... iar atunci apar avariile... adica cheltuielile. De reparat se face cu firme de casa, adicalea costa 2 lei si se plates 20 ca tre si pt partid si mai nou pentru metrese..
Cam asa sta treaba cu termoficarea... Dara cum sa se explice asta, cand interesul major este a unora ce tre sa-si vanda centralele de Ap. iar apoi alti sa ia bani frumosi pe reviziile anuale ! Pan la urme cetateanul plateste, adica TU si EU, mareane !

Aici e loc de foarte multi bani.

Si din pacate proprietarii de apartament stau la mana guvernantilor ....
La Consiliile Locale din primarii nu mai ai loc , sunt toate pline de pensionarii PSD . Asa ca nimeni nu mai poate avea acces la sedinte....

 

Interesant articol, dar mai interesant este momentul aparitiei lui

Poi taman in aceste momente este in desfasurare razboiul Fierei cu Elcen-ul, adica producatorul energiei termice. Cei cu experienta in viata asta, stiu ca Elecen-ul ca si celelalte cetrale electro-termice au fost construite pe vremuri pt a produce curent electric, practic agentul termic fiind un reziduu care la toate termocentralele se arunca in aer in turnurile de raciere. Rezultatul ar fi fost un cost ZERO cu producerea lui. Dupe 89 niste baieti dastepti au facut bani grei si din curentul electric produs de aceste centrale electro-termice dar si din agentul termic pe care l-au vandut la preturi din ce in ce mai mari, in calculatia lor aparand ca scopul functionarii unui ELCEN ar fi fost pentru incalzire si produs apa calda, ceea ce este fals...
RADET-ul a acumulat datorita unor legi strambe care impuneau penalitati si cand nu erea cazul, datorii fff mari la ELCEN, datorii care sunt in fapt fictive, macar pt faptul ca agentul termic este produs rezidual...
Dara intrebarea este de ce unii sunt cu castigul si altii cu pierderea ? De ce nu este ELCEN-ul si producator dar si distribuitor al agentului termic ? Poate asa ar fi interesat sa si repare reteaua de conducte !

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor