Evreii din Romania: Construirea unei moschei nu e oportuna in Romania

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 20:23
7790 citiri
Evreii din Romania: Construirea unei moschei nu e oportuna in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, deputatul Aurel Vainer, a declarat, miercuri, la Dorohoi, ca nu este oportuna, in prezent, construirea celei mai mari moschei din Europa la Bucuresti, in conditiile in care exista in Romania mai multe moschei in zonele cu populatie musulmana semnificativa.

"Cu cultul islamic din Romania avem relatii foarte bune, atat la nivelul Muftiatului de la Constanta, cat si deputatii turci din Parlamentul Romaniei. Eu sunt adeptul de a fi in dialog si a convietui cu toate celelalte culte (...) Din punctul meu de vedere, este oportun, dar nu la un stil granda. Nu cred ca, la ora actuala, este oportun sa avem cea mai mare moscheie", a spus Vainer.

El a subliniat ca in Romania comunitatea musulmana nu este atat de numeroasa.

"Comunitatea musulmana are moscheia din Constanta, care e splendida, are moschee la Mangalia, la Techirghiol, acolo unde exista populatie musulmana. Mie mi se pare un act de prea mare marinimie, mai ales in contextul in care in miscarea islamica, in islamism, exista aceste curente jihadiste care aduc atata rau si nu se stie cand incepi ceva si unde duce", a spus Vainer.

El a atras atentia ca, in cazul in care se realizeaza o asemenea investitie, "ar trebui foarte atent reglementat".

Moscheea din Bucuresti poate deveni centru pentru sustinerea terorismului - Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului

Ideea construirii la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane pentru 6.000 de studenti reprezinta un risc pentru securitatea nationala, a afirmat duminica fostul presedinte Traian Basescu. In opinia fostului sef al statului, situatia ar trebui sa fie analizata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, la Constanta, ca este consternat de afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, potrivit caruia construirea la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane reprezinta un risc pentru securitatea nationala.

Turcia va construi o moschee mare la Bucuresti, care va fi gata in termen de trei ani, a relatat recent ziarul turc Daily Sabah. In schimb, in baza unui acord semnat cu autoritatile romane, Turcia va aloca un spatiu pentru constructia unei biserici de catre Romania la Istanbul.

Moschee uriasa in Bucuresti, pe un teren oferit gratis de Guvern: Se cere referendum

Construirea acestei moschei s-a aflat pe agenda presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat o vizita la Bucuresti in luna aprilie. Cele doua tari ar fi ajuns la un acord pentru a grabi planurile de ridicare a moscheii, potrivit sursei citate.

Moscheea, care va fi construita pe o suprafata de 13.000 de metri patrati, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul roman a aprobat concesionarea suprafetei necesare pentru ridicarea moscheii intr-unul din cartierele centrale ale Bucurestiului, pe o perioada de 49 de ani.

Conform publicatiei turce, constructia ar urma sa includa si un complex cu o librarie, o scoala de studiu al Coranului si spatii de recreere si va avea caracteristicile arhitecturii din era otomana.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Vainer moschee Romania, #construire moschee Bucuresti , #religie
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Moscheea lui ponta este tichia de margaritar a unei clase politice