Dumnezeu in Constitutie, acum si in vecii vecilor, Amin! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 14 Martie 2013, ora 18:43
8895 citiri
Dumnezeu in Constitutie, acum si in vecii vecilor, Amin! (Opinii)

Ma si mir ca politicienii, in criza de credibilitate in care se afla la noi, nu si-au facut cu ochiul smechereste pentru ca apoi sa dea mana cu sutanele negre, intr-o poza a reconcilierii milenare, si sa le promita ca vor trece in Constitutie invatarea Sfintei Scripturi in scoli.

"Religia se va preda in scoli acum si in vecii vecilor, Amin!" - asta si-ar dori Mitropolia Moldovei sa fie trecut in cuprinsul Constitutie, daca tot s-au apucat baietii aia credinciosi sa o schimbe.

Pur si simplu nu s-au putut abtine, cand au vazut ca e rostul de revizuit Legea, sa nu isi tradeze dorinta de a-si intinde tentaculele pana la cel mai inalt nivel al statului.

Lor, fetelor pofticioase cu burtile mereu pline, nu le e de ajuns ca sunt probabil cea mai bogata institutie din tara, nu mai sunt multumiti nici ca guvernele (indiferent de culoarea politica) le-au dat cele mai multe privilegii - de la exceptarea platii de impozite si taxe pana la salarii pentru o munca pe care nu o presteaza - ci acum vor ca statutul divin si nepamantean sa fie incrustat pe fruntea tarii si impus astfel tuturor.

Oricine poate in acest punct sa aduca drept contraargument Constitutia Statelor Unite ale Americii, de exemplu, chiar si inscriptia de pe bancnotele lor "In God we trust". Dar acestea, ca si multe alte semne si ramasite (juratul pe Biblie in tribunale), nu sunt decat efigii ale trecutului, ale unei lumi care nu descoperise forta si beneficiile stiintei si tehnologiei, cand Darwin inca nu se nascuse, iar fizica si astronomia abia isi puneau primele baze ale stiintelor ce aveau sa devina.

(Sa ne prefacem, de dragul pastrarii unei dimensiuni rezonabile a textului de fata, ca nu am auzit de inchizitia Bisericii Catolice si de represiunile purtate impotriva tuturor celor care nu impartaseau exact aceleasi opinii cu Vaticanul. Sa ne imaginam si ca Giordano Bruno nu a fost ars pe rug de aceeasi Biserica si ca nici Galileo Galilei nu a fost fortat de inchizitori sa se lepede de descoperirile sale. Putem merge pana acolo incat sa credem ca inca Soarele se invarte in jurul Pamantului, asa cum de altfel considera aproape jumatate dintre romanii intervievati intr-un sondaj de opinie...)

Trecand peste cruciadele Bisericii impotriva stiintei si oricui nu i se supunea, sa revenim in prezent cand aceeasi institutie se zbate sa supravietuiasca, tot mai putin urmata, tot mai putin crezuta si inca si mai putin eficace in a face viata oamenilor mai buna.

Desi e un subiect deschis si o tema care naste discutii aprinse, nu e tocmai o intamplare ca bogatia si bunastarea unei societati in intregul ei, nu doar a unei caste sau a unei categorii sociale anume, este cumva legata si de gradul ei de laicitate.

Asta plus faptul ca in majoritatea puterilor economice ale Vestului religia si Biserica pierd tot mai mult teren in fata laicizarii societatilor ar putea sa ne ajute sa intelegem mai bine manifestarile poate bizare ale slujitorilor Domnului.

Biserica Ortodoxa simtind ca pierde tot mai mult teren - ultimul sondaj de opinie o claseaza la cel mai scazut nivel de incredere in randul romanilor - bate cu sceptrul in masa si vrea in Constitutie, garantandu-si astfel imortalitatea si pe pamant.

Poate ca nu-i tocmai o idee rea ca statul, drept raspuns, sa se gandeasca la o noua secularizare in schimbul implinirii acestui moft. Dar atunci, fara uriasele averi si privilegii pe care le detin, preotii nostri ar mai fi atat de nerabdatori sa predea religia (nu ortodoxismul) in scoli, gratuit, ca semn al iubirii fata de aproapele lor?

Pana vom trai ziua in care un preot sa-i invete pe oameni ca nu crucile si bisericile ne salveaza viata, ci doctorii, spitalele si stiinta, ca nu rugaciunile si Dumnezeu din Constitutie ne fac sa traim mai bine, ci scoala, inovatiile si tehnica derivate din stiinta, pana atunci, deci, sa le zambim si sa-i intelegem.

Azi ei sunt speriati si lor le e frica in fata evidentei unei lumi de unde Dumnezeu s-a retras muteste pana dincolo de marginile Universului, ascuns in lumi paralele si posibilitati matematice unde doar credinta oarba il mai poate intui, dar niciodata demonstra.

Aceleasi semne ale efortului de supravietuire vedem si in semnificatiile alegerii noului Papa. In premiera un iezuit (scutul mereu loial al Vaticanului), cules de la "capatul lumii" - Argentina si care si-a ales numele controversatului sfant Francisc, cel care a fost atat de aproape de cei saraci si s-a luptat cu toate fortele (si mijloacele, zic unii) impotriva bogatiilor Bisericii.

E mesajul Vaticanului de deschidere catre lumea intreaga, catre cei cu adevarat saraci si care cred si pot duce mai departe credinta intr-o alta lume, dintr-un "de dincolo" tot mai inexistent.

"Teama cu care pronuntati contra mea sentinta este, poate, mai mare decat aceea pe care o incerc eu primind-o" - Giordano Bruno.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegere Papa Francisc, #alegerea noului Papa Vatican, #Biserica Ortodoxa Romana, #religia in Constitutie , #religie