Moscheea din Bucuresti - o manipulare periculoasa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Iulie 2015, ora 18:12
17268 citiri
Moscheea din Bucuresti - o manipulare periculoasa (Opinii)
Foto: Muftiatul Cultului Musulman din Romania

Subiect greu, care trebuie tratat cu toata atentia si chibzuinta, tema moscheii care ar urma sa fie construita in Bucuresti a devenit centrul unei isterii nationalist-religioase care nu numai ca nu poate face lumina, dar ma tem ca provoaca foarte mult rau.

Faptele sunt cunoscute, Guvernul Ponta a decis sa ofere gratuit, pentru 49 de ani, Muftiatul Cultului Musulman din Romania un teren de peste 11.000 de metri patrati, in zona Romexpo. Pe acest teren ar urma sa fie construita o mare moschee, dupa unii cea mai mare din Europa.

Si de aici tot felul de scenarii alarmiste, de enervari pseudo-ortodoxe, de isterii televizate cu tipete si ochi dati peste cap, culminand cu luarile de pozitie ale fostului presedinte Basescu care a vorbit despre o universitate musulmana cu 6.000 de studenti care ar fi asociata acestei moschei si de aici un mare risc de terorism.

Muftiul Iusuf Murat garanteaza, insa, ca nu se pune problema unei universitati musulmane si aminteste ca Traian Basescu este cel care a promis partii turce teren pentru constructia moscheii, in timp ce presedintele turc si-a asumat obligatia de a pune la dispozitie, la Istanbul, a terenurilor necesare construirii unei biserici crestine romanesti si a unui cimitir.

Eu cred ca subiectul trebuie tratat pe doua paliere distincte.

In primul rand, ar trebui clarificate cateva aspecte invaluite in mister.

1. Daca intre sejurul medical al lui Victor Ponta si decizia de a acorda terenul exista sau nu o legatura. Pentru ca, daca ea exista, miroase a abuz sever. Din cate spune insa muftiul, este vorba despre intelegeri vechi, parafate de chiar Traian Basescu. Iar fostul presedinte nu a negat, replicand doar cu incalificabila adresare "ciocul mic!", rusinoasa pentru un fost presedinte.

2. Va exista pe langa moschee si o universitate musulmana? Este un aspect care intr-adevar poate ridica unele probleme suplimentare avand in vedere musulmanii necetateni romani care ar urma sa vina la Bucuresti pentru studii, ceea ce, intr-adevar, a servit de multe ori ca acoperire pentru actiuni teroriste. Deocamdata, insa, nu numai muftiul Iusuf, ci si Ministerul roman de Externe sustine ca nu se pune problema unei universitati pe langa moschee.

3. Isi va indeplini si partea turca obligatia de a oferi terenul de la Istanbul?

Al doilea palier este al riscurilor reale pe care le-ar presupune aparitia moscheii.

Cred ca raspunsul corect nu poate fi gasit decat daca iesim dintr-un cliseu care mi se pare periculos: islamism inseamna terorism. Nu e asa deloc. Dar deloc. Terorismul este o devianta a islamismului, una care in loc sa respecte incalca fundamental Coranul, acolo unde scrie ca ucigand un om, ucizi o intreaga lume.

Au existat multi musulmani victime ale terorismului si in tarile arabe, si in 11 septembrie. In iarna, la Paris, un politist musulman a fost impuscat in fata sediului Charlie Hebdo.

Nicio religie nu te invata sa fii violent si rau, nu te invata sa ucizi si sa urasti. Te invata acest lucru falsi profeti care manipuleaza credinta in minti needucate sau traumatizate.

A fi crestin nu este automat o virtute, a fi musulman nu e automat o culpa. A fi cu adevarat credincios, indiferent de credinta, reprezinta o premisa a unui comportament frumos. Criminali, devianti, manipulati exista in toate religiile, cu atat mai mult cu cat acea religie este practicata de oameni mai saraci si needucati, adica mai usor de smintit de la dreapta credinta.

Deci de ce ar fi o problema ca musulmanii din Romania ar avea o mare moschee? E mai bine acum cand, dupa cum spune muftiul, exista o multime de asemenea asezaminte cvasi-clandestine unde predica tot felul de personaje dubioase, fara niciun control? Eu cred ca nu.

Pana la urma, este treaba SRI sa se asigure ca in jurul acelei moschei nu se vor intampla lucruri periculoase pentru siguranta statului roman si a cetatenilor sai. Dar, daca plecam de la premisa ca ele se vor intampla, facem un proces de intentie unui intreg cult, ceea ce mi se pare incorect si periculos.

Pentru ca intoleranta si excluziunea sunt la originea celor mai mari nenorociri ale acestei lumi. Iar daca Statul Islamic va penetra statul roman, o va face cu sau fara moschee. Ba ma tem ca mai usor fara moschee, intr-o societate radicalizata si intoleranta.

Cred ca raspunsul elegant primit de Traian Basescu de la un musulman cetatean roman din Dobrogea, imamul Selcin Ali, spune tot ce e de spus: "cu ce am gresit noi, de ne bascaliti atata, cu acei 11.000 metri patrati de pamant? Nu meritam chiar nimic? (...) Dati-mi, in numele lui Dumnezeu, Allah, un exemplu, un mic exemplu de turc sau tatar din Romania care a atentat la siguranta nationala! Pe cand despre unii romani (dintr-aceia care fumeaza trabuc si dau lectii aroganti) nu putem spune acelasi lucru."

Mi se pare evident ca tema moscheii a fost exploatata politic intens, pentru ca, nu-i asa?, cartea nationalist-ortodoxa si stimularea fricii produc din pacate efecte politice profitabile.

Nu-l plang insa pe Victor Ponta pentru doza mare de nationalism pe care o incaseaza in figura pe acest subiect. A semanat vant. Va aduceti aminte pe ce si-a centrat campania prezidentiala? Pe mandria de a fi roman si ortodox, in fata neamtului luteran.

Asa cum m-a revoltat atunci aceasta abordare, ma deranjeaza si acum intoleranta cu care este privita ideea acestei moschei, care, prin ea insasi, nu ar reprezenta decat o dovada de toleranta, de deschidere si bunavointa atat de necesare in lumea in care traim.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#moschee Bucuresti, #Basescu Ponta muftiu moschee, #moschee Bucuresti terorism , #religie