Liderul musulmanilor din Romania: Basescu sa nu ne implice intr-un conflict politic

Luni, 06 Iulie 2015, ora 16:34
5000 citiri
Liderul musulmanilor din Romania: Basescu sa nu ne implice intr-un conflict politic
Foto: captura YouTube / GafeMurat Yusuf

Seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, la Constanta, ca este consternat de afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, potrivit caruia construirea la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane reprezinta un risc pentru securitatea nationala.

"Opinia publica se doreste a fi divizata de un conflict politic cu tendinte confesionale. S-a spus (Traian Basescu - n.red.) ca dupa construirea moscheii centrale din Bucuresti vor sosi si studia in Romania 6.000 de studenti musulmani si tara noastra va devin centru al islamului din Balcani. Eu garantez ca niciodata in tara noastra nu se va infiinta o universitate teologica musulmana si, mai mult, nu exista 6.000 de studenti teologi musulmani in Bulgaria, Bosnia si Macedonia, la un loc! (...) Fostul presedinte Basescu sa nu implice Cultul Musulman intr-un conflict politic cu pretext religios!", a subliniat muftiul Muurat Iusuf.

Basescu: Nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara. E o decizie nesabuita

Acesta considera ca declaratiile lui Basescu risca sa divizeze societatea romaneasca pe criterii confesionale, sa lanseze false subiecte de dezbatere, precum si o posibila "vanatoare de vrajitoare", fapt care este fara precedent, in opinia sefului Cultului Musulman.

"Regret sa constat ca fostul presedinte a fost dezinformat pe tema viitorului nostru lacas de cult din Bucuresti si, la randul sau, a pus in circulatie aceste informatii, dar pentru a restabili adevarul ii reamintesc ca in cadrul a doua vizite oficiale efectuate in Turcia, in 2011 si 2014, cand l-am insotit, a cazut de acord cu omologul sau sa acorde terenuri in Bucuresti pentru construirea acestei moschei si a unui cimitir musulman. Reciproc, presedintele turc si-a asumat obligatia punerii la dispozitie, la Istanbul, a terenurilor necesare construirii unei biserici crestine romanesti si a unui cimitir, pentru comunitatea romaneasca din metropola, acorduri care au si fost finalizate, acum", a declarat muftiul Muurat Iusuf.

Liderul spiritual musulman si-a aratat nedumerirea si fata de interpretarea data realizarii proiectului moscheii din Bucuresti, reamintind ca, pana de curand, fostul presedinte al Romaniei se mandrea cu faptul ca a cununat in tinerete o familie de tatari dobrogeni, de confesiune musulmana.

"Fostul presedinte nu este strain de faptul ca in cei zece ani de cand conduc comunitatea musulmana din Romania am activat permanent in spiritul combaterii si propagarii extremismului confesional in randul credinciosilor nostri, ca m-am preocupat in permanenta sa pastrez caracterul tolerant, pasnic al invataturilor noastre religioase si sa cultiv armonia interconfesionala ce caracterizeaza societatea romaneasca in general si spatiul dobrogean, in particular.

O moschee cu aproximativ 1.500 de locuri pentru celebrarea slujbelor la marile sarbatori religioase de peste an, adica cu un numar dublu fata de cea construita de Regele Carol I in 1910, permite indeplinirea adevarate meniri a Muftiatului Cultului Musulman din Romania, de a organiza ritualurile religioase in spatii autorizate, cu personal autorizat si scolit in institutii de educatie oficiale si nu pe stadioane sau in case de rugaciune clandestine, de catre asa-zisi imami, nerecunoscuti de noi, despre care nu se stie ce invataturi propavaduiesc. Aceasta moschee, conform traditiei islamice, dar si crestine, deopotriva, ar urma sa beneficieze de anexe precum o cantina sociala de o suta de locuri si doua sali de curs pentru predarea Coranului la cursurile scolii de duminica", a explicat imamul.

Potrivit muftiului Iusuf, proiectul ce va fi ridicat pe un teren acordat de Primaria Bucuresti, cu suprafata de circa 11.000 mp, ar avea nevoie de un buget de aproximativ trei milioane euro, banii urmand sa fie asigurati de Republica Turcia, prin intermediul Departamentului de Stat pentru Culte de la Ankara (DIYANET), institutie ce a finantat in ultimii 25 de ani majoritatea proiectelor de construire si reabilitare a lacaselor de cult musulmane din Romania.

Moschee uriasa in Bucuresti, pe un teren oferit gratis de Guvern: Se cere referendum

Muurat Iusuf a atras atentia, in final, asupra pericolului ce rezida din divizarea societatii pe criterii religioase.

"Eu sunt la fel de bun roman, cetatean loial tarii mele ca si fostul presedinte Basescu. Bunicul meu este erou, cazut pe campul de lupta in slujba patriei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial si cei din familia mea au luptat in toate razboaiele pentru apararea si intregirea patriei. De asemenea, in Romania moderna se regasesc in toate structurile de decizie si putere functionari fideli statului, angajati atat in structurile Ministerului Apararii Nationale, cat si ale Ministerului de Interne, in Guvern si Parlament. Si, in acest context, nu inteleg, in acest caz, de ce trebuie ca fostul presedinte sa afirme public ca trebuie analizata in CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman?", s-a intrebat seful Cultului Musulman din Romania.

Ideea construirii la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane pentru 6.000 de studenti reprezinta un risc pentru securitatea nationala, a afirmat duminica fostul presedinte Traian Basescu.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Muurat Iusuf Basescu moschee Bucuresti, #muftiu Basescu Ponta moschee Bucuresti , #religie