Recensamant cu cantec in Covasna: maghiarii, indemnati sa se declare secui

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:06
6331 citiri
Recensamant cu cantec in Covasna: maghiarii, indemnati sa se declare secui
Foto: recensamantromania.ro

Recensamant 2011 creeaza disensiuni in comunitatea maghiara din judetul Covasna. Nu se stie cine a distribuit in municipiul Sfantu Gheorghe mai multe carti postale cu sigla Partidului Civic Maghiar care ii indemna pe maghiari sa se declare secui la recensamant. In replica, PCM a sesizat Parchetul.

Totul pleaca de la o initiativa reala a PCM, care, la inceputul lunii septembrie a decis sa distribuie sute de mii de carti postale cu sigla partidului alaturata imaginii unui copil imbracat in costum de husar si cuvintelelor "Raportez: sunt maghiar".

"Vom distribui acesti fluturasi in cutiile postale si ii indemnam pe cei care le gasesc sa cumpere cate un timbru si, dupa ce le citesc, sa le trimita mai departe rudelor si cunostintelor. Noi am tiparit 250.000 de exemplare, dar daca acestea vor fi trimise mai departe inseamna ca vor ajunge la 500.000 de oameni.(...)

Asa cum moldoveanul, ardeleanul, olteanul sau dobrogeanul nu e socotit de alta etnie decat cea romana, tot asa nici noi nu putem fi de acord ca identitatea regionala sa primeze in fata identitatii nationale. Prin urmare le cerem secuilor si ceangailor sa se declare maghiari la recensamant", a declarat la inceputul lunii septembrie presedintele PCM, Szasz Jeno, citat de Mesagerul de Covasna.

Se pare insa ca cineva, nu se stie deocamdata cine, a fost nemultumit de faptul ca tocmai cei care promoveaza Tinutul Secuiesc, atat in tara cat si la Bruxelles, le cer secuilor sa nu se declare secui la recensamant, asa ca a decis sa le reaminteasca acest lucru intr-un mod mai putin obisnuit. Asa au aparut fluturasii identici cu cei ai PCM, dar in care mesajul "Raportez: sunt maghiar!" a fost inlocuit cu "Raportez :sunt secui!", informeaza Mesagerul de Covasna.

"Nu stiu cine a facut aceste carti postale, dar este clar o diversiune, una grava, si din acest motiv deja am sesizat verbal Parchetul si urmeaza sa depun si o plangere in scris impotriva unor autori necunoscuti pentru folosirea in mod abuziv a denumirii si logo-ului formatiunii. (...) Mesajul nostru este clar, sa ne declaram maghiari la recensamant", a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, acelasi care in urma cu doar o saptamana cerea arborarea drapelului secuiesc pe toate institutiile publice.

Seful PCM Covasna: Drapelul secuiesc trebuie arborat pe toate institutiile publice

Acum, acesta spune ca se incearca o diversiune cu scopul de a induce in eroare comunitatea maghiara si de a o diviza.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care este si primar al municipiului, a declarat in aceeasi conferinta de presa ca nu este pentru prima data cand inaintea unor momente importante pentru comunitatea maghiara apar manifestari diversioniste.

"Niciodata nu au fost identificati cei care fabrica si imprastie astfel de fluturasi, nu stiu cine se afla in spatele acestor actiuni, deci, fara sa acuz direct pe cineva, vreau sa spun ca este evident ca sunt anumite interese care vor sa demonstreze ca procentul maghiarilor a scazut, inclusiv in municipiul Sfantu Gheorghe", a declarat Antal Arpad, conform sursei citate.

UDMR, acuzat de dezinteres

Mai mult, presedintele PCM, Szasz Jeno, i-a acuzat pe liderii UDMR ca, desi fac parte din coalitia de guvernare, nu s-au ingrijit de la bun inceput de felul in care este tratata comunitatea maghiara in chestionarele pentru recensamant, existand riscul ca rezultatele sa fie nefavorabile acestei comunitati.

"Ca esti la Bucuresti si nu ai grija de pregatirea chestionarului si dupa aceea vii acasa si spui ca trebuie sa te declari maghiar, cand la Bucuresti nu ai facut totul pentru a nu exista aceasta posibilitate de a gresi. Si ungurul, si secuiul, si maghiarul toti suntem maghiari (...)

Pana cand olteanul, moldoveanul, dobrogeanul, banateanul, maramureseanul nu au coduri separate, nici secuii nu ar trebui sa aiba un cod separat in acest chestionar. Pana la urma am fost nevoiti sa facem cea mai mare campanie unde suntem cei mai multi, in Secuime", a declarat Szasz Jeno, citat de Agerpres.

Primarul din Sf.Gheorghe: Galopiada Secuiasca, dovada ca Tinutul Secuiesc exista

Seful CJ Harghita: Tinutul Secuiesc tinde sa devina inima verde a UE

Care este miza?

Deputatul UDMR Covasna, Marton Arpad, a declarat pentru Agerpres ca rezultatul recensamantului va fi foarte important deoarece pe baza acestor date se vor elabora politicile publice si sociale pentru urmatorii 10 ani.

Acesta a mai spus ca, daca maghiarii isi vor declara o alta etnie, secui sau ceangai, atunci exista pericolul de a-si pierde anumite drepturi pe care le au prin lege, iar UDMR a lansat propria sa campanie de informare in randul cetatenilor de etnie maghiara.

Marton Arpad a dat ca exemplu Legea administratiei publice locale, care permite locuitorilor apartinand minoritatilor nationale sa-si foloseasca limba materna in raport cu autoritatile publice in localitatile in care ponderea acestora depaseste 20% din totalul populatiei, aratand ca, daca dupa recensamant procentul scade sub aceasta cifra, atunci isi vor pierde acest drept.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#recensamant 2011, #recensamant maghiari, #recensamant UDMR, #recensamant secui, #raportez sunt maghiar , #recensamant 2011