Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Intampinarea Domnului, traditii si obiceiuri

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 10:35
6378 citiri
Intampinarea Domnului, traditii si obiceiuri

La 40 de zile de la nastere, Pruncul Iisus este dus la Templu de Sfanta sa Mama si Dreptul Iosif, pentru a fi daruit ca ofranda lui Dumnezeu, asa cum cerea vechea lege.

Acest eveniment din viata lui Iisus Christos, cunoscut sub denumirea de Intampinarea Domnului, este sarbatorit de Biserica noastra crestin-ortodoxa, in fiecare an, pe 2 februarie, cu aceasta ocazie avand loc si slujba de purificare a mamei.

Logic, Fecioara Maria nu ar fi avut nevoie de purificare dupa miraculoasa nastere a Fiului lai Dumnezeu dar atat ea cat si fiul se supun legilor timpului. Aici, la Templu, Sfanta Familie este intampinata de batranul preot Simeon si proorocita Ana, cea care nu parasea niciodata Templul, slujind intruna, cu post si rugaciune.

Traditia spune ca o simpla greseala de traducere l-a "condamnat" pe preotul Simeon la viata neobisnuit de lunga. Pe cand facea traducerea Vechiului Testament in greceste, ajuns la versetul "Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu" (Isaia, 7, 14), preotul Simeon a tradus fecioara prin femeie, pentru ca i se parea ciudat, de neinteles, ca o fecioara sa nasca.

Se spune ca, pentru necredinta sa, Simeon a fost legat de Dumnezeu sa nu moara pana nu-L va vedea pe Cel nascut din Fecioara. Asa se face ca, atunci cand l-a tinut in brate si a avut revelatia ca acel Prunc este insusi Mantuitorul lumii, Simeon avea in jur de 300 de ani, varsta nefireasca pentru un pamantean.

Sarbatoarea Intampinarii Domnului a fost introdusa la Roma in 494, inlocuind vechea serbare pagana a Lupercaliilor, cea care il cinstea pe zeul Pan, omoratorul lupilor si ocrotitorul turmelor. In rasarit, praznicul a fost introdus in 526 de imparatul Iustin.

Daca Biserica noastra crestin-ortodoxa, il pune in centrul praznicului pe Pruncul Iisus, iar sarbatoarea se incadreaza in randul celor dedicate Mantuitorului, la catolici, sarbatoarea, numita Curatirea Sfintei Marii, pune accent pe persoana Fecioarei, Mamei Pruncului Sfant.

La noi, la ortodocsi, si astazi se pastreaza obiceiul ca la 40 de zile de la nastere, mamele sa-si duca pruncii la biserica, pentru a-I indumnezei, asa cum a facut si Sfanta Maria. Dupa ce preotul face cruce asupra mamei si copilului ei, pune peste ei epitrahilul, moment in care mama si copilul arata precum odinioara, Maica Domnului cu Pruncul in brate, in Templul din Ierusalim.

Dupa ce le citeste moliftele de curatire care le permit sa vina constant la biserica si sa participe la slujbe, preotul ia copilul in brate si-l inchina la icoanele imparatesti din stanga si dreapta altarului iar pe baieti ii duce si in altar. Ritualul imbisericirii noilor nascuti se incheie intotdeauna cu rugaciunea batranului preot Simeon:

"Acum, slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetii tuturor popoarelor; lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel" (Luca 2, 29-32).

In popor se crede ca acum, cand anotimpul rece se lupta cu cel cald, Intampinarea Domnului, numita si Ziua Ursului, este un moment prielnic sa se faca previziuni meteorologice. In credinta populara, ursul asociat cu un batran puternic si intelept, a devenit factorul care face previziuni meteo.

Astfel, daca azi e soare si ursul, care iese din barlog, isi vede umbra, iarna mai dureaza inca sase saptamani. Daca din contra, cerul e innorat si ursul nu-si zareste umbra inseamna ca frigul va slabi in intensitate si primavara e aproape. Obiceiul acesta este specific si nord-americanilor nu numai noua, romanilor.

In aceasta zi, copiii sunt unsi cu grasime de urs, procurata de la vanatori, ca sa devina puternici si rezistenti, iar cei mai plapanzi sunt botezati cu numele Ursu. Persoanele bolnave "de sperietura" sunt afumate cu par smuls din blana unui urs iar in satele colindate de tiganii ursari, barbatii se lasa calcati de ursi ca sa fie sanatosi si puternici.

Astazi in toate bisericile crestin-ortodocse au loc slujbe la care, de regula, participa mii de credinciosi. Sarbatoarea este tinuta de crestini ca sa fie sanatosi, sa aiba spor in casa si recolte bune in anul agrar care urmeaza.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#calendar popular februarie, #Intampinarea Domnului traditii , #religie