De la cititori: Monahul Paisie - Calugarul Zburator

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 23:54
5103 citiri
De la cititori: Monahul Paisie - Calugarul Zburator

Cine nu a auzit de monahul Paisie? Cine nu a cunoscut blandetea, bunatatea si dragostea parintelui Paisie? Cine nu a calatorit in timp si spatiu in prezenta lui? Sunt multi aceia care l-au cunoscut pe marele duhovnic - Parintele PAISIE OLARU de la Sihla in rugaciune, dar si personal.

A-l cunoaste pe duhovnicul Paisie este un dar divin. Pentru ca cine l-a cunoscut nu a putut sa nu se cutremure, sa nu se emotioneze pana la lacrimi la vederea barbatului desavarsit, deoarece acest suflet care exprima smerenia, blandetea, bunatatea, ravna pentru rugaciune, pacea si bucuria purta in sine, in tacere, Cuvantul cel vesnic si tainic, pe Iisus Hristos. Eu am avut bucuria de a-l cunoaste si pentru asta ii multumesc lui Dumnezeu.

Cine a fost monahul Paisie? Parintele Paisie a fost datator de lumina, pace, har si bucurie. A patruns la sufletul meu si in inimile multor crestini si a ramas acolo pentru vesnicie. Vorbea putin, apasat si convingator. Era asemenea Parintilor din vechime: vederea lui era salvatoare si purificatoare.

Avea o privire aspra, taioasa, patrunzatoare, in schimb emana o stare de spirit blanda si impaciuitoare care te coplesea pana la lacrimi, plansul duhovnicesc care te usureaza si iti da aripi. Pe multi credinciosi i-am vazut zburand de bucurie, iesind de la Parintele. Recunosc ca primele initieri in taina zborului le-am capatat de la duhovnic. Parintele Paisie a fost nascator de suflete duhovnicesti, zburatoare.

Multi credinciosi isi aduc aminte, cu placere si mare uimire, cum calatoreau impreuna, in spatiu si timp, si, deodata, se pomeneau la usa duhovnicului. Cum se intampla acest lucru nici astazi nu se stie. Unii, mai in gluma, mai in serios il si intrebau: Parinte, cate ore de zbor ai? Atunci cand, in tacere, petreceam cateva clipe alaturi de parintele Paisie, timpul statea pe loc si eram invaluit de o pace launtrica si o lumina care emana caldura. In acele momente simteam cum se nastea omul duhovnicesc, in mine, atunci am avut primul zbor.

In ultimii ani de viata si suferinta, parintele marturisea, adesea, ca se afla in asteptare, presimtea ca urmeaza ultimul sau zbor. Si asa s-a intamplat: intr-o zi de octombrie a anului 1990 a zburat la Ceruri. Era zborul izbavirii sale..., al mantuirii. Parintele aducea mangaierea, blandetea, bunatatea si pacea Maicii Domnului pentru cei impovarati de griji, de nevoi si necazuri si, sunt sigur ca ne poarta si acum in suflet pe fiecare in parte si pe toti laolalta.

Si astazi, peste zeci de ani de la plecarea la cele vesnice, imi rasuna in memorie vocea calda, duioasa si plina de iubire a parintelui duhovnic Paisie: "..., asa, mama,... sa mergi la cascioara ta, la familia ta cu pace, credinta si iubire ..., asa, mama,... sa mergi la prietenii si cunoscutii tai, la lucrul tau, la colegii tai cu pace, intelegere, bunatate si nadejdea invierii in Iisus Hristos, Domnul si Mantuitorul nostru..., asa, mama,..., sa ai grija de sufletul tau..., amin".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#calugarul zburator, #monahul Paisie , #religie