Ziare.com

Care este legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor

Luni, 12 August 2013, ora 21:31

   

Care este legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor
Pentru prima data in lume s-a realizat o mega-analiza a 63 de studii efectuate intre anii 1928 si 2012 referitoare la legatura dintre credinta oamenilor si gradul lor de inteligenta. Rezultatele arata faptul ca oamenii care au convingeri religioase au, in general, un nivel de inteligenta mai scazut.

Studiul a fost realizat de catre psihologii Miron Zuckerman si Jordan Silberman de la Universitatea Rochester din New York si Judith Hall de la Universitatea Northeastern din Boston, ambele institutii din Statele Unite, potrivit Ars Technica.

Cu mai mult de 400 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, dramaturgul grec Euripide a scris in piesa sa Bellerophon: "Poate spune cineva ca acolo sus exista zei? Nu exista, nu, nu exista. Sa nu fim prosti, condusi de o veche fabula falsa, altfel va inselati".

Euripide nu a fost ateu si a utilizat cuvantul "prosti" pentru a-si provoca publicul. Dar, daca ne uitam la studiile efectuate pe parcursul secolului trecut, vom gasi faptul ca oamenii cu convingeri religioase au obtinut rezultate mai slabe la testele de inteligenta.

"Concluzia noastra nu este noua. Daca numeri studiile care gasesc o corelatie pozitiva impotriva celor cu o corelatie negativa, se poate trage aceeasi concluzie, deoarece cele mai multe studii au gasit o legatura negativa", a spus Zuckerman.

Dintre cele 63 de studii analizate, 53 au aratat o corelatie negativa intre inteligenta si religiozitate, in timp ce numai 10 au gasit o legatura pozitiva.

Cei trei psihologi au definit inteligenta ca fiind "capacitatea de a rationa, a elabora, a rezolva probleme, a gandi abstract, a intelege idei complexe, a invata repede si a invata din experienta".

Pe scurt, aceasta este inteligenta analitica, cu noile forme identificate ale inteligentei creative si emotionale, care sunt inca subiecte de disputa.

In diversele studii analizate, inteligenta analitica a fost masurata in mai multe moduri diferite, precum examenele de admitere la facultate, capacitatea de membru al organizatiei Mensa si testele de inteligenta IQ.

Religiozitatea este definita ca implicarea in unele aspecte religioase, care includ credinta in supranatural, oferirea de cadouri supranaturalului si efectuarea unor ritualuri care sa confirme convingerile.

Analizand mii de oameni implicati in aceste studii, autorii au constatat ca genul sau educatia nu au facut diferenta in ceea ce priveste corelatia dintre religiozitate si inteligenta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6963 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inteligenta Absoluta si instinctul primar.

Legatura intre credinta si inteligenta,ar fi ca un om inteligent sa isi poata da seama ca peste el exista o Inteligenta Absoluta=DUMNEZEU.De altfel de multa vreme oamenii inteligenti au remarcat “Cand privesc cerurile – lucrarea Mainilor Tale –luna si stelele pe care le-ai făcut,imi zic: Ce este omul, ca să Te gandesti la el? Si Fiul omului, ca să-l bagi in seamă?" Psalmul 8:3-4".Numai ca deseori se fac confuzii,si se trece o granita destul de fluida intre instinct si inteligenta.Instinctul este o inteligenta neganditoare, prin aceea ca toate fiintele se ingrijesc de propriile lor necesitati.Am putea spune ca cine nu trece dincolo de necesitatile materiale,nu este un om inteligent,ci doar un om sau un animal al unor instincte primare ce se opresc la granitele necesitatilor sale fiziologice.Ori omul cu adevarat spiritual,credincios,ce crede intr-o Inteligenta Absoluta=DUMNEZEU trece dincolo de acestea si poate gandi si in abstract,intelegand idei complexe cum ar fi Creatia lui DUMNEZEU.De altfel in articol se face o greseala cand se afirma ca "pe scurt, aceasta este inteligenta analitica",cand in realitate ca sa poti cunoaste teorii de o mare complexitate cum ar fi teoria Totului,trebuie o inteligenta sintetica ca sa poti intelege intr-o unica sinteza,ca Totul este o Unica Creatie,a unei Inteligente Absolute=DUMNEZEU.

 

Mai pe inteles

Doi evrei fac un studiu...si ajung la concluzia care s-a spus de mii de ani,tot de evrei...saracii cei slab de inger...sau duhu....sau mai pe Romaneste,cu drumu lung si cu p rostu sa nu te pui....Aceali povesti...care mai prind si secolul 21....oare odata v-om reusi,sa ne separam,de ele....

 

Wow !

Nu reusesc sa ma stapinesc cand citesc astfel de articole facute de "alesi".
Acesti doi djiudoffii madoffi cauta sa-si justifce atitudinea lor negativa fatza de crestini si Hristos? Astfel voalat prin propaganda lor cauta sa ne dea instructzii, sa devenim totzi ateisti si homozixuali ca cei de la Til-viv ?
Probabil au facut 'studiile' lor pe cei care isi dau
zilnic cu capu-n zid la Jiduzazim.
Deaceea marea "intzelepciune" care o au, care le va aduce din nou mari probleme de supravietzuire asa cum s-a mai intamplat in trecut de-a lungul veacurilor ...
Cand semeni vint culegi apoi furtuna meritata.

Au fost analizate 63 de studii

N-or fi fost toate facute de evrei! Si-apoi de unde pana unde "atitudinea lor negativa fatza de crestini si Hristos"? E vorba de religie in articol, nu despre crestini si Hristos.

 

un om,inteligent si sanatos nu poate crede in pove

de acum 2000 de ani ! si de ce le-ar crede ?! da-ti-ne pomana ca noi,biserica intermediem legatura cu ...cu cine tine legatura biserica ?! nu,omenirea nu mai are nevoie de credinta ! are nevoie de reguli,legi ! indienii,nu sunt oameni ?! evreii,nu sunt oameni ?! arabii,nu sunt oameni ?! la ce bun religia care instiga la ura rasiala,religioasa etc ?! sa fim mai buni,mai corecti,mai milosi fata de planeta asta,nu fata de biserica,religie si alte inventii de prostit prostimea !

Repet, poate s-o intelege

Cand voi astia inteligentii e sa dati ortu' popii, urlati ca vreti sa fizti botezati ortodox. Treaba e documentata (vezi Mircea Eliade), plus va puteti intreba rudele apropiate despre astfel de intamplari.
Mai e putzin si se termina Sf. Post, va va fi un pic mai usor. Apoi vine alt Sf. Post...

 

Repeti o prostie

Presupun ca esti un credincios fervent.

Repeta, repeta...

daca simti nevoia de a confirma concluziile studiului in cauza.

vai de intelepciune fara pricepere

Căci este scris: "Voi prăpădi intelepciunea celor intelepti si voi nimici priceperea celor priceputi."
Iov 5.12-13; Isa 29.14; Ier 8.9;
20 Unde este inteleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăretul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia?
Isa 33.18; Iov 12.17-24; Isa 44.25; Rom 1.22;
21 Căci intrucat lumea, cu intelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu in intelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mantuiască pe credinciosi prin nebunia propovăduirii crucii.
27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rusine pe cele intelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rusine pe cele tari.
cateva citate din Biblie ,doar suntem o tara crestina si conducatorii tarii JURA pe EA si nu o cunosc

 

Ptr. I-a oara in lume s-a realizat o "Mega'Analiza", unde si-au dat

cu presupusul doi Struli despre Macro'Inteligenta Divina a Universului/micro'micimea religiilor, caci Credinta in sine este legata de CONSTIINTA fiecaruia si nu are de-a face neaparat cu IQ'ul/individ; !! dar articolul in sine imi sugereaza defapt capacitatea evreilor de a face bani buni din baliverne.!!.
Sanatate si sa fiti iubiti de creator.

 

PS ........ continuare.

Pentru mine chestia asta cu 63 de studii de care nu
s-a vorbit inainte nu poate sa fie un adevar.
Bine, oricum ce vor sa ne spuna cu aceasta acesti "alesi" tzukermani ?
Ca este gresit sa avem credintza, ca este gresit sa credem in bunul Dumnezeu ??
Ca Dumnezeu nu Exista ??
Pai tocmai pe acest site in trecut, acum vre-o 3-4
luni in urma am pus un comentariu pertinent cu datele istorice legate intre viatza lui Lincoln si Kennedy prin care cei cu inteligentza sper ca au intzeles bine ca Cineva Sus Exista si arangeaza lucrurile asa cum este Voia Lui !!
Nu ma voi obosi acum sa-l pun din nou pentru ca nu caut sa le bag cu fortza credintza in sufletul oamenilor care nu vor sa creada.
Se intampla ca mai am o alta serie de multe alte date ISTORICE Exraordinare care se leaga intre ele, care intareste Definitiv Adevarul ca Cineva Sus programeaza lucrurile, ca exista un Dumnezeu !!
Numai ca eu sunt doar un exilat Roman,
nu sunt un izdraelit "ales", asa ca nu caut sa ma grabesc dupa notorietate si Glorie,
s-au la facut Bani.
Asa ca fiecare e liber sa creada in continuare
ce vrea: cei care au credintza sa si-o intareasca,
iar cei care nu vor sa creada sa continuie necredinciosi ...

 

ce vor sa-ti spuna?

ca voi astia cu credinta si religia-n gat sunteti nitel mai prosti ca restul! simplu!
ce tot va dati cu fundul pe razatoare atata!!!

Dupa cum te exprimi,IQ-ul tau nu este prea ridicat

Dar intre credinta si IQ nu exista nici o legatura, asa ca ateismul poate oricind sa fie combinat si cu un IQ scazut.

Filozoful si filologul Virgil Cindea, academician cu scrieri remarcabile in domeniile amintite, a fost intrebat de ce a urmat si a treia facultate: Teologia Ortodoxa?
"Pentru ca nu am gasit raspunsuri la toate intrebarile nici in filosofie, nici in alte stiinte!" a raspuns cercetatorul.

Mda...., 63.

....da de ce nu facem un studiu pe toata populatia globului....sau propun altceva, daca studiu era adevarat, Ponta lua doctoratu pe merit da asa...., uitati-va la Iliescu si Nastase cum le ies ecuatiile matematice, teoremele si vodca si pe nas si pe urechi de atata intelijentza....

 

articol pentru a stimula ingamfarea ateilor

acuma, postacii atei se vor simti maguliti si , bineinteles, superiori.
Cine a publicat articolul asta de tot rasul, sa scoata din manuale cele descoperite sau inventate de oamenii credinciosi: sa scoata legea Boyle Mariotte, sa scoata principiile mecanicii lui Newton si pe cele ale lui Einstein, sa dea uitarii insulina lui N. Paulescu, etc; sa elimine din viata personala orice are legatura cu descoperirile lor sau ale altora, multi oameni de stiinta credinciosi.
Si sa-i pupe undeva pe shtrul si pe itzic, autorii uriasei super-mega-analize.

 

Zeitgeist

http://www.youtube.com/watch?v=OrHeg77LF4Y

 

Articol de 3 surcele...

Este un nonsens sa faci "legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor", fiindca tot omul "crede" in ceva. Ateii, de exemplu, sunt mult mai 'creduli' decat oricare alta categorie de oameni, saracii..., dar nu realizeaza acest fapt...
Apoi, articolul pretinde ca analizeaza cum e cu "credinta", dar de fapt se refera mai degraba la "religiozitate"... Halal!!!
Autorul, daca ar avea cat de cat ceva cultura, ar sti si simplul fapt ca cele mai multe si mari inventii, inovatii si descoperiri ale omenirii au fost facute de credinciosi veritabili, de oameni "nascuti din nou", intorsi la Dumnezeu, care s-au gandit mereu si la binele aproapelui lor...!
Este o copilarie sa judeci oamenii dupa "inteligenta", si nu dupa INTELEPCIUNE..., asda ca nu dau doi bani nici pe articol, nici pe escrocheria care se incearca cu el...!!!

 

Nu exista timp,

nu a existat si nici nu va exista.

 

esti muci,

nu-i asa?

corect,

asta vroiam sa spun.

Traducere incorecta: META-ANALYS

Linku-ul articolului de baza: http://arstechnica.com/science/2013/08/new-meta-analysis-checks-the-correlation-between-intelligence-and-faith/ - pe ziare.com se incearca o traducere tip google: e o diferenta intre metha-analiza si mega analiza (cf. ziare.com), metha-language si ateismul infloritor cu care suntem manipulati.

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor