Ziare.com

Semnificatia Inaltarii - prin ce trece sufletul in cele 40 de zile

Joi, 13 Iunie 2013, ora 23:21

   

Semnificatia Inaltarii - prin ce trece sufletul in cele 40 de zile
In cea de-a 40-a zi de la Paste se celebreaza Inaltarea lui Iisus la ceruri. Inaltarea are vechi radacini religioase si semnifica, de fapt, momentul in care sufletul se desprinde definitiv de trup si de aceasta lume si se duce inapoi in dimensiunea din care a venit.

Dincolo de referirea stricta la Iisus ca personaj istoric si la perioada scursa intre moartea pe cruce si ziua in care si-a anuntat ucenicii ca se duce la Tatal, aproape toate religiile, inclusiv crestinismul ortodox, admit ca la moarte, in procesul despartirii sufletului de trup, exista niste etape de "dematerializare".

In cele 40 de zile, sufletul trece printr-o serie de procese care vor determina daca defunctul se duce "sus" sau "jos".

Medicina recunoaste ca ultimele celule ale corpului mor dupa trei zile. Pe de alta parte, exista o credinta populara precum ca persoanele aflate in moarte clinica "invie" in cel mult trei zile, perioada in care trebui tinute la vedere - in caz ca isi revin.

Clarvazatorii spun ca, vreme de trei zile, sufletul ramane legat de trup prin "cordonul de argint", iar corpul fizic inca mai emana o aura energetica ce se stinge treptat.

In clipa decesului - se zice - ingerul pazitor cu care este daruita fiecare persoana la botez ia sufletul "de mana" si il conduce prin toate etapele pe care le are de parcurs.

In cea dintai zi, inaintea sufletului trec toate faptele pe care le-a facut in aceasta viata, bune si rele laolalta. In jurul sufletului apar ingerii pe care i-a castigat, dar si diavolii care au fost chemati prin faptele rele. Intre cele doua tabere se da o lupta atat de grea, incat - se zice - bietul suflet este inspaimantat si nu trebuie sub niciun fel sa cedeze fricii.

In cea de-a doua zi, ingerul pazitor duce sufletul prin toate locurile pe unde a umblat, iar acolo vede toti oamenii, toate fiintele pe care le-a facut sa sufere sau le-a fericit, si simte tot regretul sau bucuria care i se cuvin "pe lumea cealalta".

Sufletul vede toate pacatele si faptele pozitive savarsite si isi face o imagine despre vina adunata in existenta pamanteana.

In ziua a treia, dupa ce si-a revazut viata in intregime, sufletul este condus in Lumina, spre tronul pe care sta Tatal. Apoi se intoarce langa trupul cel de tarana. Vede rudele si cunoscutii adunati langa capataiul sicriului, le simte durerea, ii intelege si intelege, de asemenea, ca el pleaca pentru totdeauna.

In egala masura insa intelege, fiind acum desprins de cele lumesti si constient de Cale, Adevar si Viata, ca lor, cei lasati in urma, le ramane posibilitatea de a-si indrepta existenta si de a trai conform legilor divine: iubire, mila, modestie, incredere, bucurie.

Incepand cu ziua a patra si pana in ziua a noua, spun preotii, sufletul trece prin vamile ceresti: vama pentru hulire, vama pentru barfa, vama pentru manie, vama pentru lacomie etc. In functie de marimea pacatelor din viata pamanteana, sufletul merge mai departe spre Rai sau este oprit la o anumita vama, acolo unde a pacatuit cel mai mult si nu mai poate fi iertat.

Din ziua a zecea i se acorda sufletului posibilitatea de a vedea si lumea de jos, Iadul, unde zaboveste 30 de zile.

Pentru a ajuta sufletul sa capete iertare si sa urce spre Rai, in perioada celor 40 de zile se cuvine ca rudele mortului sa faca pomeniri, sa imparta celor saraci, sa se roage pentru iertarea defunctului si sa plateasca slujbe la biserica.

Intr-a 40-a zi, spune credinta ortodoxa, sufletul este infatisat din nou dinaintea tronului de lumina pe care sta Tatal, care are de-a dreapta pe Fiul si in stanga Sfantul Duh. Acolo i se comunica sufletului destinatia pe care o va lua si i se da posibilitatea de a-si ispasi pacatele, o vreme mai scurta sau mai lunga, pentru a urca apoi din nou la Creator, acolo unde ii este locul.

Acesta cronologie a dus la stabilirea ocaziilor cu care se fac pomenirile pentru cel decedat: la trei, noua si 40 de zile.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30194 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo mai, tata-tu magazionerul era turnator la Militie

-- si tu te dai pocait pe la Ziare.
Bush-Sr traieste 100 de ani, Churchill a murit in pat, Stalin a murit in pat, Iliescu face suta si moare si banditul in pat, pe Ceausescu l-au omorat rusii ca altfel il mai aveam pe gat si acum--
Halal pedeapsa lui Dumnezeu, hai dispari cu schieunatul, mai un pic si ceri bani. In loc sa ii crestinati pe evrei, v-ati evreit voi.
Mai reusiti de convertiti pe vreunul la comunism aici, daca va citeste, asa o greata il apuca.

 

 

@tr2006

'ca orice profet, un fals profet!'
Evreu ca tine, te-a vazut mai slab de --inger si te-a tras in piept. Daca te faci si de fazan, ajungi precum fripturica din reclama 'Agricola'

 

 

HOTARAT

De cine trebuie sa ascultam mai mult : De Dumnezeu sau de oameni?
Ce este sufletul?
Unde scrie ca sunt vami pe care trebuie sa le parcurgi pana in rai?
Si vreau sa mai stiu :
Este Biblia o carte demna inspirata de Dumnezeu?
Daca da, scrie acolo de lucrurile amintite mai sus?
Daca nu, trebuie sa respectam traditia si de ce?
Daca trebuie sa respectam traditia , voi incepe sa ingenunchez in fata preotilor, sa le pup mana, sutana s.a.m.d. !

 

 

Rugati ortodocsi sa scrie depre Sf. Ortodoxie

Articolul e un fel de spanac, probabil adunat din citate de pe google.
Un exemplu:
"Acolo i se comunica sufletului destinatia pe care o va lua si i se da posibilitatea de a-si ispasi pacatele, o vreme mai scurta sau mai LUNGA, pentru a urca apoi din nou la Creator, acolo unde ii este locul."
Aceasta se numeste erezia lui Origen, anatemizat de Sf. Biserica.

 

 

ada

Sa lasam un mare parinte al secolului XX sa ne explice cum stau lucrurile :

http://cleopasihastria.wordpress.com/2007/09/04/predica-despre-drumul-sufletului-dupa-moarte/

 

 

ZINTKY

Domnule, daca eu nu pricep va rog respectuos sa explicati dumneavostra daca stiti! Eu ca circumcis nu am abilitati de gen! Sunteti bun? Vreau sa vad 30 de randuri cu explicatii!
Astept!
ps: daca nu raspundeti va voi acuza pura nesimtire!

 

 

Este alegerea ta să scuipi pe chipul lui Iisus

Icoana, da este "imaginea" lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu intrupat ca om, pentru mantuirea noastră. Iisus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu din Dumnezeu. A fost om si Dumnezeu, in acelasi timp, altminteri nu ar exista nici o mantuire pentru nimeni, oricat de fără păcat ar fi reusit prin propria străduintă să trăiască. Si in acest caz teoretic, căci practic Biblia ne spune este cu neputintă, tot rămanea cu păcatul lui Adam.

Icoana lui Iisus, nu este o inchipuire a mintii omenesti. Este "imaginea", cum ai spus tu, a omului Iisus, Fiul lui Dumnezeu intrupat, care a trăit printre oameni. Iisus a cărui chip Il poartă icoana, fost cat se poate de real. A fost atins, pipăit, imbrancit, cunoscut, auzit, văzut, atat inainte cat si după răstignire-inviere pană la Inăltarea la Cer, zi pe care tocmai am sărbătorit-o.

Faptul că tu scuipi icoana (imaginea) chipul lui Iisus, Dumnezeu intrupat in omul născut de fecioara Maria, de la Duhul Sfant, este alegerea si credinta ta pe care nu o discut in nici un fel.

 

 

Cum explici faptul ca

(documentat) cand e sa datzi ortu' popii si ii vedeti pe prietenii cu coarne ca vin sa va ia, urlati ca vreti sa fitzi botezati?
Nu mai ajuta nici Marx, nici "adunarea".

 

 

Am gresit, Steinhardt convertit de la iudaism la crestism

Steinhardt, un crestin desăvarsit, convertit de la IUDAISM.
"Ţin enorm să apară acest jurnal. Fără această mărturisire publică m-as simti vinovat fată de Iisus."
(Nicolae Steinhardt)

Steinhardth, un mărturisitor al lui Hristos, de la care noi toti cei ce ne numim crestini, ar trebui să invătăm a-L urma cu credintă si in fapte plăcute lui Dumnezeu, făcand in viata noastră voia Lui, si nu propriile noastre ambitii omenesti, purtandu-I doar Numele.

In răspunsul meu pentru domnul FISHCHER 12, postat la comentariul domnului ZINTKY, s-a strecurat o greseală, pentru care imi pare nespus de rău si imi cer iertare. Sistemul site-ului nu-mi permite să corectez. Am scris gresit, Steinhardth convertit de la islam la crestinism. Este foarte bine cunoscut faptul că el a fost un iudeu, convertit la crestinism, ceea ce este o mare minune a harului dumnezeiesc al Duhului Sfant.

Mărturisirea lui Steinhardth se regăseste in cartea Jurnalul Fericirii, dar si in toate scrierele sale, toate publicate post mortem.

 

 

Blasfemie

In Biblia mea ,si a voastra,nu scrie asa ceva ,,,,,omul este iertat prin credinta in Domnul Isus Hristos care a murit pentru pacatele noastre si a inviat din pricina ca am fost socotiti neprihaniti deci va rog fierbinte nu mai inselati oamenii cu asa zise" vamile ceresti " de unde basmele astea

 

 

si sa plateasca slujbe la biserica.

Aha! Pai si iertarea pacatelor depinde de buzunarul neamurilor, deci asigurarea aceasta popeasca + tot felul de ingeri contra-cost, nu este nicio afacere. Allianz Versicherung presupun ca se ocupa si cu plimbatul 'pe la autoritati'. Altfel birocratia aceea te omoara a 2-a oara.
Ca bine a zis cine a zis ca, 'pana la Dumnezeu te mananca sfintii'.
Mai ieftin ieseau cei care cumparau indulgente.

 

 

nesocotintă

"19.Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara!
20. Vrei, dar, sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica?"
(Iac.2:19)

 

 

DianaT

Diana draga, ma bucur ca pastrezi un dialog decent , nu lupti orbeste pentru a-ti impune viziunea ta ! Nu sunt de acor cu viziunile tale in mare parte dar respectul se impune oricand! Am studiat si mai studiez [nu asa ca fara studiu nu poti sa inveti nimic?] si am aflat multe ! Ma inclin cu respect !
Doamna!

 

 

.................................

este greu pt. un circumcis sa priceapa, sa inteleaga

 

 

ce se mai aplică

teoria asta la pruncii nevinovați..

 

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor