Un recensamant irelevant (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 07:30
5271 citiri
Un recensamant irelevant (Opinii)

Greu de imaginat o mostra mai elocventa de amatorism decat recensamantul din 2011, ale carui rezultate sunt lovite de un asemenea grad de incertitudine incat devin irelevante. Irelevante, dar cu efecte juridice majore.

Dupa aproape doi ani de la marea numarare, conducerea INS ne pune pe masa niste cifre despre care recunoaste ca sunt mai degraba orientative, ca un fel de sondaj.

2,8% dintre locuinte nu au fost recenzate, asta inseamna ca aproximativ 1 milion de persoane, poate chiar mai multe, nu au fost luate in calcul. Jumatate de milion dintre CNP-uri sunt incorecte sau duble. Deci ne ducem intr-o marja de eroare de vreo 5 procente.

Eu imi amintesc ca la vremea respectiva o multime de persoane publice, in frunte cu Cristian Tudor Popescu, au anuntat ca nu au fost recenzate. Cine stie cati alti oameni au fost sariti la numarare.

Imi mai amintesc ca PSD a sabotat recensamantul pe motiv de CNP. Deci or fi fost si foarte multi romani care au fugit de recenzor din acest motiv. Victor Ponta insusi declara intr-un interviu pe 1 noiembrie 2011 ca nu a fost recenzat.

Victor Ponta spunea atunci, si avea dreptate, ca un recensamant atat de prost organizat nu poate folosi la nimic: "Cred ca a fost o irosire extraordinara de bani, inteleg ca a fost un buget de aproape 50 milioane de euro, iar rezultatele nu ne vor folosi la nimic si nu vom sti mai bine cati suntem cu adevarat, unde suntem si ce probleme are Romania. Denota o incapacitate administrativa care trebuie sanctionata."

Si totusi acum ii gaseste o utilitate, in numele consecventei pe care deja i-o cunoastem. Intr-o mica sceneta de-a razboiul intre palate, ca sa nu ni se aplece de atata coabitare armonioasa, Victor Ponta extrage din rezultatele recensamantului concluzia ca referendumul de vara trecuta a fost valid, iar Traian Basescu, de fapt, demis.

Recensamantul rupe coabitarea? Ponta spune ca presedintele trebuia demis, Basescu ii raspunde ca e iresponsabil

Pai e sau nu relevant recensamatul cu viciile lui imense de organizare? Sau e irelevant numai cand trebuie acuzat Guvernul Boc si perfect relevant cand vrem sa socotim cvorumul? In plus, si sa fie corect recensamantul, el a numarat numai populatia stabila a Romaniei, nu si pe cei plecati la munca, estimati de INS la 700 de mii, iar de Ministerul de Externe in vara anului trecut la vreo 3 milioane.

Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!

Dar indiferent care sunt ele, datele recensamantului nu au relevanta in privinta cvorumului. El este calculat de BEC in functie de listele electorale, cele care pornesc de la primarii, ajung la Autoritatea Electorala Permanenta, la Guvern si apoi la BEC. Ca aceste liste nu se potrivesc cu datele recensamantului poate arata ca intr-o parte sau in cealalta sunt mari probleme.

Dar, daca dl. Ponta este convins mai nou de acuratetea datelor recensamantului, atunci cum se face ca a organizat alegerile din iarna pe exact aceleasi liste din vara lui 2012, deci pe un total al electoratului care nu se pupa cu rezultatul recensamantului?

Daca pentru referendum datele recensamantului nu au nicio valoare juridica, ele conteaza foarte mult in alte domenii cat se poate de importante.

De exemplu, in functie de aceasta numaratoare dupa ureche, despre care habar nu avem ce eroare contine, este stabilit numarul de locuri pe care le va avea Romania in PE. Tot in functie de aceste cifre, alt exemplu, se stabilesc sumele pe care le primeste fiecare judet de la bugetul central.

Este inadmisibil ca un proces atat de important, cu consecinte juridice majore, sa fie tratat cu atat de multa superficialitate si sa fie minat de atat de multa suspiciune. Suntem in stare oare sa facem ceva cum trebuie?

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#recensamant date finale, #Victor Ponta referendum demitere Traian Basescu , #recensamant 2011