Ce inseamna Revelionul si de ce-l sarbatorim

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 22:50
10646 citiri
Ce inseamna Revelionul si de ce-l sarbatorim
Foto: brainz.org

Se incheie un nou an si suntem in fata unui alt inceput. Ceea ce a fost este lasat uitarii, iar ceea ce urmeaza este intampinat cu multa speranta si bucurie.

Oamenii tin neaparat sa sarbatoreasca trecerea in noul an cu petreceri si numeorase ritualuri. Sunt oare necesare toate lucrurile pe care le facem in noaptea dintre ani?

Multi au superstitii pe care, daca nu le respecta, cred ca noul an le va aduce ghinion, arata Pravda. Astfel de ritualuri sunt necesare, dupa parerea specialistilor.

Ele au forta simbolica de a incheia un ciclu. Astfel, crizele, problemele si dificultatile pot fi date uitarii, noul an fiind inceput cu forte proaspete. Un nou ciclu incepe la o data simbolica, ea fiind aleasa de intreaga lume in mod conventional.

Astfel, timpul este marcat de catre oameni. Iar atunci cand ei marcheaza timpul, ceea ce s-a petrecut inca din trecutul foarte indepartat, oamenii simt ca isi controleaza destinul, este de parere Denise Ramos, de la Universitatea Catolica din Sao Paolo.

Speranta, o nevoie fundamentala a omenirii

Oamenii au nevoie intotdeauna de speranta, spune ea. Astfel, ei obtin un anumit confort psihologic de care au nevoie. Noul an aduce cu el posibilitatea ca oamenii sa isi reorganizeze vietile, sa repare greselile si sa faca lucrurile diferit decat pana atunci, mai adauga ea.

In acest proces, ritualul are un rol crucial. Nu este de ajuns sa spunem ca incepe un nou an, ci sa marcam cumva momentul, sa facem ceva concret in aceasta privinta. In general, ritualurile care sunt asociate cu apa sunt cele mai puternice. Apa este asociata cu reinnoirea, cu dragostea si fericirea.

Izgonirea spiritelor rele prin zgomot

In limba franceza, cuvantul "revellion" inseamna a fi treaz. Astfel, a primi ceea ce este nou este un gest care trebuie facut atunci cand esti treaz, pentru a-l intampina.

Zgomotul pe care il facem in noaptea dintre ani are scopul de a izgoni spiritele rele. Tot acest ansamblu de tehnici prin care se creeaza stralucire si zgomot in noaptea dintre ani poate fi interpretat ca o modalitate de a comunica si cu Dumnezeu.

Mancarea face si ea parte din intreg ritualul, simbolizand prosperitatea si abundenta.

Numarul 7 este de obicei asociat cu completarea unui proces, fiind magic. El marcheaza, spun specialistii, sfarsitul muncii divine. 7 este alcatuit din cifrele 3 si 4. Cel din urma are o incarcatura simbolica, reprezentand cele 4 anotimpuri si cele patru directii ale vantului. Numarul 3 reprezinta triunghiul si este considerat simbolul spiritualitatii, adica Sfanta Treime.

Toti oamenii sarbatoresc Revelionul in mod diferit de la o cultura la alta. Dar toti sunt constienti de importanta unui nou inceput si isi ureaza, asa cum o facem si noi in aceste randuri, un an nou fericit si plin de bucurii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#anul nou revelion petrecere, #artificii urari ritual, #simbol religie , #religie