BOR apara religia in scoli: In Belgia au trei ore pe saptamana

Vineri, 10 Martie 2017, ora 20:07
9934 citiri
BOR apara religia in scoli: In Belgia au trei ore pe saptamana
Foto: Ziare.com

Patriarhia apara predarea orelor de religie in scoli, subliniind ca, in acest sens, exista si o decizie a CEDO, si aminteste ca aceasta materie se preda in multe tari din Europa, fiind chiar obligatorie in Germania, spre exemplu.

Intr-un comunicat remis vineri Ziare.com, Biserica Ortodoxa Romana noteaza ca libertatea invatamantului religios este garantata prin Constitutie, "Curtea Constitutionala a Romaniei interpretand in mod constant ca predarea religiei in scoli are ca temei articolul 32 alineatul 7 din Constitutie (Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege - n.red.) ".

In continuare, Patriarhia precizeaza ca "religia predata confesional reprezinta regula in majoritatea statelor europene".

"Astfel, in argumentarea deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din 29 iunie 2007, in cazul 'Folgero contra Norvegiei', se precizeaza ca statele au dreptul de a difuza prin invatamant sau educatie informatii sau cunostinte avand, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic.

De asemenea, CEDO nu considera o problema caracterul confesional al orei de religie, constatand faptul ca 'in Europa, invatamantul religios este profund legat de invatamantul secular'.

Dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (in anul 2007) doar in trei state religia nu este predata in scolile publice (Franta, Albania si Macedonia) ; ora de religie este obligatorie in 25 de state, in restul fiind facultativa sau optionala, iar in majoritatea statelor predarea religiei are caracter confesional", se arata in comunicatul Patriarhiei.

In continuare, BOR prezinta situatia din tarile europene:

"Majoritatea elevilor europeni au in programa scolara o ora de religie pe saptamana, insa in tari precum Germania, Austria, Irlanda, Cipru, Grecia, Italia si Croatia au cate doua ore, iar in Belgia au trei ore pe saptamana.

In Germania, spre exemplu, materia religie nu este doar parte din trunchiul comun, ci este chiar obligatorie, organizata de catre culte si finantata de catre stat. Predarea este confesionala. Situatia este similara in Austria, Belgia, Cipru, Spania si Grecia."

In schimb, Patriarhia atrage atentia ca "nu trebuie asezate in opozitie orele de religie cu cele de istoria religiilor".

"Dimpotriva, ele trebuie sa ramana distincte, pentru ca sunt deopotriva importante. Cunoasterea propriei culturi religioase este o etapa absolut necesara pentru intelegerea celorlalte religii.

Pentru a cunoaste specificul altor culturi este nevoie intai de educarea in propria cultura si traditie, altfel invatamantul devine doar o sursa de relativism sincretist si confuzie. Este ca si cum in scolile romanesti s-ar invata literatura universala sau istorie universala, fara studiul prealabil al literaturii si istoriei Romaniei.

Elevii inscrisi la ora de religie au posibilitatea de a se inscrie, in liceu, si la cursul optional de istoria religiei", mai arata BOR.

Sursa citata acuza ca in cateva articole recente de presa este contestata "manifestarea unui comportament moral in acord cu valorile religioase, unul dintre obiectivele predarii religiei", iar prin acele articole s-ar respinge "ideea de morala publica, notiune considerata in teoria generala a dreptului a fi unul dintre fundamentele dreptului".

Nu in ultimul rand, Patriarhia considera ca au fost jigniti profesorii de profil: "Este incorecta si injusta jignirea generalizata a unei categorii didactice profesionale, si anume totalitatea profesoarelor si profesorilor de religie".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Patriarhia ora de religie, #predare ora religie scoli, #BOR decizie CEDO ora religie , #religie