Cand intra vanitatea Moscovei in Biserica: Ce-ar fi sa-l afurisim pe raposatul Teoctist?

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Miercuri, 17 August 2016, ora 07:57
21693 citiri

Din pacate, Sinodul panortodox din Creta, pregatit de cateva decenii, a fost boicotat de patru Biserici Ortodoxe din cele 14 existente. Absenta aroganta a Patriarhiei ruse, secondata de cateva Biserici satelite, a transmis lumii (in primul rand celei ortodoxe) semnalul unei falii geopolitice greco-slave.

Nu e un moment de glorie pentru crestinismul rasaritean, dimpotriva: asistam la o declaratie vanitoasa a lumii slave, pe fondul rivalitatii prea putin crestinesti dintre patriarhul Kiril si patriarhul ecumenic Bartolomeu.

Dar nu e la mijloc doar competitia pentru intaietate si controlul diasporei ortodoxe din intreaga lume. S-a declarat astfel si o tensiune intre fundamentalistii anti-ecumenici si restul Bisericilor rasaritene.

Recentele scrisori de protest al unor manastiri anti-ecumeniste fata de faptul ca reprezentantii BOR au semnat documentele Sinodului din Creta sunt ecoul acestei tensiuni.

Numai ca protestatarii sunt minoritari si lipsiti de argumente, mai ales dupa ce "Chinotita" (organismul de conducere) din Muntele Athos a recunoscut validitatea documentelor din Creta.

A acuza de "erezie" dialogul dintre diferitele confesiuni crestine (plecand de la afirmatia ca singura Biserica demna de acest nume e cea ortodoxa) inseamna a trai pe alta planeta: una mica si agresiva, cu o psihologie milenarista, sectara.

Sinodalii din Creta nu au modificat nicidecum invatatura dogmatica a Sinoadelor ecumenice. S-au limitat la a aprecia dialogul inter-crestin ca pe o realitate necesara a lumii contemporane. Ceea ce, de aproape un secol incoace, este o achizitie pozitiva.

Consiliul Ecumenic al Bisericilor nu-si propune realizarea aici si acum a unitatii crestine, ci doar dialogul teologic international, pentru a apropia diferitele confesiuni in actiunea lor practica, de pastoratie si conlucrare pentru binele comun. Asemenea cooperari nu obliga pe nimeni sa-si modifice invatatura de credinta sau sa accepte inter-comuniunea (bunaoara impartasirea euharistica laolalta).

Daca ne-am lua dupa protestatarii fundamentalisti, ar trebui de pilda sa-l "afurisim" pe raposatul patriarh Teoctist, care l-a primit la Bucuresti, in 1999, pe papa Ioan Paul al II-lea. E limpede ca din asemenea premize gresite nu pot iesi decat concluzii aberante, la care Sfantul Sinod al BOR nu are de ce sa se alinieze.

Regret asemenea turbulente in sanul BOR. Exista insa consistorii ecleziastice care pot sanctiona devierile celor care, in duh de rascoala, refuza pomenirea liturgica a propriilor ierarhi. Cum spune Scriptura, "vai de acela prin care vine sminteala!".

Cred ca, la ora persecutarii crestinilor din Orientul Mijlociu de catre fanaticii jihadismului, e nevoie ca toti crestinii, indiferent de apartenenta lor confesionala, sa stranga randurile, nu sa-si adanceasca divergentele istorice.

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Baconschi Sinod Creta scrisori protest , #religie