Elvetia schimba rugaciunea "Tatal nostru" iar Vaticanul decide ca painea fara gluten nu e buna pentru impartasanie

Duminica, 09 Iulie 2017, ora 19:08
17048 citiri
Elvetia schimba rugaciunea "Tatal nostru" iar Vaticanul decide ca painea fara gluten nu e buna pentru impartasanie
Foto: site Biserica Catolica

Episcopii catolici elvetieni au decis ca incepand de anul viitor rugaciunea Tatal nostru va cunoaste o mica schimbare. In acelasi timp, Vaticanul anunta ca painea fara gluten nu este buna pentru impartasanie in bisericile romano-catolice.

"La incheierea adunarii plenare care a avut loc la sfarsitul lunii mai la abatia din Einsiedeln, episcopatul catolic elvetian, aderand la alegerea facuta in 2013 de Biserica din Franta si din celelalte tari francofone, a anuntat introducerea in Elvetia romanda (unde franceza este limba oficiala) a unei modificari a traducerii curente din textul original grec a rugaciunii Tatal nostru.

In acest fel, formularea 'Et ne nous soumets pas a la tentation' devine 'Et ne nous laisse pas entrer en tentation'. Altfel spus, in traducerea noastra, cea de-a sasea invocatie din rugaciunea domneasca 'Si nu ne duce pe noi in ispita' este inlocuita cu 'Si nu lasa sa intram in ispita'", informeaza e-communio.ro.

Conform sursei citate, Conferinta episcopala elvetiana a acceptat sa amane pentru sarbatoarea Pastelui din 2018 intrarea in vigoare a acestei modificari, subliniind ca "esential este sa ne rugam impreuna".

Pe de alta parte, intr-o scrisoare adresata episcopilor privind painea si vinul pentru Euharistie sunt facute cateva precizari esentiale, cerandu-li-se acestora sa vegheze asupra acestor produse si "asupra acelora care le pregatesc", relateaza e-communio.ro.

In scrisoarea emisa pe 8 iulie se arata ca daca pana acum "in general, unele comunitati religioase s-au ocupat de confectionarea painii si a vinului pentru celebrarea Euharistiei, astazi acestea se vand si in supermarket-uri, in alte magazine si prin Internet".

"Pentru a nu lasa nicio indoiala cu privire la validitatea materiei euharistice", se sugereaza ca ar fi bine ca episcopii sa dea indicatii in acest sens, "de exemplu garantand materia euharistica prin certificate corespunzatoare", relateaza sursa citata.

Mai mult, bazandu-se pe "normele referitoare la materia euharistica", explicate in Istructiunea "Redemptoris Sacramentum" din 2004, Congregatia subliniaza faptul ca "ostiile complet lipsite de gluten reprezinta o materie nevalida pentru Euharistie", in timp ce "reprezinta materie valida ostiile partial lipsite de gluten".

De asemenea, "mustul, adica sucul de struguri, fie proaspat, fie conservat suspendandu-i fermentarea prin proceduri care sa nu-i afecteze natura (de exemplu, congelarea) este materie valida pentru Euharistie", mai arata sursa citata.

In plus, se atrage atentia asupra faptului ca "materia confectionata cu organisme modificate genetic, nu poate sa fie considerata materie valida".

In aceste conditii, se sugereaza ca, de exemplu, o Conferinta episcopala "poate desemna una sau mai multe Congregatii calugaresti sau alte entitati in masura, sa faca verificari in producerea, pastrarea si vinderea painii si a vinului pentru Euharistie" intr-o anumita tara sau in alte tari in care sunt exportate, informeaza sursa citata.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#rugaciune Tatal Nostru schimbata Elvetia, #paine gluten impartasanie Vatican , #religie