Ziare.com

Cum s-a produs Marea Schisma intre catolici si ortodocsi

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 13:46

   

Cum s-a produs Marea Schisma intre catolici si ortodocsi
Lumea crestina a sarbatorit Pastele in doua zile diferite, anul acesta, existand o saptamana distanta intre sarbatoarea catolica si cea ortodoxa. Acest eveniment ne reaminteste ca, odata, intre ortodoxie si catolicism s-a intamplat ceva. In randurile urmatoare, vom incerca sa aducem cateva informatii despre asa-numita Mare Schisma Est-Vest.

Exista mai multe motive pentru separarea Bisericii de Est de cea din Vest. Unul dintre ele il reprezinta lupta pentru putere dintre patriarhul Romei (Papa) si patriarhul Constantinopolului (Patriarhul Ecumenic). Odata cu raspandirea islamului, in secolul al VII-lea, in cele 5 patriarhiate din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Constantinopol si Roma influenta crestina si-o pastreaza doar ultimele doua.

Astfel se inteteste lupta pentru suprematie intre cele doua orase, pentru stapanirea lumii crestine, care atinge punctul culminant in 1054, cand cele doua Biserici se separa ireconciliabil, scrie Deutsche Welle.

Papa aduce in apararea sa mai multe argumente: locul unde se afla scaunul sau papal este capitala fostului Imperiu Roman si, chiar mai important, locul unde Apostolii Petru si Pavel au propovaduit inca din zorii crestinismului ideile lui Iisus. Insusi Iisus i-ar fi spus lui Petru, conform Noului Testament, ca "el va fi piatra in jurul careia isi va zidi propria Biserica".

Argumentele Constantinopolului au fost de natura politica si militara. In timp ce Europa Vestica era dominata de haos, dupa divizarea Imperiului Roman, Bizantul era o regiune stabila, cu traditii bine impamantenite, cu o armata puternica si o flota maritima pe masura, avand o influenta politica si religioasa puternica asupra tarilor vecine.

Un alt motiv important pentru divizare il constituie diferentele radicale intre credintele religioase. Acestea s-au format in secole de izolare relativa, dar fara o scindare adevarata. In anul 589, intr-un consiliu al Bisericii spaniole desfasurat in Toledo, este schimbat un principiu fundamental al crestinsimului, Simbolul Credintei (Crezul). Se accepta, astfel, ca Duhul Sfant vine de la Tata si Fiu, care sunt egali.

In urmatoarele secole, aceasta doctrina se raspandeste in toata lumea vestica. Desi un pic vaga, aceasta formulare devine zidul care imparte iremediabil cele doua Biserici. In Europa de Est, postulatul ortodox ramane neschimbat: se recunoaste ca doar Tatal este sursa Duhului Sfant.

Exista si alte diferente care au dus la aceasta schisma. La Est se vorbea greaca, iar in Occident, latina. Existau diferente in modul cum erau numiti episcopii si preotii. In plus, puterea seculara bizantina era mai presus de religie: Imparatul numeste si demite Patriarhii, in timp ce fiecare conducator din Vest avea nevoie de blagoslovirea si acceptul Papei pentru a putea conduce tara in liniste.

Schisma dintre cele doua Biserici a intervenit intr-un moment in care Bizantul era dependent de un pact militar cu Occidentul, din cauza invaziei normande. Patriarhul Constantinopolului, speriat ca va trebui sa se supuna Papei, in mod precaut, ii expulzeaza pe prelatii latini din capitala bizantina, declarand ca acestia erau corupti.

Papa nu se lasa mai prejos si trimite o scrisoare Patriarhului, in care il numeste "corupt". Ajunsa la Constantinopol, scrisoarea Papei, care intre timp decedase, aduce Bizantul in pragul unui razboi civil. Ultimul pas hotarator al schismei celor doua Biserici este cucerirea Constantinopolului de catre trupele latine, in anul 1204. De atunci lumea crestina cunoaste doua curente ale crestinismului: ortodox si catolic.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 48085 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

domnule ziarist

Nu stiu daca cu rea vointa sau nu ai scris acest "articol". Dar nu asta este important acum, raul fiind facut.
Patriarhul Constantinopolului nu a dorit nicidecum sa fie conducatorul Bisericii crestine, pentru ca el stia ca Mantuitorul Iisus Hristos este viu, si El este conducatorul Bisericii.
Aceasta asa-zisa schisma nu este defapt o schisma la propriu, ci este o rupere a patriarhatului Romei de celelalte 4 patriarhate.
Aceasta rupere are ca factor dorinta de putere a papei (patriarhul Romei) care dupa ce s-a autointitulat primul dintre egali, a vrut si ca toate deciziile Bisericii crestine sa fie luate doar de el. Dar acest lucru era imposibil pentru ca deciziile in Biserica, atunci cand exista un impas, se luau (si se iau) de sinoade sub obladuirea Sfantului Duh, nu se iau doar de o singura persoana.
Mai multe despre "schisma" http://www.youtube.com/watch?v=tirUy13Q_L8&feature=related

 

stimati tovarasi crestini ortodocsi in frunte cu clerul vostru,

bravi colaboratori ai fiecarui regim care s-a perindat prin Romania in ultima mie si ceva de ani, inclusiv cel comunist, sa fiti fericiti pe pamint ca ceruri nu exista!

Catolic inseamna universal, in ideea ca nu exista decit o biserica crestina peste tot pamintul. Dupa vreo 700 de ani, un grup de crestini care s-au autodenumit ortodocsi s-a separat din motive de vanitate de biserica catolica mama. Nu au existat motive religioase pentru separare, a fost un moment de indisciplina al capilor asa-zisi ortodocsi.

E timpul penitentei si al intoarcerii inapoi la matca. Papa e domnul vostru pe pamint!

 

la popa la poarta

la popa la poarta
este-o mitza moarta ! '
---------------------------------
Bisericile si medicina sint doua systeme de exploatare. Nu va plingeti ! Prosti sa se lase prostiti de biserici si medicina sint peste tot si destui. PARAZITI

 

Va veni vremea

Ca sa dai ortu' popii. Atunci vei urla ca si altii din trecut, ca vrei sa te botezi, vazandu-ti prietenii dr_aci venind sa-ti ia sufletul hulitor.
Hristos a Inviat! Ia incearca sa zici si tu, sa vezi cum incepi sa faci spume la gura si tetavalesti pe podele

si au avut 1000 de ani

timp in care au ars carti, au distrus hiroglife, monumente, perpetuand frauda numita catolicism si ortodocsism. Tot ce este "ism" poate fi aruncat in categoria inventii omenesti.

 

Dupa Sf. Inviere

Pari mai agitat ca de obicei.
Nu fii ingrijorat, e normal pentru pagani.
ncearca sa spui: Hristos a Inviat!

iar te-ai suit pe gard?

mai crezi in draci, crestine? hahahaha Cind a fost ultima data cind ai citit o carte? Nu ma refer la carti de povesti hahahaha

:)

"In anul 589, intr-un consiliu al Bisericii spaniole desfasurat in Toledo, este schimbat un principiu fundamental al crestinsimului, Simbolul Credintei (Crezul). Se accepta, astfel, ca Duhul Sfant vine de la Tata si Fiu, care sunt egali."

Mie miar fi rusine sa ma numesc crestin si sa zic ca toata "credinta" (sinonimul presupunerii) vine de undeva "de sus". Oricum tot ceea ce vrea un crestin este sa moara si sa il vada pe Isus... poate ar trebui sa le dam o mana de ajutor.
Dar nici cu islamistii nu mie rusine, alta clasa de maniaco-depresivi, si aia au "adevarul" lor, varianta lor.
Toate aceste categorii ar face bine sa faca un lucru bun: sinuciderea, atat ei cat si stapanii care controleaza lumea, si sa ne lase pe restul in pace sa traim in armonie. Pana nu nu dispar gruparile mafioto-teroriste, numite generic religii, nu va fi nici o pace, ci se vor omora unul pe altul perpetuu, angrenandu-ne si pe restul in proces.

 

Deci... să explicăm

Un popă a găsit un mod de a manipula oameni,, iar alt popă altul.
Fiecare find căpos, nu a vrut să lase de la el nimic, și așa a apărut marea schismă.
De fapt tot pentru manipulare a apărut religia, oricare dintre ele.
Amu cine-i fraier și crede că popii sunt puși ca legătură intre oamenii de rand și ăl de sus, e bun de plată.
Las' că au popii de toate, deoarece fraierul dă danie la beserică, popa (din orice confesiune) bagă banii le buzuner etc...
Manipularea merge.

 

Pana acum, doar comentarii sataniste...

Satana a invadat si acest forum. De mult.

 

nu trebuie sa-ti faci probleme ...

Adevarul relevat in credinta ...doare si arde .Tocmai din aceasta cauza este aceasta turbare a unora .
Punerea semnului egal intre credinta si religie ca si canon este singura arma de care se folosesc luciferienii care se lauda ca sunt atei.
Folosirea greselilor facute de preoti ( care sunt la randul lor oameni , de fapt ) atrage dupa sine atacul asupra intregii biserici . Scopul final fiind distrugerea credintei .
Dar ...nu se poate , asta e . Sunt "lucruri" mai presus de intunecimea mintii unora.

eu unul cred intr-un "creator"

dar sunt % sigur ca nu e cel prezentat de maniacii religiosi.

Vasilica40

@ DELTA, adevarul nu este RELEVANT este unul singur , ADEVARUL UNDE DUMNEZEU FACE MINUNI de 2000 de ani.
ORTODOXIA nu este popa ION si popa Deorde, ORTODOXIA ESTE INVATATURA MINTUITORULUI IISUS , care a lasat si ANATEMA ( adica excluderea ) celor care au schimbat ...CAUTATI MINUNEA DE LA BALGRAD ( Alba Iulia) scrisa de Mitropolitul KIevului , care nu era ROMAN...
@romanianwars...CESECTA ESTI, sau esti dea lu pavel corutz?? Sfintul Apostol Pavel a spus : UN DOMN , O CREDINTA SI UN BOTEZ, iar Sfintul Proroc David a scris in Psaltire , Cartea Sfinta a Vechiului Testament : DUMNEZEUL MEU NU ESTE DUMNEZEUL VOSTRU...deci de ce creator vb tu, cel din secta lu Bivolaru?...TU SPUI: Mie miar fi rusine sa ma numesc crestin- de cind SECTARII sint CRSTINI, eu cred ca sectarii sint LUPII IN BLANA DE OAIE , HRISTOSI MINCINOSI, si ANATEMATIZATI ca si catolici... PARINTELE ARSENIE BOCA, cel mai amre PREOT DUHOVNIC a ROMANIEI dins ec XX a spus: SECTARII VOR MERGE IN IAD CU BIBLIA SUBSIOARA, iar DOMNUL IISUS a spus: NU CEI CAREZICDOANE DOAMNE va intra in Imparatia lui DUMNEZEU, ci cei care implinesc poruncile...
@ StefanIntaiulSiCelMare - roagate, Acatistulsi Paraclisul Maicii Domnului fac minuni, ca de NU , mult o sa aiba de suferit PARINTII TAI pt. ca nu te-au dus la biserica si cirtesti contra BISERICI si PREOTIMI care estede la DUMNEZEU, nu d ela oameni...OMUL IMPLINESTE PORUNCA sau PORUNCA DOMNULUI se IMPLINESTE prin oameni , dupa porunca SFINTA PINA in VECI VECILOR...
DONUL SA VA IERTE SI CU MILOSTENIA LUI SA VA LUMINEZE!
Hristos a Inviat!

taranu

@ tractorisule - lasa MAGAZINELE DE VISE CA AJUNGI LA TEMBELISM , oricum simtome ai...

Deontologul care a scris aceasta mizerie de articol de ce nu se semneaza , ii este FRICA sa nu-l faca lumea...??
ORTODOXIA etse de la DUMNEZEU, ORT si DOXA,cuvint grecesc, crestin de rit vechi, adica ca pe timpul MINTUITORULUI IISUS, CATOLIKI, cuvint grecesc , crestin d erit NOU... O IOTA DACA VETI SCHIMBA DIN TOATE ASTEA ANATEMA SA FITI, catolcii au schibat si au ajuns ANATEMA, pt. asta MINUNILE SFINTE sint numai in ORTODOXIE, pt. aceasta Sfinti Imparati Constantin si Elena intocmai ca si Sfinti Apostoli , au schimbat capitala de la ROMA la CONSTANTINOPOL deoare la ROMA era prea multa "CONRUPTZIO" CONRUPTIE ADICA STICACIUNE FACUTA DE EVREI blestemati de SF. Proroc David si apoi de MINTUITORUL IISUS... in sec V au aparut diavolii musulmani care au ucis toti crestinii si au trecut pe cei vii la musulmani, PAPA a continuat crimele musulmanilor, a omorit toti crestinii si ia trecut la catolicism... LA POSADA a venit cu toata armata EUROPEI , dar Dumnezeu ia pedepsit , INCA NU AM VAZUT UN PAPA sa-si ceara scuze pt CRIMELE FACUTE ASUPRA ORTODOXIEI , de ce , FIINCA ESTE ANATEMA peste ei...pt asta toate minunile LOR a CATOLICISMULUI sint falsuri, Minunea o vede 2-3 oameni , 2 mor misterios si unul ramine... fac sfinti pe semnaturi iar cei numiti Sfinti de ei sint plini cu formol...catolicismul ANATEMATIZAT DE IISUS DOMNUL forteaza pe ortodoxi sa controleze impreuna cu evrei dosarul UNUI SFINT propus pt canonizare, dar ORTODOXI nu au voie ... Toate minunile catolicismului sint false CONTESTATE chiar de episcopi catolici, MINUNEA DE LA FATIMA, MINUNEA DIN BOSNIA si alte minuni toate false.... sa rugat PAPA anatematizatul, dar riul IORDAN nu sa intors, SA RUGAT PAPA anatematizatul dar LUMINA SFINTA nu a venit , dar la IERUSALIM a luat BISERICILE CU FORTZA sau prin santaj... asta trebuia scris in ARTICOL, ORTODOXIA este dela DUMNEZEU si catolicismul de la oameni natematizati. RECOMANTA CARTEA : ">SINGUR ORTODOXIA - de parintele Arsenie Papacioc">. DOMNUL sa-i ierte si LUMINEZE si pe cel care a scris acest articol mizerabil... Salutari cu Sfinta SALUTARE ORTODOXA: "HRISTOS A INVIAT"

 

si cati dintre voi

paziti poruncile lui? :) ia zi

Vasilica40

mai bine pacatosi dar a lui Hristos decit un ratacit ca tine, *** comunist...repet , mult au de suferit *** si tactu pt vorovele tale... continua...

adevarat A'nviat Vasilica 40

Vezi caci la raspunsul pe care mi-l dai nu am gresit cind am scris "relevat" ....relevant , cum crezi tu ca as fi vrut sa spun e altceva . E o mica confuzie ...n-i nimic .
In alta ordine de idei ...nu-i certa , te rog , pe cei ce nu accepta credinta .
Eventual discuta ...dar daca devii agresiv ca si ei ...faci acelasi lucru .
Biserica este o institutie , cu bunele si relele ei ...tocmai de aceea cred ca a inclina urechea spre spusele monahilor este mai important . Cei ce si-au dedicat viata crezului , in pustietatea , in singuratate nu sunt cei ce fac propaganda aiurea . Ei sunt printre cei ce dovedesc puterea credintei ...si nu forteaza in nici un fel inocularea unui mod de gandire .
In definitiv respecta liberul arbitru evocat in scriiturile crestine autentice .
Inca o data Adevarat A'nviat !

A inclina urechea spre spusele monahilor?

Dar de Isus ai auzit?Nu vă incredeti in cei mari(imparati/printi), in fiii oamenilor, in cari nu este ajutor.ferice de cine-si pune nădejdea in Domnul, Dumnezeul său!(Psalmi 146:3,4).
Biblia ne zice ca exemplu ne este doar Isus, El e unicul care nu a pacatuit.In alt vers, Isus le zice ucenicilor sai "Voi sinteti lumina lumii. O cetate asezată pe un munte, nu poate să rămină ascunsă.Si oamenii n'aprind lumina ca s'o pună supt obroc, ci o pun in sfesnic, si luminează tuturor celor din casă.Tot asa să lumineze si lumina voastră inaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, si să slăvească pe Tatăl vostru, care este in ceruri." Ucenicii nu au devenit monahi, ci apostoli care au dus vestea cea buna tuturor, mergind pe urmele Mintuitorului. Noi fiind crestini, trebuie sa luam exemplu de la Hristos, si nu oameni. Ce bine aduc oamenilor cei ce sint izolati in pustietate? Noi trebuie sa vestim intoarcerea Domnului dar nu sa ne ascundem.

@vasilica

pai daca "pacatosi", atunci cum poti sa te numesti "ai lui Hristos"? Te impusti singur in picior, de asta va omorati zilnic unul pe altul, faptele voastre evidentiaza parerile noastre.

 

Vasilica40

Cateheza nu se face pe forum...intreabo pe maica ta si pe tactu, iar daca esti de la casa copilului intreaba un POPA unu din aia despre care scrii in bataie de joc... sau urmareste asta: http://www.antena3.ro/life-show/media/duhovnicul-arsenie-boca-face-minuni-chiar-si-de-dincolo-de-viata-163510.html nu a fost nici ateu nici jidanuz comunist, nici sectar nici catolic ci ORTODOX 100%, ti-am dat un exemplu, cauta invataturile SALE si nu ma citi pe mine, citeste-l pe EL, parintele Arsenie Boca...http://www.antena3.ro/life-show/media/duhovnicul-arsenie-boca-face-minuni-chiar-si-de-dincolo-de-viata-163510.html

@vasilica40: nu te mai agita atit,

dumnezeu exista la fel de mult ca dracii. Scapi de dumnezeu, scapi si de draci si nu mai esti sarac cu duhul.

@romaniawars.

In Ioan 3:1-3 Isus ne zice ca doar cei nascuti a doua ora, in Spirit vor vedea Imparatia lui Dumnezeu. iar in 1 Ioan 3:9 se zice ca "Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieste, pentrucă săminta Lui rămine in el; si nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu."
Atunci cind oamenii o sa inteleaga si perceapa aceste lucruri, se vor produce mari schimbari in jurul nostru. La aceste lururi trebuie sa aspiram.

preotia a fost desfiintata....

daca Isus Hristos a inviat si este Marele Preot pentru todeauna, care este in cer si e mijlocitor intre om si Dumnezeu, ce rost mai au acesti preoti pacatosi si muritori. stim ca Marele Preot era inlocuit doar dupa ce moare, si cum Hristos nu moare niciodata, nimeni nu-i poate lua locul. El este ultimul mMare pPreot, Preot pentru todeauna. deci toata religia cu preotimea ei aste o mare pacaleala.

 

deci..

Deci tu tagaduiesti ca dupa inviere Mantuitorul a trimis apostolii in toate colturile lumii sa propavaduiasca, iar acestia au lasat in urma lor ucenici si preoti in toate orasele.
Pentru cei interesati despre inceputurile Bisericii (in engleza)
http://www.goholycross.org/studies/councils.html

adevarul e d-le HS

Preotia apartine religiei Iudaice. Ca slujitori la templu le era permis doar celor din tribul lui Levi, si a celor din spita lui Aaron ca preoti. In crestinismul Noului Testament pentru sluiire Dumnezeu a dat apostoli, profeti, evanghelisti, pastori si invatatori.
Voi ati furat de la iudei preotia sa va faceti propria religie, sa controlati si sa manipulati masele.

@Humble: pe asta il servesti tu?

Exod 12.29. La miezul noptii, Domnul a lovit pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la intaiul nascut al lui faraon, care sedea pe scaunul lui de domnie, pana la intaiul nascut al celui inchis in temnita, si pana la toti intaii nascuti ai dobitoacelor.

30. Faraon s-a sculat noaptea, el si toti slujitorii lui, si toti egiptenii; si au fost mari tipete in Egipt, caci nu era casa unde sa nu fie un mort.

Schisma - Catalizatori

Tensiunile dintre est și vest au avut mai multe cauze.

Leon al III-lea Isauricul a interzis venerarea icoanelor in secolul al VIII-lea. Această abordare a primit numele de iconoclasm, și a provocat tensiuni puternice in Imperiul Bizantin, și a fost respinsă complet de papi.
Inserarea Clauzei Filioque in Crezul de la Niceea.
Dispute in Balcani, Italia de sud și Sicilia, asupra cui avea jurisdicție in acele zone (biserica apuseană sau cea răsăriteană).
Titlul Patriarhului Constantinopolului de patriarh ecumenic, ințeles la Roma ca patriarh universal, și deci disputat.
Dispute asupra faptului că patriarhul Romei, papa, ar trebui să aibă o mai mare autoritate decat ceilalți patriarhi.
Conceptul cezaropapismului, o concentrare a puterii religioase și politice in mainile aceleiași persoane.
După ascensiunea islamului, slăbirea relativă a influenței patriarhilor Antiohiei, Ierusalimului și Alexandriei a dus la polarizarea politicii interne a Bisericii intre Roma și Constantinopol.
Anumite practici liturgice din Occident care erau considerate inovații nedorite in Orient, de exemplu folosirea painii nedospite pentru euharistie.
Celibatul intre preoții din Occident, obligatoriu, față de cel din Orient, unde oamenii căsătoriți aveau totuși acces la funcții bisericești.

S-au schimbat vremurile

Pana nu de mult, dupa Sfanta Inviere, indr_acitii si paga_nii se mai linisteau o perioada.
Acum sunt intr-o agitatie non-stop.
Nu ma refer numai la suspectii uzuali comentatori ci si la indr_acitii ca Deutsche Welle.

 

faci comentarii grele, vezi sa nu se rupa gardul cu tine

Sa fii sanatos cu ucigasul de copii. Apropos, stiai ca domnul tau e si hot? Uite aici, cu draga inima :)))

Exod 12.35. Copiii lui Israel au facut ce spusese Moise si au cerut egiptenilor vase de argint, vase de aur si haine.
36. Domnul a facut ca poporul sa capete trecere inaintea egiptenilor, care le-au implinit cererea. Si astfel au jefuit pe egipteni.

Vicarius Filii Dei...

... acesta este motivul pentru care crestinii au fost dezbinati.
Papa... se vrea intaiul fara sa inteleaga ca pentru a fi intaiul trebuie sa fie ultimul. Umilinta nu aurul si purpura, Iisus le-a spus ucenicilor: daca nu sunteti primiti scuturati-va si praful de pe sandale... sa nu va ingrijiti ce veti manca si unde veti dormi...
Acum priviti la clerul bisericesc de o parte si de alta a schismei religioase: unde este smerenia si legamantul dintai? Urmeaza ei lui Iisus?!! Astia sunt ucenicii lui Belzebut!

 

din pacate...

orice discutie despre religii si biserici se transforma in discutii inversunate pline de ura de ambele parti . daca pe atei in inteleg nu pot in schimb sa-i inteleg pe credinciosi mai ales pe habotnici care sunt si mai inversunati si se indeparteaza tot mai mult de cele spune de Isus. Credinta si pasiunea pentru cele sfinte ar trebui sa te faca mai bun , mai tolerant fata de ceilalti si prin comportamentul tau sa fi un exemplu pozitiv pentru cei din jurul tau. Personal mie greu sa cred ca cei ce comenteaza pe aici cu ura au si credinta cu adevarat si ca au inteles ceva din morala crestina .

 

@romann

foarte bine zici. Pentru ca biblia atesta acest lucru. Daca apostolii au fost trimisi de Mintuitor, a fost doar pentru a impartasi Buna Vestire despre Mintuitorul ce ne va salva de pacate nu in si cu pacate. Si ca tot El a infiintat o Noua Biserica, cu preoti cu tot doar cu scopul de a invata pe toti despre Tata si Fiu si de a corecta, niciodata nu s-a scris ca Isus a infiintat o noua biserica cu scopul de a crea un mijlocitor intre Tata si noi. Ioan 14:6 Isus i -a zis: ,,Eu sint calea, adevărul si viata. Nimeni nu vine la Tatăl decit prin Mine.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor