A fost descoperita casa in care a crescut Iisus?

Marti, 03 Martie 2015, ora 12:51
6901 citiri
A fost descoperita casa in care a crescut Iisus?
Foto: Crestinortodox.ro

Un arheolog britanic spune ca a descoperit, pe baza unui text stravechi, scris in anul 670 e.n., casa in care Iisus si-a petrecut primii ani din viata.

O structura modesta din piatra si mortar, amplasata la mijlocul pantei unui deal, ar putea fi casa in care Iisus si-a petrecut primii ani din viata, informeaza Daily Mail.

Potrivit unui arheolog britanic, acea casa dateaza din secolul I e.n. si a fost descoperita pe baza unui text stravechi care vorbeste despre o cladire din Nazaret in care fecioara Maria si Iosif l-au crescut pe Iisus.

Cercetare socanta: Nu exista dovezi istorice ale existentei lui Iisus Hristos

Profesorul Ken Dark spune ca acel text - "De Locis Sanctis" -, scris in anul 670 e.n. de calugarul irlandez Adomnan, precizeaza faptul ca Iisus a crescut intr-o casa aflata intre doua morminte si langa o biserica.

Textul respectiv, care are la baza relatarile facute in timpul unui pelerinaj la Nazaret de episcopul franciscan Arculf, vorbeste despre o biserica "in care, odata, se afla caminul in care Iisus a fost crescut in primii lui ani de viata".

Ruinele casei, incorporate intr-o biserica

In epoca bizantina si, din nou, in secolul al XII-lea, pe vremea cruciadelor, ruinele casei au fost incorporate in structura unei biserici, sugerand ca acea locuinta are o mare importanta si ca trebuia sa fie protejata, afirma acelasi arheolog britanic, profesor la Universitatea Reading.

Casa era amplasata la mijlocul pantei unui deal calcaros, avea mai multe camere si o scara din lemn. Una dintre usile originale de la intrare a supravietuit pana in zilele noastre, ca si o portiune din pavajul din calcar al camerei principale.

Teoria care schimba istoria: Iisus rastignit pentru ca apostolii erau inarmati si periculosi?

In articolul sau, publicat in Biblical Archaeological Review, profesorul Ken Dark spune ca, desi nu detine nicio dovada concreta, "nu exista niciun motiv intemeiat" care sa il determine sa creada ca acea structura nu a fost casa lui Iisus.

Cercetatorul britanic a studiat ruinele, care se afla in partea nordica a Israelului, din anul 2006.

Casa a fost descoperita din intamplare de un grup de calugarite dintr-o veche manastire, in anii 1880. Importanta descoperirii a fost imediat recunoscuta, iar autoritatile au ordonat efectuarea unor sapaturi. Preotul iezuit Henri Senes a efectuat o noua serie de sapaturi in 1936.

Din 2006, arheologii coordonati de profesorul Ken Dark au descoperit in acel perimetru fragmente de vase de gatit, un fus si artefacte din calcar.

Obiectele din calcar sugereaza faptul ca in acea casa a locuit o familie evreiasca, intrucat evreii considerau ca piatra de var nu poate fi impura.

Profesorul britanic, specialist in arheologia crestina din secolul I e.n., spune ca acea constructie, despre care el crede ca ar fi casa in care a crescut Iisus, corespunde insemnarilor facute de calugarul Adomnan.

Casa se afla mai jos de manastirea Surorile din Nazaret, care se afla peste drum de Biserica Buna Vestire. Textul scris de calugarul Adomnan descrie doua biserci din Nazaret, iar una dintre ele este chiar Biserica Buna Vestire.

"Cealalta (biserica - n.red.) se afla in apropiere si a fost construita langa o grota in care se aflau un izvor si ramasitele a doua morminte", spune arheologul britanic.

Manastirea Surorile din Nazaret se potriveste acelei descrieri, deoarece arheologii au gasit dovezi care atesta prezenta in acel perimetru a unei biserici bizantine, care avea o cismea si doua morminte in cripta sa principala.

In 2009, arheologii de la Autoritatea israeliana pentru antichitati au descoperit o alta casa din secolul I e.n. aflata in apropiere, in care se crede ca ar fi trait o familie de evrei. Totusi, ei au afirmat doar faptul ca Iisus ar fi putut sa locuiasca in acel sit, fara sa poata insa sa certifice aceasta ipoteza.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#casa Iisus, #casa crescut Iisus, #descoperit casa Iisus , #religie