Ateismul poate face lumea mai buna sau este o plaga a societatii?

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 20:36
8607 citiri
Ateismul poate face lumea mai buna sau este o plaga a societatii?

Ateismul a luat amploare, atat in Europa, dar si in Statele Unite. Omul religios incearca sa ramana cat mai mult intr-un univers sacru, pe cand omul lipsit de sentiment religios traieste intr-o lume desacralizata, spunea Mircea Eliade, in cartea sa "Sacrul si profanul". Plecand de la aceasta constatare, se pune intrebarea: ateul poate sa aduca o contributie societatii sau din contra, poate sa produca mai mult rau?

Ateismul nu este doar o convingere, care neaga credinta religioasa, ci este un vlastar al unei miscari sociale, care intentioneaza sa darame structurile sociale, ce s-au perpetuat pe nedrept, scrie AlterNet.

Asa cum organizatiile feministe sunt impotriva patriarhatului, activistii pentru pace lupta impotriva ideologiei razboiului, militantii pentru drepturile omului cer desfiintarea traditiilor rasiste, ateii se ridica si spun ca rasa umana trebuie sa evolueze dincolo de religie.

Se da vina pe dreptul religios de a impinge ateii intr-o noua directie, una mai mult politica. Multi atei care cred ca au gasit dovezi impotriva lui Dumnezeu sunt atrasi de ateism, ca de o arma impotriva amenintarii religioase la libertate si libera exprimare.

Chiar daca exista multi oameni cu convingeri religioase liberale, diferenta dintre credinciosi si ateisti este aceeasi ca intre conservatori si progresisti.

Liberalismul este inradacinat in traditia umana si sustine ca societatea si guvernul au ca prioritati nevoile si dorintele umane, folosind instrumente rationale fata de aceste scopuri.

Conservatorismul valorifica ierarhia si traditia si respinge rationamentul bazat pe dovezi, in favoarea argumentelor propuse de autoritati.

In ciuda miscarii ateiste, care pune accent pe dovezi impotriva puterilor supranaturale, multi, daca nu cei mai multi oameni, care se alatura miscarii ateiste, au trecut la ateism deoarece ei au fost intrebati despre alte credinte si traditii.

Legaturile dintre ateism si progresism au facut ca ateii sa fie sustinatori ai drepturilor homosexualilor si a libertatii sexuale. Cercetari recente au aratat ca cei care si-au pierdut credinta si au devenit atei, si-au imbunatatit viata sexuala.

Ateii sunt limitati doar de imaginatia noastra, punandu-se in prim-plan lipsa lor de credinta, intr-o lume a oamenilor religiosi, care scot in evidenta credinta lor, in vazul tuturor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ateism religie, #miscare ateista, #ateism libertate religioasa drepturile omului, #sacrul profanul mircea eliade , #religie