Ziare.com

De unde vine credinta in Dumnezeu si in viata de apoi a oamenilor?

Luni, 06 Mai 2013, ora 19:57

   

De unde vine credinta in Dumnezeu si in viata de apoi a oamenilor?
Un proiect de cercetare stiintifica ce s-a desfasurat pe o perioada de trei ani si a fost coordonat de doi academicieni de la Universitatea Oxford a demonstrat ca oamenii cred in Dumnezeu si in viata de apoi din cauza unor tendinte naturale.

Proiectul in valoare de 1,9 milioane de lire sterline a implicat 57 de cercetatori, care au efectuat studii separate in 20 de tari, reprezentand diverse culturi, potrivit Machines Like Us.

Studiile, atat analitice cat si empirice, au ajuns la concluzia ca oamenii sunt predispusi sa creada in Dumnezeu si in viata de apoi si ca teologia si ateismul sunt raspunsuri motivate ale impulsului de baza al mintii umane.

Cercetatorii au subliniat ca acest proiect nu a avut ca scop dovedirea existentei lui Dumnezeu, ci a cautat sa afle daca anumite concepte precum Dumnezeu si viata de apoi par a fi complet invatate sau expresii de baza ale naturii umane.

"Proiectul: Cunoasterea, religia si teologia", condus de dr. Justin Barrett de Universitatea Oxford s-a axat pe cercetarea in mai multe discipline, precum antropologia, psihologia, filosofia si teologia.

Barrett a condus o echipa internatioanala de cercetatori care a efectuat studii in 20 de tari diferite, ce reprezentau atat societati traditionale religioase, cat si ateiste. Cercetarile urmeaza a fi publicate in doua carti separate, scrise de Justin Barrett.

"Acest proiect arata ca religia nu este doar ceva pelicular facut in zilele de duminica, in loc de a juca golf. S-au adunat un noian de dovezi care sustin ca religia este un fapt comun al naturii umane al diferitelor societati.

Acest lucru evidentiaza ca incercarile de a suprima religia au fost de scurta durata, iar gandirea umana este inradacinata in conceptele religioase, cum ar fi existenta unor fiinte supranaturale sau zei si posibilitatea vietii de apoi", a spus profesorul Roger Trigg de la Universitatea Oxford.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6775 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Credinta in DUMNEZEU este fundamentala pentru om

Am putea vorbi mult despre acest subiect nu numai printr-o simpla cercetare.Am citit intr-o carte despre iudaism marturisirea unui rabin care intrebat daca va renunta la credinta daca i se vor intampla o serie de lucruri rele,si erau enumerate printre altele daca va pierde familia,daca va pierde totul etc.,va renunta la credinta. Acesta a raspuns ca niciodata nu va renunta la credinta.Mi-am amitit de aceasta carte comparand-o cu o intamplare din Biblie,cand exista o credinta tot atat de mare,daca nu si mai mare a soldatului roman,pe care insasi Isus Cristos a remarcato ca este mai puternica si decat a iudeilor spunand;Matei 8:10 Cand a auzit Isus aceste vorbe, S-a mirat si a zis celor ce veneau după El: "Adevărat vă spun că nici in Israel n-am găsit o credintă asa de mare.
Matei 8:13 Apoi a zis sutasului: "Du-te, si facă-ti-se după credinta ta." Si robul lui s-a tămăduit chiar in ceasul acela.Dincolo de aceste exemple care demonstreaza ca credinta adevarata exista in mod natural la toate popoarele,exista o teoretizare a credintei care la teologi se exprima ca o virtute.Insa ce este mai important este faptul ca intre credinta si adevar exista o stransa corelatie.•Sensul credintei exista in adevar; ea este tendinta activa despre adevar. Lipsa de adevar nimiceste credinta. Ea vrea sa i se reveleze adevarul. Dar credinta nu cauta adevarul numai printre oameni, ci il cauta si dincolo de om si de lume. Exista in suflet tendinta dupa Absolut, dupa gasirea temeiului transcendent al cosmosului. Credinta cauta adevarul despre DUMNEZEU. Ea vrea sa i se descopere DUMNEZEU. Aici este sensul ei suprem in care isi afla odihna: aderarea la Adevarul Divin.
•Credinta este un fenomen teanric, adica un act in care se impleteste elementul uman cu cei divin.• Suntem liberi sa acceptam credinta sau nu, prin acceptarea sau neacceptarea revelatiei divine. De aceea fiecare din noi suntem raspunzatori de atitudinea pe care o luam fata de chemarea lui DUMNEZEU : "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui, iar cel ce nu va crede se va osandi" (Marcu XVI, 15-16), DUMNEZEU nu sileste pe nimeni sa creada, dar cheama pe toti si tuturor le ofera posibilitatea de a crede (Mat. XXIII, 37 ; Ioan V, 40).

 

...

"De unde vine credinta in Dumnezeu si in viata de apoi a oamenilor? "

Credinta vine din trecut.
Daca nu avem trecut nu putem avea viitor.De fapt problema fundamentala a Rumanilor este ca trecutul le-a fost furat...

 

la facerea omului Dumnezeu...

La facerea omului Dumnezeu...a pus gindul Vesniciei in om.
A facut parte barbateasca si parte femeiasca!!!
Biblia a spus-o si o spune mereu. pot sa fie 1000 de academicieni Biblia a fost si v-a ramine adevarata!!!

"Proiectul: Cunoasterea, religia si teologia",

condus de dr. Justin Barrett de Universitatea Oxford s-a axat pe cercetarea in mai multe discipline, precum antropologia, psihologia, filosofia si teologia."

Credinta vine de la Creator, Domnul Dumnezeu, care a pus numai in om Chipul Său. Numai prin Chipul lui Dumnezeu din om, acolo unde El nu ajunge a fi DISTRUS, functionează legătura dintre creatie si Creator. Prin această legătură, omul poate afla răspunsul adevărat la intrebarea: "De unde vine credinta in Dumnezeu si in viata de apoi a oamenilor?"

Proiectul de la inceput este prost conceput. Limitat la materialitate, prin stiinta omenească de cercetare, antropologie, psihologie, filozofie, nu se poate cunoaste nimic despre Creator, dar aproape totul despre creatia Sa.

ATENTIE !

Pagina invadata de clerici si habotnici!

"Domnul meu si Dumnezeul meu!"

24. Toma, zis Geaman, unul din cei doisprezece, nu era cu ei cand a venit Isus.

25. Ceilalti ucenici i-au zis deci: "Am vazut pe Domnul!" Dar el le-a raspuns: "Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede."

26. Dupa opt zile, ucenicii lui Isus erau iarasi in casa; si era si Toma impreuna cu ei. Pe cand erau usile incuiate, a venit Isus, a stat in mijloc si le-a zis: "Pace voua!"

27. Apoi a zis lui Toma: "Adu-ti degetul incoace si uita-te la mainile Mele; si adu-ti mana si pune-o in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios."

28. Drept raspuns, Toma I-a zis: "Domnul meu si Dumnezeul meu!"

29. "Tomo", i-a zis Isus, "pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut, si au crezut."

 

Da.

Mai mult decat de Dumnezeu, ma tem de absenta lui Dumnezeu.

Pentru Conti

mai mult m-as teme de existenta lui Dumnezeu,daca nu exista te faci pamint si a trecut ,dar daca exista inseamna ca Dumnezeu a facut tot ,deci vine si cu legile Lui,din toate observatile se vede clar ca este un Creator,deci nu sintem de capul nostru.

Maxi,

vad ca ne tii si lectii de religie, pe langa cele de antibasism;faci cumva parte din clericii care inainte de '89 erau pe statele de plata ale securitatii?

nu credeam ca se v-a intimpla asta...

nu credeam ca se v-a intimpla asta...dar deobicei pt maxi si Ambidiscretu notez cu -5, dar acum nu pot sa ma abtin si sa spun felicitari pt Maxi si Ambidiscretu!!!

Nu te lăsa amăgit, sunt doar

lupi imbrăcati in blană de oaie...

In sufletul unde este Lumina lumii, Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, omul discerne adevărul de minciună, lumina de intuneric... si le urmează neconditionat, din dragoste de Dumnezeu.

trecutul nostru jumatate a fost furat si cea ramas manipulat

trecutul nostru este cu mult mai vechi de 2000 de ani.

Crestinismul Rumanilor este doar jumatate din trecut.

 

Povesti de adormit copiii!

Inca o "cercetare" comandata si platita de clerici, pentru a-si justifica perpetuarea pe spinarera habotnicilor.Din pacate unii oameni de stiinta adevarati, se lasa cumparati pentru a-si infirma convingerile si principiile in favoarea religiei. Pacat!

 

De unde vine credinta in Dumnezeu ............

Suntem inclinati sa credem nu ceea ce este adevarat, ci ceea ce ne place.O credinta mica te poate duce in cer, dar una mare poate aduce cerul la tine.

 

Toarasu Bruno, jos palaria cum ati pus problema !

Sa traiti !

Cum a ajuns CREDINTA credibila ??? simplu !!

Datorita razboaielor de-a lungul timpurilor care au fost atit de numeroase si tot atat de naturale ca si inundatiile sau epidemiile, lumea a inceput sa se dedubleaze si a luat nastere o lume religioasa, cu o latura misterioasa, cu fenomene aparente de o vraja mirifica, o lume supranaturala, irationala, care tinde sa-si supuna lumea reala.!!
Aceasta lume religioasa plasmuita de mintea omeneasca ,"Teorie a unei realitati denaturate, dupa expresia lui Marx", pare insufletita de o viata proprie, populata de entitati independente, care se misca in regiuni inaccesibile oamenilor, care nu sint decat o iluzie: culmea este ca ideile false si iluziile isi au radacinile in lumea asta reala in care noi credem ca traim; !!
Religia nu are un continut independent, deoarece ea este un produs al pamantului si nu al cerului.!!...este o oglindire deosebit de fantastica si falsa in constiinta sociala, a relatiilor dintre oameni si a relatiilor dintre ei si natura, reflectare care apare din cauza ca oamenii, atat in societatea primitiva cat si in societatile impartite in clase (sclavagista, feudala, capitalista), se afla sub dominatia unor forte exterioare lor, pe care ei nu le pot cunoaste in intregime, pe care nu le pot domina, controla, si in fata carora ei incearca o frica misterioasa, acea frica despre care poetul a spus ca i-a creat pina si pe Zei.
Lenin spunea ca: "Neputinta claselor exploatate in lupta impotriva exploatatorilor da nastere tot atat de inevitabil credintei intr-o viata mai buna dincolo de mormint, dupa cum neputinta salbaticului in lupta cu natura da nastere credintei in zei, in minuni "
Animismul, este termenul care inseamna in general "credinta in spirite" si al carui continut, produs istoric, se schimba in functie de formatiunile social-economice, asadar nu exista religie fara animism, de aceea fiecare individ in parte luat dintre noi si intrebat, el ARE O CREDINTA !!

 

Pai...

...cand imi explica tavrici Lenin din ce a aparut primul atom, de oricare mai vorbim..., ca de 2 bolovani care au format bing-bangul si care nimeni nu explica de unde au aparut m-am saturat!!!!

Minciuna si perversitatea sunt armele ateismului

Lenin:
“Ateismul este parte integrantă a marxismului. Marxismul este materialism. Trebuie să combatem religia… Trebuie să folosim orice siretlic, truc, perfidie, ilegalitate, minciună.".

Nu vă par cunoscute aceste cuvinte? Ele au fost rostite in urma cu 100 de ani de unul din criminalii nepedepsiti ai lumii. Sunt convinsă că majoritatea dintre voi nu le-ati citit niciodată, dar le cunoasteti. Ele au rămas la fel de autentice pentru că au fost si sunt printre noi, numerosi purtători de cuvant.

Melody Gardot,

nu este obligatoriu ca toti oamenii sa creada in CEVA cu conotatie religioasa;oamenii rationali si cu un ridicat simt critic, pot crede intr-o organizare sociala aproape de perfectiune, cu legi bune care se respecta si cu libertati individuale suficiente, care sa-i asigure o dezvoltare si eventual fericirea la care tinde orice individ.Religia domina mai ales popoarele inapoiate , pe cei neinstruiti, habotnicii sau pe cei care au nevoie de ajutor si cred ca o divinitate , oricum s-ar numi ea ,ii poate ajuta sau salva!Adica oamenii care , in naivitatea lor, cred in minuni!

Purtătorii de cuvant satanic: Marx, Lenin, Stalin, Hitler...

Marx:
“ Doresc să mă răzbun pe Cel care domneste deasupra tuturor", spune Marx in poemul său din tinerete: “Strigătul unui deznădăjduit". Vedem că Marx, ca si Satan de altfel, nu-L neagă pe Dumnezeu, ci Ii recunoaste domnia absolută. Duhul lui Satan este cel care se manifestă pe deplin in persoana purtătorului său de cuvant, Marx. De aceea scrie Marx că doreste răzbunarea, distrugerea lui Dumnezeu.

In "Manifestul Partidului Comunist", Marx, care poate fi bănuit de orice numai de grijă si dragoste pentru om nu, scrie: “Nu există decit o singură metodă pentru a scurta chinurile, agoniei vechii societăti si durerile nasterii celei noi si anume: terorismul revolutionar."

Tot el isi mărturiseste pe fată ura satanică desăvarsită: “Noi purtăm război tuturor ideilor proeminente de religie, stat, tară, patriotism. Ideea de dumnezeu este fundamental pentru o civilizatie pervertită. Ea trebuie distrusă.", ură pe care reuseste să o transmită cu o artă ireprosabilă si altora.

despre ce credinta vorbim?

Sunt o sumedenie de credinte, dar nu toate sunt de folos!
Este o singura credinta care are folos si care mantuieste! Credinata in jertfa Cristos.
Credinta vine in urma auzirii Cuvantului lui Dumnezeu.
Cum sa crezi in cel despre care nu au auzit!
Cum vor crede in Dumnezeu daca nu sunt invatatori onesti!
Cum sa-l cunosti pe Dumnezeu prin invatatori religiosi corupti, care pentru ei a fi preot este ca o meserie!

 

religia nu este doar ceva pelicular facut in zilele de duminica

Poate imi explica cineva ce treaba are aici cuvantul "pelicular"?! Cumva autorului i-a fost lene sa "caute" si acest cuvant (peculiar) in dictionar?

 

Religia nu este doar specifica zilei de duminica

Peculiar inseamna specific, caracteristic. Din articol, reiese ca religia nu este ceva specific doar zilei de duminica, ci este ceva durabil, etern care se manifesta tot timpul.

Intrebarea era retorica

Vroiam sa ilustrez faptul ca autorul, necunoscand semnificatia cuvantului "peculiar", nu s-a ostenit sa se uite in dictionar. L-a inlocuit cu ceva care a crezut ca seamana - pelicular. Din pacte, au sensuri complet diferite.

Din limitele, neputintele si tendita omului de-a evolua

"Daca Dumnezeu nu exista, atunci nimic nu are sens."

 

Parerea mea e ca fraza asta n-are sens:

"Daca Dumnezeu nu exista, atunci nimic nu are sens."

Parerea ta,

A mea este alta. Nu cred in dezordine, in haos, in lucruri sau fiinte aruncate anapoda prin Univers. Cred ca totul, fiecare in parte are un sens si-un rost, chiar daca noi nu-l vedem sau nu-l intelegem. In plus, cred ca chiar existenta mea in lume are un scop si-un rost.

Si atunci

... sa inteleg ca daca Dumnezeu exista , totul are sens?

Ovidiule,

"De ce in aprinse dimineti de vara,
Ma simt un picur de Dumnezu pe pamant,
si-nghenunchez in fata mea ca-n fata unui idol?
De ce intr-o mare de lumina mi se ineaca eul
ca para unei facle in vapaia zilei?

De ce in nopti adnci de iarna,
cand sori indepartati se aprind pe cer
si ochi de lupi pradalnici pe pamant,
un glas imi striga ascutit din intuneric,
ca draqcul nicaieri nu rade mai acasa
ca-n pieptul meu?"

"Daca Dumnezeu nu exista, atunci nimic nu are sens."

perfect adevarat,omul daca nu are un trecut nu poate avea un viitor.

Fraza este perfect adevarata,dar astfel adevarul total este injumatatit.

"Daca OMUL nu exista totul nu mai are sens."

@Ovidiu

Pe Pamant, Ovidiu. Poate, pe alte planete, fiintele dotate cu inteligenta si deosebirea binelui de rau, poarta un alt nume.

@m.omiduta - De acord. Dar fraza aia tot n-are rost. Ce te face sa

crezi ca n-ar axista ordinea de care vorbesti si fara Dumnezeu? Argumente nu sunt nici de o parte nici de alta.

 

Stii,

Cand eram mica mi-l imagineam pe Dumezeu ca pe un batanel zambaret si cu barba, ma inspira o fresca din Biserica cea veche. Acuma nu mai sunt sigura de barba.

Eu nu sunt sigur nici macar de batranel...

.

Omiduta,

a putea deosebi binele de rau inseamna a le cunoaste ceace este rau sau bine.
Omul le are pe amandoua,daca nu le-ar avea nu ar putea face o deosebire.
Acel nimic care nu mai are sens(din zicala ta)oricum nu are sens cu sau fara Dumnazeu.
Daca nimicul din noi nu este aplicat la substanta din noi dispare omul,deoarece nu poti intelege nimicul daca iti lipseste substanta(corpul).

Deci daca dispare SUBSTANZA dispare si NIMICUL.
Daca dispare Omul(substanta si nimicul) TOTUL nu mai are sens.

Dumnezeul nostru exista in tot ce se vede si nu se vede,in tot ce simt si ce nu simt.

Nimeni nu poate gandi fara a avea un corp,daca ne lipseste acel corp ne lipsesc experientele,tot ceace facem ca oameni o facem in baza experientelor noastre.Nimeni nu poate sti ceace este binele sau raul daca nu a trait acea experienta,pentru ca a sti inseamna a trai.A trai inseamna a simti,a simti este experienta dintre trup si suflet.Tot ceace facem(este viitor)un viitor care are legatura cu experienta noastra (cu trecutul)daca nu ar fi astfel nu am putea face nimic,deoarece nu am sti nimic,pentru ca nu am putea simti nimic...
Omul este legatura intre trecut si viitor,a fi inseamna a trai legat prin dragoste cu cele doua:trup si suflet.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Tezaur_MNIR_IMG_7280.JPG/422px-Tezaur_MNIR_IMG_7280.JPG

Aceasta este religia anastra:
Capul de dragon(femeie)este partea materiala(corpul,conditia ,femeia,pamantul,etc).
Capul de dragon (Barbat)este sufletul(mintea,soarele,caldura,spiritul,barbatul,etc).

Spirala ce le leaga cele doua capete si le face sa devina un corp comun este:dragostea,omul,Dumnezeu,verigheta,uniunea intr-un singur corp,conventia umana care creaza conditia umana adica :copilul,viitotul,imortalitatea...

Credinta , o puternica incredintare a lucrurilor care nu se vad!

CREDINTA CERE DOVEZI INTEMEIATE, NU ASA?
 Pentru a putea crede in ceva nevăzut, trebuie să avem dovezi verosimile. O dovadă pentru existenta lui Dumnezeu a Creatorului, este creatiunea, care este prea minunată ca noi, oamenii, s-o putem intelege pe deplin. Noi vedem viata pe pămint toate creaturile, care depind unele de altele, si se invată unele pe altele. In afară de aceasta, avem Biblia din care aflăm că Dumnezeu a creat toate aceste lucruri si scopul pentru care le-a creat El. Noi avem, asadar, mărturia lucrurilor insesi create si Cuvintul lui Dumnezeu care a fost vorbit nu numai printr-un singur om, ci prin multi bărbati cinstiti si credinciosi (Romani 1:19, 20; Fapte 4:24).
 Noi putem de asemenea, să gindim rational, si ratiunea noastră ne spune că Creatorul nu va putea fi inteles complet niciodată de creaturile Sale. Dacă medităm asupra uriasei intinderi a Universului nostru, atunci am putea să intelegem doar o mică parte din el. Creatorul nu trebuie să stea departe deasupra si totusi să fie nevăzut pentru noi? In armonie cu aceasta, Dumnezeu a zis prin profetul Isaia: "Cine a măsurat apele in căusul miinii Sale si cine a luat dimensiunile cerurilor cu palma, sau cine a strins tărina pămintului intr-o măsură? Cine a cintărit muntii cu un cintar cu indicator si dealurile in talerul de balantă“? Si cu cine puteti voi să comparati pe Dumnezeu si ce asemănare puteti voi să–i puneti alături? (Is. 40:12,18.)
8 Cind a incercat Dumnezeu credinta lui Abraam, in timp ce l-a invitat să aducă pe fiul său Isaac ca jertfă, Abraam avea cel putin două motive să creadă că Dumnezeu l-ar invia pe Isaac din morti. Dumnezeu i-a spus că prin Isaac ar lua nastere o natiune mare, si aceasta in sine era deja de ajuns. Dar el stia, de asemenea, că Isaac i-a fost dat printr-o minune, căci capacitatea de reproducere, a sa si a Sarei au trebuit reinnoite pentru acest scop. Această lucrare a lui Dumnezeu era o minune tot asa de mare, ca si o inviere. Din aceste motive si, de asemenea, pentru că Dumnezeu i-a dovedit credinciosia si dragostea Sa, Abraam conta că Dumnezeu ar invia din morti pe fiul său Isaac (Romani 4:17–21; Evrei 11:17–19).
Toata lumea credea in ceva : in Soare , in Zamolxis , in zei , s.a.m.d ! Odata ce s-a permis ca omul sa citeasca biblia , din invataturile date de Dumnezeu sfintilor care au scris biblia, omul si-a adjudecat way-uri ale credintei! Invatatii greci au fost promotorii invataturilor false, arderii in iad al sufletului..... dar biblia ne invata azi ce trebuie sa credem...!

 

Omiduta citeste cu atentie si priveste cu foarte mare atentie

detaliile din fotografiile cu obiecte pentru a reusi sa intelegi ceace am scris.

Daca obiectul pe care l-ai vazut este o verigheta mai veche decat Crestinismul
Aeasta verigheta este cu mult mai veche decat aparitia lui Dumnezeu actual,verigheta apartine DACILOR.

verigheta:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Tezaur_MNIR_IMG_7280.JPG/422px-Tezaur_MNIR_IMG_7280.JPG

Acestea sunt cununiile de pe timpul DACILOR

cununiile:

http://1.bp.blogspot.com/-Ruph7zdsaxY/TbfzSc9fPUI/AAAAAAAADE I/GIeqBgyU0ic/s1600/Tezaurul+de+la+Pietroasa+2.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-_wopkKJlByA/Tbf0MU-1PsI/AAAAAAAADE c/k_t080A_nos/s1600/Tezaurul+de+la+Pietroasa+9.jpg

Cununia barbatului este plina de flori cu 11 petale,si este facuta din Aur.Acelasi numar de petale are si floarea care se gaseste pe capul dragonului barbat din verigheta a spirala.
Cununia femeii este plina de flori cu 8 petale,si este din lut ars.Acelasi numar de petale are si floarea care se gaseste pe capul de dragon femeie din verigheta a spirala.

Cununiile sunt obiecte din Tezaurul GASIT LA pietroasa.
Verigheta este gasita pe teritoriul Rumaniei intr-un sit archeologic Dacic.

Este asemanatoare religia DACILOR cu Crestinismul.Crestinismul este doar jumatate din Religia Dacilor,si aceacta jumatate se numeste CULTUL SOARELUI(Crestinism)
Cealalta jumatate este CULTUL PAMANTULUI.

Suntem doar jumatate din ceace suntem,pentru ca cealalta jumatate din noi mai stim ca o avem din cauza experientelor care ne-au fost eliminate din trecut odata cu aparitia
Crestinismului care a acumulat si cealalya parte facando sa se suprapuna.Astfel apare si confuzia noastra pentru ca nu reusim sa intelegem ce inseamna sa fi OM.

Religia Dacilor este ca un fluture cu aripile deschise,Crestinismul este acelasi fluture dar cu aripile inchise,
metaforic noi nu reusim sa vedem cealalta aripa deoarece sunt suprapuse

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor