Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Recensamant 2011: Declararea CNP-ului, obligatorie - purtatorul de cuvant al INS, demis

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:47
8433 citiri
Recensamant 2011: Declararea CNP-ului, obligatorie - purtatorul de cuvant al INS, demis
Foto: Arhiva

A aparut primul vinovat in cazul scandalului iscat la recensamant, legat de obligativitatea furnizarii codului numeric personal.

Seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie, iar vinovatul pentru haosul legat de acest subiect este purtatorul de cuvant al INS. Drept urmare, acesta a fost demis.

"Cand a declarat ca CNP-ul nu este obligatoriu, purtatorul de cuvant si-a exprimat parerea, din graba sau dintr-o pregatire insuficienta. A gresit si a fost demis", a adaugat Vergil Voineagu.

"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant, daca, dintr-un motiv sau altul, nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat, chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", declara sambata purtatorul de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu.

"Conform legii, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar refuzul furnizarii, catre personalul de recensamant, a informatiilor prevazute in programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei", a subliniat miercuri seful INS, subliniind ca "in presa au aparut interpretari distorsionate ale acestui subiect".

Recenzorul bate la usa de doua ori

Acesta a subliniat ca recenzorii vor fi trimisi inapoi la persoanele care nu si-au declarat CNP-ul, iar cei care refuza sa ofere statului toate datele risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de lei.

"Recenzorii nostri au posibilitatea de a reveni pentru a completa CNP-ul", a explicat seful INS.

"Trebuie sa va spun ca trebuie inregistrata 100% toata populatia. Exista procedura ca atunci cand esti plecat si nu poti fi recenzat, sa mergi la centrele de recensamant si sa-ti declari datele", a declarat, vizibil iritat, seful INS.

Acesta nu a stiut sa raspunda ce se va intampla in cazul rromilor sau a oamenilor strazii care nu au acte de identitate.

Sub 50% din populatie recenzata

Sub 50% din populatie a fost recenzata pana in prezent, a declarat miercuri si secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Ghoerghe Emacu.

"Rezultatele de marti arata ca la nivel de tara, undeva la 47 de procente din acest proces - recensamant - au fost realizate in acest de intervievae. La nivel de Bucuresti, ritmul este insa ceva mai scazut", a spus Emacu.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#recensamant 2011 scandal CNP, #CNP obligatoriu recensamant , #recensamant 2011