Incepe pelerinajul de la Iasi: Cine a fost si de ce e importanta pentru romani Parascheva

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 15:57
5104 citiri
Incepe pelerinajul de la Iasi: Cine a fost si de ce e importanta pentru romani Parascheva
Foto: CrestinOrtodox.ro

Sute de oameni au venit, duminica, la Mitropolia Moldovei si Bucovinei pentru a asista la slujba si a fi printre primii care se inchina la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Numita in popor si Sfanta Vineri, Sf. Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, praznicul acesteia urmand a fi sarbatorit pe 14 octombrie.

Multi dintre cei care au asistat la slujba duminica spun ca au venit sa se inchine si la racla pentru a evita aglomeratia din urmatoarele zile.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, racla cu moastele Sf. Cuvioasa Parascheva si cea in care se afla fragmente din sfintele moaste ale mai multor sfinti ai Bisericii Ortodoxe vor fi scoase luni dimineata din Catedrala Mitropolitana din Iasi si vor fi purtate in jurul bisericii, apoi vor fi depuse in baldachinul special amenajat.

Procesiunea va incepe la ora 6:30 cu Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, apoi se va face inconjurul catedralei prin bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.

In fiecare an, in preajma zilei de 14 octombrie, cand se sarbatoreste hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din tara si unul dintre cele mai mari din Europa.

Aici vin sa se inchine atat ortodocsi, cat si romano-catolici din tara si strainatate. Cei care vor veni la Iasi pentru a lua parte la manifestarile religioase organizate anul acesta vor avea prilejul de a se inchina si la moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul. Racla cu moastele sfantului va fi adusa miercuri, 12 octombrie, din Cipru.

Cine a fost Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea si s-a nascut in Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol.

A plecat de acasa, oprindu-se la Constantinopol, dupa care s-a stabilit timp de cinci ani la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat spre Tara Sfanta, la Ierusalim.

A intrat la o manastire, unde s-a dedicat postului si rugaciunii. Parascheva a murit la varsta de 27 de ani, la Epivat.

Dupa ce a fost initial ingropata, trupul sau a fost dezgropat si asezat in Biserica Sfintii Apostoli din Epivat, unde a stat 200 de ani.

Evenimentele politice care au avut loc in secolele urmatoare au facut ca moastele sa fie mutate in mai multe locuri.

In anul 1235 ele au fost depuse la Biserica Maica Domnului din Tarnovo, capitala imperiului romano-bulgar, unde au ramas timp de 160 de ani, pana cand turcii au cucerit parti insemnate din Peninsula Balcanica.

Astfel, moastele au fost mutate la Belgrad, unde au ramas pana in anul 1521, cand turcii au cucerit si acest oras. Moastele au fost duse la Constantinopol dupa ce au fost solicitate de patriarhul ecumenic Ieremia I sultanului, care a acceptat sa i le dea in schimbul unor daruri.

Dupa 120 de ani, in anul 1641, moastele Paraschevei au ajuns in Moldova, in semn de recunostinta fata de domnitorul Vasile Lupu, care a platit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol.

Au fost asezate in Biserica manastirii "Sfintii Trei Ierarhi", unde au ramas depuse pana in anul 1884, cand au inceput lucrarile de restaurare a sfantului lacas, fiind mutate in paraclisul manastirii.

Moastele au fost duse in noua Catedrala Mitropolitana dupa ce, in seara zilei de 26 decembrie 1888, cladirea a fost cuprinsa de flacari declansate de o lumanare ramasa aprinsa langa racla.

Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toata noaptea, totul fiind prefacut in scrum. Singurele neatinse au fost moastele.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in 1950 de Sfantul Sinod al BOR.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#pelerinaj Parascheva 2016 Iasi, #Parascheva biografie , #religie