Cand aflam in sfarsit primele rezultate finale ale recensamantului din 2011

Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:15
1561 citiri
Cand aflam in sfarsit primele rezultate finale ale recensamantului din 2011
Foto: Arhiva

Institutul National de Statistica (INS) va anunta in 4 iulie rezultatele finale privind populatia ale recensamantului care a avut loc in 2011, iar cele privind locuintele vor fi facute publice in septembrie-octombrie, a anuntat, marti, presedintele institutiei, Tudorel Andrei.

"Acest decalaj provine din faptul ca rezultatele finale trebuiau anuntate in octombrie, conform calendarului. Noi am facut eforturi pentru a anunta rezultatele in iulie, cu cateva luni inainte", a declarat Tudorel Andrei.

Presedintele INS anunta, in 13 martie, ca rezultatele finale privind Recensamantul efectuat in 2011 vor fi prezentate in iulie, cu trei luni mai devreme decat termenul initial, iar datele vor fi analizate si discutate cu o comisie de experti.

El preciza ca datele complete privind recensamantul vor fi publicate in 2014.

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011, anuntate in august 2012, populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, cetateni romani si straini cu domiciliul sau resedinta in Romania, dintre care 9.764.011, respectiv 51,3%, sunt femei.

Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.

Recensamantul a fost puternic politizat inca de la faza de culegere a datelor, cand opozitia din 2011 a boicotat procesul, reclamand ca datele solicitate de statisticieni ar urma sa fie utilizate in scop electoral.

Ulterior, rezultatele recensamantului au capatat o importanta politica mult mai dramatica, miza fiind validarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu. La acel moment, mai multi politicieni au acuzat INS ca ar tergiversat finalizarea referendumului.

La sfarsitul anului trecut, INS a anuntat o ajustare semnificativa a datelor privind PIB pentru 2011, cu un minus de 20 de miliarde lei, care a starnit o reactie dura din partea Guvernului, finalizata prin decizia premierului Victor Ponta de a-l demite pe presedintele de atunci al institutului, Vergil Voineagu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rezultate finale recensamant 2011 , #recensamant 2011