Este Biblia cea adevarata?

Sambata, 13 August 2011, ora 12:27
14078 citiri
Este Biblia cea adevarata?
Foto: biblecliparts-jesuspictures.blogspot.com

Biblia a fost modificata de-a lungul timpului si difera fata de varianta initiala. Cei care cred in autenticitatea Vechiului Testament au noi motive de indoiala. Oamenii de stiinta arata ca acesta nu era in vechime asa cum il cunoastem noi acum.

Exista chiar si pasaje in plus, precum si profetii introduse dupa ce evenimentele s-au intamplat. Specialistii israelieni au lucrat timp de 53 de ani la un proiect urias. Este cel mai curajos proiect intreprins in studiul Bibliei. Prin el este urmarita evolutia Vechiul Testament de-a lungul timpului, scrie Fox News.

Concluzia lor este ca Vechiul Testament a fost schimbat. Pentru evreii ortodocsi, de exemplu, acuratetea Bibliei este atat de importanta, incat orice mica greseala face intregul de neutilizat.

"Ceea ce facem noi ii intereseaza pe toti cei care sunt interesati de Biblie", spune Michael Segal, coordonatorul proiectului Bible Project.

Biblia are multe greseli

Specialistii publica o editie revizuita a Bibliei, pana acum aparand doar trei parti. Daca mentin acelasi ritm de lucru, vor termina totul in aproximativ 200 de ani. Ultimul membru al echipei initiale a murit anul trecut la varsta de 90 de ani.

Israelienii lucreaza pe manuscrisele de la Marea Moarta, traduceri grecesti pe papirus din Egipt, o editie tiparita a Bibiliei din anul 1525, din Venetia, si pe alte texte in aramaica si latina.

Problema este ca Biblia contine multe greseli, oarecum normale, cauzate de oamenii care au copiat-o si au tradus-o. Au aparut si aspecte implicate de caracterul oral al transmiterii ei de-a lungul timpului.

Un bun exemplu este o profetie a lui Maleahi. Textul actual se refera la "cei care jura fals", dar corect este "cei care jura fals in numele meu". Epistola lui Ieremia este mai mare decat ceea ce apare in manuscrisele de la Marea Moarta de acum 2.000 de ani.

Proiectul a inceput in anul in care la Ierusalim a sosit manuscrisul unei Biblii evreiesti, luat de un comerciant evreu de la Aleppo, Siria. Acesta este Aleppo Codex, vechi de 1.100 de ani, el fiind considerat cel mai vechi si exact text biblic.

"Cat timp cuvintele lui Dumnezeu sunt transmise oamenilor, cu acordul lui Dumnezeu, sacralitatea textului biblic ramane, chiar daca apar si greseli pe masura ce textul este transmis", spune Rafael Zer, implicat in proiect.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Biblia falsa, #religie dumnezeu evrei, #vechiul testament biblia profetii, #Manuscrise Marea Moarta , #religie