Aberatia zilei: Biserica e deasupra legii. O constructie pe un teren strain NU va fi daramata

Vineri, 18 Martie 2016, ora 11:14
8867 citiri
Aberatia zilei: Biserica e deasupra legii. O constructie pe un teren strain NU va fi daramata
Foto: Neptun TV

Biserica "Sf. Haralambie", ridicata pe bulevardul Tomis din Constanta, se afla de 6 ani in deplina ILEGALITATE, insa autoritatile au constatat oficial acest lucru (arhicunoscut) abia dupa tragedia de la Colectiv, fortate de imprejurari. Desi toata afacerea e putreda, se incearca musamalizarea cazului, nicidecum aplicarea legii in spiritul si litera ei.

Romania a devenit in ultimii ani Raiul bisericilor, care rasar pe unde nu te astepti, ca ciupercile dupa ploaie, fara respectarea unor reguli sau a bunului simt. De exemplu, Digi24 relata recent despre cazul primarului din Giroc, judetul Timis, care a avut ambitia sa isi contruiasca o biserica in curte, langa piscina. Nimeni nu l-a deranjat cu vreo amenda, desi in lacasul respectiv se oficiaza nunti si botezuri de familie (cu ce "valoare" religioasa, nu e foarte limpede).

Apoi, Adevarul a publicat un articol despre biserica ridicata in mijlocul campului de multimilionarul Stelica Malaestean, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Bihor. "Nu am avut o problema anume, sau o viziune, care sa ma faca sa ridic o biserica. Pur si simplu, asa mi-a venit ideea. (...) Am construit-o din banii mei", a declarat el.

Sunt doar doua exemple de situatii iesite din comun in care este implicata Biserica, dar cu siguranta exista mult mai multe.

Unul dintre cele mai stupefiante cazuri este cel al bisericii "Sf. Haralambie" din Constanta, ridicata in coasta unei benzinarii si in imediata apropiere a unui bloc. Timp de 6 ani, un lung lant de complicitati intre functionari iresponsabili a facut ca respectiva constructie sa ajunga de la stadiul "temporar" la "definitiv", trecand prin faza intermediara "luat cu japca".

Lucrarile la biserca au fost incepute in 2010, pe un teren care nu apartinea Arhiepiscopiei Tomisului si fara autorizatie, scrie Romania Libera.

"Sub indrumarea IPS Teodosie, au inceput lucrarile la 1 iulie 2010 si s-a facut sfintirea mica la 25 iulie 2010. Preot paroh este Ciprian Stanca, iar coslujitori, preot Irinel Petroiu si preot Marius Asandei. Incepand cu 1 octombrie 2010, a venit al patrulea preot, Bogdan Gavrila, si, de atunci, s-a slujit zilnic sfanta liturghie", se arata pe pagina de Internet a bisericii.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, Eugen Tanasescu, a recunoscut cu seninatate pentru cotidianul citat: "La ora actuala terenul nu este al nostru".

"Noi acum facem demersurile necesare pentru a obtine aceste autorizatii, pentru a intra in legalitate", a completat el, sustinand ca, dupa aparitia controalelor de la primarie, lucrarile au fost sistate.

Jurnalistii de la Romania Libera sustin insa ca pana in urma cu trei zile muncitorii lucrau la biserica al carei acoperis trebuie construit peste... un stalp de electricitate, motiv pentru care el a fost decupat special ca sa poata trece stalpul prin el (si daca va fi nevoie de lucrari la stalp sau daca se va produce un scurt circuit, ce se intampla?!).

Mai mult, o femeie din vecini a dezvaluit ca cei de la biserica au "tras lumina prin subsolul blocului", iar un alt vecin a spus ca ar exista o aprobare pentru asa o grozavie.

Tolerata ani buni de Primaria condusa de Radu Mazare, situatia a intrat in atentia Inspectoratului in Constructii si a Directiei Corp Control dupa plecarea acestuia si inregistrarea tragediei de la Colectiv, soldata cu 64 de morti si zeci de raniti.

Inspectorii ISU veniti sa vada ce se intampla la Biserica "Sf. Haralambie" au constatat ca nu are nici macar avizul de securitate la incendiu, desi in interior s-au desfasurat in ultimii ani sute de slujbe, relateaza si reporterntv.ro.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei a declarat: "Nu cred ca este ilegal ce s-a intamplat, pentru ca ea a fost construita ca biserica provizorie", iar purtatorul de cuvant al primariei, Liviu Tramudana, a spus raspicat ca nu se pune problema daramarii bisericii. Doar a acoperirii cu acte.

"S-au intalnit cu Directia Corp Control. Au hotarat sa faca toate demersurile pentru intrarea in legalitate, inclusiv punerea in posesie (a terenului - n.red.), dar in niciun caz nu se pune problema demolarii", a spus acesta.

Legea Constructiilor spune la articolul 33 ca asemenea "constructii executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public (...) vor putea fi desfiintate pe cale administrativa (...) fara sesizarea instantelor judecatoresti si pe cheltuiala contravenientului".

Jurnalistii de la Neptun TV spun ca Inspectia in Constructii a dat anul trecut un termen de trei luni pentru intrarea in legalitate, fara niciun rezultat insa.

Stam si ne intrebam, date fiind circumstantele: Cum se traduce "se lucreaza la intrarea in legalitate"? Nu cumva prin "Se ung cu spaga sau se dau cu agheasma oficialii care trebuie sa semneze actele ce vor fi intocmite ad-hoc pentru musamalizarea cazului"?

Si cine raspunde daca, Doamne fereste!, izbucneste un incendiu de la o lumanare uitata aprinsa si mor nu 64 de oameni, ci chiar si unul singur?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#biserica Haralambie Constanta fara acte , #religie