A fost casatorit sau homosexual Iisus Hristos?

Luni, 13 Mai 2013, ora 07:31
14106 citiri
A fost casatorit sau homosexual Iisus Hristos?
Foto: The Algemeiner

Deoarece exista multi ani lipsa din biografia lui Iisus Hristos, istoricii isi pun diverse intrebari despre viata sa: A fost Iisus celibatar, a fost casatorit, a avut o relatie cu Maria Magdalena sau a fost homosexual?

Din cauza inexistentei unor dovezi arheologice sau texte convingatoare din acea perioada, raspunsurile raman inca niste mistere.

Cele patru evanghelii canonice (Matei, Marcu, Luca si Ioan) furnizeaza putine detalii despre viata personala a lui Iisus Hristos, nespunandu-ne nimic despre adolescenta si maturitatea timpurie a Mantuitorului, potrivit The Algemeiner.

Primele lucruri le aflam despre nasterea lui Iisus in ieslea din Betleem. Apoi, il intalnim pe Iisus la varsta de 12 ani in templul din Ierusalim, unde dezbate cu pricepere impreuna cu elita iudeilor, in timpul celebrarii Pastelui.

Iisus dispare timp de 18 ani, el reaparand la varsta de 30 de ani la raul Iordan, unde este botezat de catre Ioan Botezatorul. Evangheliile urmaresc lucrarea sa din urmatorii trei ani, culminand cu rastignirea sa.

Din cauza faptului ca exista multe lacune in biografia lui Iisus, nu este de mirare ca analistii pot spune aproape orice poveste despre viata sa personala, contribuind cu franturi ale unor dovezi, pentru a-si sustine punctele de vedere.

Dar intrebarile persista: A fost Iisus celibatar (conform doctrinei bisericii)? A avut o relatie cu Maria Magdalena (cum sustin unele evanghelii gnostice)? A fost casatorit (Iisus spunand "sotia mea", intr-un fragment dintr-un papirus)?

A avut un copil cu Maria Magdalena (Cercetatoarea Margaret Starbird si Dan Brown, in romanul sau, Codul lui Da Vinci, sustin acest lucru)? In cele din urma, a fost Iisus homosexual?

Iisus homosexual, argumente pro si contra

Aceasta ultima posibilitate a starnit o adevarata furtuna media, cand populara gazda Don Imus a sugerat acest lucru la un post de radio in 3 aprilie.

Pentru a sprijini speculatia sa, Imus a citat relatia apropiata dintre Iisus si Iuda, descrisa in Evanghelia lui Iuda, o evanghelie alternativa datand din secolul al III-lea si care a aparut recent.

In contrast cu imaginea obisnuita, de tradator, a lui Iuda, aceasta evanghelie il prezinta ca fiind cel mai apropiat, cel mai de incredere si mai spiritual ucenic al lui Iisus.

Preotul iezuit James Martin contesta afirmatia ca Iisus a fost homosexual. El sustine ca nimic din Evanghelia lui Iuda nu sugereaza o relatie homosexuala.

Dar preotul anglican Paul Oestreicher a gasit un alt motiv sa creada ca Iisus era homosexual. Intr-o predica din 2012, el a spus ca relatia apropiata a lui Iisus cu ucenicul sau, Ioan, singurul discipol care a aparut la crucificare, a sugerat faptul ca Iisus a fost probabil homosexual.

Teologul Morton Smith a citat un pasaj din controversata Evanghelie a lui Marcu, in care se spune ca Iisus si-a petrecut intreaga noapte cu un barbat "imbracat doar in haine de panza, pe corpul gol".

Cu toate acestea, atunci cand examinam aceste afirmatii in contextul iudaismului din primul secol, ele par discutabile.

Iisus casatorit? Putine informatii

In ceea ce priveste casatoria, stim sigur doar ca Petru a fost casatorit. In Evangheliile lui Matei, Marcu si Luca, Iisus il viziteaza si o vindeca pe mama vitrega a lui Petru.

Dar ce se spune despre ceilalti ucenici ai lui Iisus? Din pacate, Evangheliile nu ne ajuta cu o explicatie clara, asa cum se intampla cu Petru.

Este enigmatic faptul ca cele trei Evanghelii ne spun ca Petru era casatorit, dar nu specifica nimic despre starea civila a celorlalti, inclusiv a lui Iisus. Nu a fost nimic sacru referitor la celibat in iudaism.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Iisus Hristos casatorit, #Iisus Hristos homosexual, #anii pierduti Iisus Hristos, #Iisus Hristos Maria Magdalena, #Iisus Hristos evanghelii canonice , #religie