De ce trebuie sa postim?

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 16:12
13895 citiri
De ce trebuie sa postim?

Incepand de luni, crestin-ortodocsii au intrat in Postul Nasterii Domnului, ultimul post din an, care dureaza din data de 15 noiembrie pana pe 24 decembrie.

Ce reprezinta postul?

Postul este prezent in toate culturile si traditiile din lume, fiind cunoscut mai ales drept un set de reguli restrictive pe care credinciosii trebuie sa le urmeze.

Pentru ortodocsi, postul are nu doar un aspect material, ci si un aspect spiritual, caci postul nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri, fapte rele, de la relatii conjugale si, in final, prin cainta si spovedanie.

Postul este parte componenta a pregatirii pentru primirea Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos. Inainte de Sfanta Impartasanie nu se consuma nimic de mancare sau de baut, nici macar apa, de la trezire pana la primirea Impartasaniei. Primirea Sfintei Impartasanii certifica faptul ca prin post ne-am curatat sufletele si trupurile de pacate, devenind mai buni si mai iubitori de Dumnezeu.

Sfantul Vasile cel Mare afirma: "Feriti-va de a masura postul cu o simpla infranare in ale mancarii. Cei ce se infraneaza de la mancare, dar au purtari rele, se aseamana diavolului care, desi nu mananca nimic, nu inceteaza sa pacatuiasca".

Incepe Postul Craciunului

Asa ca postul nu inseamna doar a ne abtine de la mancare, ci mai ales de a ne opri de la savarsirea unor pacate, caindu-ne si rugandu-ne, cu smerenie, pentru iertare.

Postul alimentar presupune abtinerea de la orice fel de carne, lactate, branzeturi, oua, bauturi alcoolice. In anumite zile este permis consumul de peste, acest lucru fiind semnalat in Calendarul Ortodox.

Postul total sau "post negru" reprezinta renuntarea totala la mancare si bautura, pentru o zi-doua.

De ce trebuie sa postim?

Important este sa intelegem insemnatatea postului si anume ca numai prin post, adica prin curatirea sufletului si a trupului, insotita de rugaciune, spovedanie si impartasanie, putem fi mai aproape de mantuire.

Asa cum ne-au invatat Sfintii Parinti sau cum ne sfatuiesc duhovnicii nostri, postul ne pregateste sa fim in viata aceasta mai buni, mai iertatori, sa ne abtinem de la a pacatui si ne invata sa nu uitam sa ne rugam pentru sufletele noastre.

Beneficiile medicale ale postului

Nu trebuie neglijate nici beneficiile postului din punct de vedere medical. Pentru a trai, omul are nevoie de hrana. Dupa cum se stie, nutritia sta la baza vietii, dar in acelasi timp este si cauza aparitiei bolilor, unele chiar foarte grave, de exemplu cancerul, a imbatranirii si chiar a mortii. Enzimele din alimentatia noastra sunt elixirul vietii. Enzimele pot fi gasite in hrana vie, nefiarta, care, de altfel, a fost utilizata de toti sfintii crestini de-a lungul timpului. Cu cat regimul nostru alimentar contine mai multe enzime proaspete, cu atat mai mult organismul nostru se bucura de energie, rezistenta, imunitate, frumusete.

Mancam si bem ceea ce ne place, fara a ne gandi daca mancarea sau bautura ne face bine sau nu, neinteresandu-ne macar de efectele negative ale respectivelor produse asupra organismului nostru. Am scos din meniul zilnic produsele naturale, inlocuindu-le cu alimente pline de E-uri, bine ambalate. In plus, suntem sedentari, iar acest fapt face ca ceea ce mancam sa fie si mai daunator.

Postul este singurul obicei bun pe care l-am pastrat de-a lungul vremii. Din punct de vedere medical, el reprezinta o buna cura de detoxifiere a intregului organism, pentru ca in aceasta perioada se pot consuma multe fructe si legume crude.

Studii recente demonstreaza ca cele mai multe vindecari de cancer se datoreaza unui regim alimentar foarte sarac in proteine animale, grasimi si zaharuri. Postul negru are efecte miraculoase in cazul cancerului, lipsa hranei nemaipermitand celulelor canceroase sa se inmulteasca.

Din punct de vedere medical, postul nu reprezinta doar un mijloc de prevenire a bolilor, ci si calea naturala de vindecare a lor.

Prin urmare, este necesar a intelege ca postul trebuie tinut nu doar pentru a ne curata trupul si pentru a ne feri de boli, ci mai ales pentru a ne hrani sufletul. Postul inseamna renuntarea de bunavoie la placeri si primirea cu multumire si cu bucurie a tot ceea ce ne da Dumnezeu in viata, pentru a inainta pe calea spre mantuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#de ce tinem post, #semnificatie post crestin ortodox, #Postul Craciunului , #religie