Recensamantul romanilor, pe mana ageamiilor - pamflet

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 00:35
3762 citiri
Recensamantul romanilor, pe mana ageamiilor - pamflet

N-am vrut sa folosesc un termen dur, dar nici nu ma pot abtine, cand aud balbaiala cu Codul Numeric Personal, initial obligatoriu, apoi facultativ, iar pana la urma inevitabil.

In urma acestei balbaieli la nivel national, recenzatii au ajuns sa umble creanga prin oras, cautandu-si recenzorii, ca sa repare greseala si sa nu plateasca amenda pentru faptul ca nu intelesesera corect, ceea ce li se spusese gresit.

Asta, cu CNP-ul nu-i o gafa. E ineptie

Nascocind formularele asezati intr-un turn de fildes, autorilor ageamii nu le-a dat prin cap cam ce stie romanul, acasa la el, despre CNP: ca e strict personal si secret, ca-l pot afla hakerii si-i fac harcea-parcea contul din banca sau il pot folosi smecherii, ca sa-i vanda casa.

Nu mi se pare, deci, anormal faptul ca unii recenzati s-au codit sa-si declare CNP-ul, dupa ce aflasera din sursa cea mai de incredere - televizorul - ca e facultativ, fapt infirmat ulterior.

Ar fi fost mult mai normal ca recenzorul sa se prezinte la fata locului documentat si dinainte pregatit cu unele date, privindu-l pe cel, la care se duce.

Chiar formularele puteau fi individualizate, cu numele imprimate pe ele, cu CNP-ul si cu tot ce mai trebuie, ca sa nu fie nici discutii, nici controverse si nici balbaiala degeaba.

Si mie mi s-a parut suspect faptul ca cel care mi-a intrat in casa, ma intreba pe mine cine sunt eu, cand trebuia sa stie el la cine a fost trimis sa se duca.

Intr-un cuvant, daca specialistii ascunsi in turnul lor de fildes nu erau chiar ageamii, concepeau formulare individualizate, scoase la imprimanta cu nume, pronume si "cenepeuri" gata scrise, ca in secolul XXI si nu cu formulare generale, ca in secolul XIX.

Chiar si un student de la informatica ar fi fost in stare sa faca un mic soft, pentru preluarea datelor personale ale recenzatilor, direct de la evidenta populatiei.

Formulare de genul celor de acum puteau fi folosite, ca exceptie, pentru flotanti, sau alte persoane recenzate in afara domiciliului.

Asta cu data nasterii e si mai boacana

Ramai traznit cand auzi ca 20 de milioane de oameni, dupa ce isi declara CNP-ul, trebuie sa raspunda si la intrebarea "care e data nasterii?", iar recenzorii s-o scrie de 20 de milioane de ori, pe 20 de milioane de formulare, cand data respectiva nu poate fi alta, decat cea inscrisa deja codificat, in cele 20 milioane de CNP-uri.

Nici macar de soft n-ai nevoie, ca s-o afli. E destul sa fi promovat prima clasa primara si sa citesti cifrele.

Munca degeaba, hartie irosita, timp pierdut, nervi zdruncinati si stres cat cuprinde, ca sa scrii inca o data, ceea ce fusese deja scris prima oara.

Asta cu capul familiei pune fitile intre soti

Cei recenzati trebuie sa declare cine este capul familiei. Rubrica se prezinta dinainte bifata, dar Codul Familiei nu spune o iota despre cine-i cap si cine-i coada la domiciliul conjugal. Legea este nediscriminatorie.

Discriminatoriu e recensamantul. Pentru recensamant, chiar daca sotii sunt egali, unul trebuie sa fie mai egal decat altul.

Desi nu-mi vine sa cred, poate ca specialistii in recensamant au demarat citind Dictionarul Limbii Romane. Acolo scrie: "capul familiei = o persoana care asigura traiul unei familii pe care o reprezinta din punct de vedere juridic".

Chiar si juridic, sotii se reprezinta fiecare pe el insusi. Unul il poate reprezenta pe altul numai daca acesta are probleme psihice, dar nu cred ca recensamantul si-a pus in minte sa ne numere pe toti, la balamuc.

Tatal sau mama (oricare din ei) pot reprezenta copiii minori, daca acestia exista. Dar nici in asemeea caz, nu este unul cap si altul coada.

Cand insa obligi doi pensionari, singuri in apartament, sa se declare unul cap si altul nu, este un fel de a pune fitile intre ei, pentru ca unul sa creada ca numai el are voie sa bata cu pumul in masa, la o adica. Sa fie oare asta menirea satisticii?

Jumatatea plina si jumatatea goala

Jumatatea plina a paharului este insusi faptul ca se face un recensamant, de care era nevoie, intrucat, dupa atatea evenimente, stim cati am fost, dar habar n-avem cati am ramas.

Jumatatea goala se observa cand ne dam cu dreptu-n stangu', numarandu-ne unii pe altii, intr-un stil care sa fie cat mai de rasul curcilor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#recensamant 2011 Romania, #declarare CNP recensamant , #recensamant 2011