Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 09:08
30629 citiri
Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com
Foto: Guvernul Romaniei

Departe de a se stinge, scandalul legat de construirea unei moschei uriase in Bucuresti cunoaste noi evolutii, nefiind deloc exclus ca el sa ajunga pe masa CSAT sau chiar a DNA.

Doua sunt aspectele cele mai relevante. Primul este legat de modul in care a fost adoptata Hotararea de Guvern prin care un teren de langa Romexpo, de peste 11 mii de metri patrati si in valoare de 4 milioane de euro, a fost cedat gratuit, pe o perioada de 49 de ani, Muftiatului cultului musulmanilor pentru construirea unei moschei impresionante, cu o capacitate de 2.000 de persoane.

Al doilea aspect tine de posibilele urmari neprevazute si riscuri.

Conform presei locale, citate de Agerpres, Departamentul turc al afacerilor religioase (DIB) are in plan constructia a peste 100 de moschei in intreaga lume, in 38 de locuri lucrarile fiind deja in curs. In afara de aceasta incercare a Turciei de a-si extinde influenta, decizia Guvernului Ponta este pusa in contextul international in care comunitatea europeana, si nu numai, se confrunta cu atacuri teroriste generate de extremisti musulmani.

Sir de coincidente sau trafic de influenta?

Hotararea de Guvern nu a fost discutata la sedintele Executivului, dupa cum a declarat public ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Aberatia zilei: Victor Ponta a comis-o singur?

In plus, totul s-a derulat foarte repede. Calendarul a fost urmatorul:

1 aprilie: Presedintele Turciei, Recep Erdogan, viziteaza pentru cateva ore Bucurestiul. Dupa discutii oficiale cu omologul sau, se intalneste cu premierul Victor Ponta cu care pune la punct planul pentru ridicarea lacasului de cult de la Bucuresti, conform ziarului turc Daily Sabah.

23 aprilie: Victor Ponta pleaca in secret la Istanbul pentru a participa la "Summitul pacii" organizat de presedintele Erdogan in contrapondere la comemorarea a 100 de ani de la genocidul armean. Premierul este dat de gol de fotografiile publicate pe site-ul presedintiei Turciei.

13 mai: Presedintele Erdogan si liderul religios turc Mehmet Gormez participa la Tirana, alaturi de presedintele albanez Bujar Nishani, la demararea lucrarilor la cea mai mare moschee din Europa, cu o capacitate de 4.500 de persoane. Ca si in Romania, va fi ridicata tot pe banii Turciei.

25 mai: Ambasada Turciei la Bucuresti solicita Secretariatului General al Guvernului si obtine in doar cateva ore acordul pentru atribuirea in folosinta gratuita a unui teren. In aceeasi zi, RA-APPS inainteaza SGG propunerea de atribuire a terenului de langa Romexpo.

26 mai: Victor Ponta participa la un summit organizat la Tirana, unde se intalneste cu presedintele albanez Bujar Nishani, caruia i se plange ostentativ ca are probleme cu piciorul.

27 mai: Prin HG 372 din 27 mai 2015, Guvernul Ponta aproba trecerea terenului propus de RA-APPS din domeniul privat si administrarea RA-APPS in domeniul public al statului si administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, precum si darea lui "in folosinta gratuita, pe o perioada de 49 de ani, (...) catre Muftiatul Cultului Musulman din Romania, in vederea edificarii unui complex de cladiri de interes public".

12 iunie: Victor Ponta pleaca la Baku fara sa anunte public si nici macar pe presedintele Romaniei, dupa care se suie in avionul presedintelui Erdogan (conform informatiilor din presa) si pleaca impreuna cu el in Turcia pentru a se opera la clinica privata Medipol, apropiata familiei Erdogan, unde ramane 26 de zile.

O problema de oportunitate

Cele mai aprinse reactii au fost in legatura cu aspectul religios al problemei. O moschee cu 4.500 de locuri este de inteles in Albania, tara in care 60 % dintre cetateni sunt musulmani, dar de ce sa construiesti o moschee imensa la Bucuresti, intr-o tara in care doar 0,3% dintre cetateni se declara musulmani (cei mai multi locuind in Dobrogea) si in care exista peste 80 de moschei?

Premierul Ponta nu a oferit pana acum argumente in favoarea deciziei sale, impingand dezbaterea in zona disputelor politice si acuzand existenta unor campanii de presa impotriva minoritatii musulmane.

Unul dintre cei mai vehementi contestatari s-a dovedit fostul presedinte Traian Basescu, care a adus in atentie riscul terorist si a cerut ca hotararea sa fie discutata in CSAT.

Basescu: Nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara. E o decizie nesabuita

In schimb, seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a oferit cateva explicatii, spunand ca moscheea va permite "indeplinirea adevaratei meniri a Muftiatului Cultului Musulman din Romania, de a organiza ritualurile religioase in spatii autorizate, cu personal autorizat si scolit in institutii de educatie oficiale si nu pe stadioane sau in case de rugaciune clandestine, de catre asa-zisi imami, nerecunoscuti de noi, despre care nu se stie ce invataturi propavaduiesc".

"Aceasta moschee, conform traditiei islamice, dar si crestine, deopotriva, ar urma sa beneficieze de anexe precum o cantina sociala de o suta de locuri si doua sali de curs pentru predarea Coranului la cursurile scolii de duminica", a mai explicat imamul, citat de Agerpres, adaugand ca si el, si ceilalti romani adepti ai islamului sunt cetateni "loiali" Romaniei, prin urmare nu intelege de ce "trebuie analizata in CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman".

Liderul musulmanilor din Romania: Basescu sa nu ne implice intr-un conflict politic

Mai mult, intr-un interviu acordat pentru Kamikaze, Muurat Iusuf a sustinut ca "este o chestiune de reciprocitate", pentru ca "statul roman capata un teren la Istanbul pentru crestinii romani, pentru a face un cimitir si o biserica", lucru care nu este insa mentionat in Nota de Fundamentare sau in Hotararea de Guvern.

Basescu, atac dur: Doi nesabuiti in fruntea statului. Muftiule: Ciocul mic! (Video)

O serie de contraargumente au venit insa din partea altor personalitati - istorici, filosofi sau diplomati.

"Este absolut inadmisibil ca o tara care sute de ani a luptat impotriva instalarii unor elemente religioase musulmane sa fie cea care sa devina un centru de raspandire a islamului. E absolut de neconceput", a declarat istoricul Neagu Djuvara.

"Un invatat roman de etnie tatara, dl. Tasin Gemil, fost ambasador al nostru in Azerbaidjan si Turkmenistan, atrage atentia ca 'mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadisti'. Pe un asemenea fundal, nu e cazul sa luam decizii aventuroase", a sustinut si filosoful Andrei Plesu.

Istoric musulman: Mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadisti

"Pozitionarea corecta este opozitia principiala fata de acest proiect inutil, finantat de o putere straina, cu potential incendiar. Se pot construi moschei decente, acolo unde exista comunitati care le finanteaza si imami moderati, care respecta valorile acestei tari. Nimic nu justifica ridicarea unui centru islamic gigantic finantat de o putere straina, cu concursul statului roman", a comentat pe Facebook prof. Adrian Papahagi.

"Solicitarea constructiei unei mari moschei apartine nu cultului musulman din Romania, ci Turciei. Turcia a incercat si a reusit, pana la proba contrara, sa se substituie nevoilor comunitatii musulmane din Romania in aceasta privinta. Niciodata Turcia nu a indicat in negocierile cu Romania vreun act, vreo solicitare din partea acestei comunitati", a subliniat prof. Radu Carp, intr-o analiza publicata de Adevarul.

In plus, acesta remarca faptul ca intentia lui Erdogan de a-si extinde influenta se izbeste de refuzul tarilor occidentale. Mai exact, Austria a adoptat in luna februarie o lege referitoare la statutul islamului care introduce o serie de restrictii contestate de presedintele turc, iar ministrul de Externe austriac a declarat Germania si Elvetia "au o abordare similara cu a noastra asupra religiei in Constitutie si au aratat interes pentru aceasta lege".

Si reprezentantii comunitatii evreiesti din Romania si-au exprimat ingrijorarea.

"Comunitatea musulmana are moscheea din Constanta, care e splendida, are moschee la Mangalia, la Techirghiol, acolo unde exista populatie musulmana", a reamintit deputatul Aurel Vainer, iar Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului din Romania (MCA) a subliniat faptul ca moscheea care ar urma sa fie construita in Bucuresti ar putea sa fie folosita de grupuri fundamentaliste islamice ca centru pentru sustinerea terorismului, a atitudinilor antisemite si anticrestine.

Evreii din Romania: Construirea unei moschei nu e oportuna in Romania

Moscheea din Bucuresti poate deveni centru pentru sustinerea terorismului - Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului

Din aceasta perspectiva, reamintim ca un articol publicat in 2011 de Daily Mail arata ca cel putin 35 de teroristi inchisi la Guantanamo fusesera radicalizati in moscheile din Londra inainte sa fie trimisi sa lupte in tarile occidentale.

Tot in 2011, jurnalistii de la Kamikaze au intrat in posesia unor telegrame WikiLeaks, care pot pune subiectul intr-o alta lumina.

Conform sursei citate, ambasadorul Turciei in Romania ii spusese in 2006 ambasadorului american ca musulmanii din comunitatea turca din Romania sunt finantati si ajutati de fundamentalisti islamisti si ca organizatia extremista PKK strangea bani prin forta de la comunitatea turca din Romania.

De asemenea, muftiul Muurat Iusuf dezvaluia atunci, conform unei telegrame WikiLeaks, ca diplomati ai Arabiei Saudite ii reprosasera ca a cerut comunitatii turce sa ramana linistita dupa publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed in Danemarca, in loc sa incite la proteste mai active. In plus, ambasadorul turc Ahmet Okcun "a spus ca exista un pericol real al extremismului islamic in comunitatea turca din Romania".

Beniamin Lup, membru al societatii civile din Timisoara, presedinte si jurisconsult la WorldTeach Romania, ONG infiintat in anul 2003, a depus o plangere prealabila la Guvern impotriva darii in folosinta a terenului pe care va fi construita aceasta moschee. Mai mult, a lansat si o petitie online impotriva construirii celei mai mari moschei din Europa.

Un cititor ne-a sugerat, pe adresa redactiei, un sondaj pe acest subiect. Asadar, Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu hotararea guvernului privind constructia unui centru islamic la Bucuresti, pe teritoriu romanesc dat gratis in numele poporului roman?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#sondaj moschee Ponta Bucuresti, #hotarare guvern moschee Bucuresti, #Turcia moschei Erdogan , #religie