Ai nevoie de Dumnezeu sa fii bun? Bogatii spun NU, saracii zic DA

Duminica, 16 Martie 2014, ora 09:48
5243 citiri
Ai nevoie de Dumnezeu sa fii bun? Bogatii spun NU, saracii zic DA
Foto: Christian Today

Un studiu realizat in Statele Unite de catre Pew Research privind legatura dintre bogatie, moralitate si religie dezvaluie faptul ca oamenii bogati considera ca nu au nevoie de Dumnezeu pentru a fi morali, iar cei saraci sustin contrariul.

Centrul de cercetare pentru religie si viata publica Pew Research arata ca exista o legatura intre bogatia unei tari si cat de mult cred cetatenii ei ca moralitatea si religia sunt conectate, potrivit Christian Today.

Astfel, in urma studiului realizat s-a constatat ca Franta si China, a cincea si a doua economie la nivel mondial, au un procent ridicat de persoane care cred ca este posibil sa fii neprihanit fara religie (85% prima, respectiv 75% a doua).

Cifrele sunt similare si in Marea Britanie, a sasea economie din lume: 78% cred ca biserica si Biblia nu sunt necesare pentru a fi o persoana morala.

In Ghana (locul 82 in topul PIB-ului din anul 2012) si Pakistan (locul 43), doar 1% din participanti au spus ca este posibil sa traiesti o viata morala si sa ai o pozitie verticala, fara o credinta religioasa.

In Egipt (locul 38) si Iordania (locul 92) doar 4% dintre oameni cred ca moralitatea este posibila fara credinta.

Majoritatea oamenilor leaga moralitatea de Dumnezeu

Tendinta este departe de a fi universala. Exceptia apare in Statele Unite (care are cel mai mare PIB din lume). Aici proportia este impartita aproape in mod egal, intre cei care cred ca Dumnezeu este necesar pentru a fi moral (46%) si cei care nu cred (53%).

Japonia, a treia mare economie a lumii si Chile (locul 36), sunt impartite. In ambele tari, 55% dintre persoane cred ca Dumnezeu nu este necesar pentru a fi moral.

Europa a fost mult mai sceptica decat Africa, in care 68,2% (in cele noua tari studiate) dintre europeni considera ca religia si moralitatea nu au legatura, spre deosebire de 12,6% in cele sase tari africane.

In tarile mai bogate apar alte tendinte. In SUA, Canada, Israel, Franta, Italia, Grecia, Spania, Germania si Cehia, oamenii care au studii universitare nu sunt de acord cu ideea ca religia este necesara pentru a fi moral.

In intreaga lume, cercetarea a relevat faptul ca majoritatea oamenilor leaga moralitatea de Dumnezeu. In 22 dintre cele 40 de tari, majoritatea a spus ca este necesar sa credem in Dumnezeu pentru a fi moral.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#studiu moralitate bogatie religie, #legatura moralitate Dumnezeu, #legatura biserica Dumnezeu moralitate , #religie