Dumnezeu abuzat de politicieni

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 07:21
4655 citiri

Tragedia de la clubul Colectiv a zguduit societatea romanesca pe toate planurile. Sunt puse in discutie coruptia de la mic la mare, nevoia unei clase politice reinnoite, dar si relatia tinerilor din Romania cu Biserica.

Nu despre acestea vreau sa scriu totusi. Ce m-a marcat saptamanile din urma a fost manifestarea relatiei politicienilor cu divinul si cum anumite declaratii publice pun pe spinarea lui Dumnezeu atat tragedia din club, cat si responsabilitatea unei Romanii mai bune, astfel eschivandu-se de la mandatul incredintat lor de popor.

Zilele trecute am dat peste urarile unui politician din provincie adresate cu ocazia sarbatoririi unui sfant. Nu are rost sa nominalizez, pentru ca sunt asa de multi politicieni in aceasta situatie, incat o nominalizare nu ar mai permite abordarea unui fenomen national, ci s-ar limita la a critica doar un singur om. Nu e cazul.

Asadar, prima parte a urarii era bine pusa la punct, chiar daca era expimata in clisee. Pana aici toate bune. Ce mi-a atras atentia era rugamintea ca sfintii sa tranforme in implinire speranta de mai bine a tuturor. Ei, asta numesc eu abuz. Nu numai ca nu poti sa comanzi unui sfant ce sa faca si ce sa nu faca, apoi amagesti oamenii ca sfintii au putere de decizie si nu de intermediere, dar te mai si eschivezi unei responsabilitati asumate cand ai inceput mandatul si proiectezi un mesaj politic pe seama unei entitati spirituale a carei forta nu se poate cuantifica, ci doar simti.

Da, este un abuz teologic sa crezi ca sfintii sunt vrajitori care actioneaza fara indoiala la mesaje platite in ziare si ca tu ca politician local iti salvezi onoarea apeland la sfinti ca ei sa faca ceea ce promisiunile tale populiste nu vor reusi sa infaptuiasca niciodata.

Inseamna ca, daca in 26 de ani, avand o speranta de mai bine care nu a fost concretizata la nivel social, ii putem trage de urechi pe sfintii invocati de noi si care nu s-au tinut de promisiuni? Sau avem mai degraba o retea concreta formata din oameni cu nume si prenume care nu si-a facut treaba si acum incearca sa se eschiveze, iar in caderea lor libera se agata de orice pot, fie sfinti, Biserica sau tineri nepatati de samburele coruptiei?

Proiectul i74 al Fundatiei CAESAR, printre altele, are ca scop pedepsirea absenteismului parlamentar. Un prieten mi-a atras atentia ca domnul care il reprezinta in Parlament din circumscriptia lui a lipsit la mai mult de jumatate de sedinte, si in prima jumatate de an din 2015 nu a avut nici macar o singura inteventie in plen, niciun proiect de lege propus si nicio declaratie politica.

Atunci am zis sa vad cu se se ocupa domnul respectiv si am intrat pe pagina lui de Facebook.

In epoca in care toti ne tinem la curent unii pe altii prin intermediul mediilor sociale si a paginilor personale, domnul avea cu totul altfel de preocupari. In mediul online am gasit doar cateva declaratii in presa locala, in rest ioc.

In schimb, pagina de Facebook a deputatului arata ca nu pierde nicio ocazie sa faca urari cu ocazia tuturor onomasticilor importante din calendar. La Craciun se ureaza dragoste si caldura umana, iar la Paste se ureaza speranta si lumina. Cam atat. Nu am vazut niciun mesaj care sa elaboreze critic situatia actuala a societatii romanesti, sa vina cu solutii prin care sa prezinte viziunea sa politica inspirat de etica crestina de exemplu si sa spuna ca da, avem probleme, dar Craciunul este o oportunitate de a lua o pauza si a gandi solutii in situatii de criza de exemplu. Nici vorba.

Aceeasi retorica ce arunca toata responsabilitatea in mainile lui Dumnezeu si in spatele sfintilor.

Sa nu fiu inteles gresit, dupa 40 de ani de comunism crunt care a incercat sa indeparteze crestinismul, avem acum libertatea, dar si responsabilitatea de a ne afisa cum dorim noi. Dar sunt cei peste 40 de ani de comunism justificarea acestui comportament din partea demnitarilor nostri? Cu tot respectul pentru sfintii crestini, cred ca politicienii nostri trebuie sa fie promotori de idei si solutii, nu purtatori de taceri si de afisari publice cand da bine la lume, sau invocari de sfinti de fiecare data cand nu avem ce spune.

Daca as fi in pielea sfintilor, m-as simti dezonorat, cum nu pot face asta din orgoliu civic, tin macar sa le iau apararea.

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#politicieni religie Dumnezeu , #religie