Muftiul Iusuf Murat: Moscheea din Bucuresti nu va fi cea mai mare din Europa

Marti, 14 Iulie 2015, ora 17:59
5022 citiri
Muftiul Iusuf Murat: Moscheea din Bucuresti nu va fi cea mai mare din Europa
Foto: Muftiatul Cultului Musulman din Romania

Moscheea care va fi construita pe terenul din zona Bulevardului Expozitiei din Bucuresti nu va fi cea mai mare din Europa, a precizat, marti, Muftiul Iusuf Murat, liderul comunitatii musulmane din Romania, mentionand ca aceasta va avea o capacitate de circa 1.000 de persoane.

Muftiul Iusuf Murat a declarat, marti, la o intalnire cu jurnalistii la Secretariatul Pentru Culte, ca moscheea pe care doreste sa o construiasca in Bucuresti nu va fi cea mai mare din Europa, precizand ca pe langa lacasul de cult vor mai fi construite si cateva anexe.

Muftiul Murat Iusuf: Am hotarat, impreuna cu Patriarhul, sa reinfiintam comisia de avizare a lacaselor de cult

"Nu va fi cea mai mare moschee din Europa. Cand am facut o astfel de afirmatie cu cea mai mare moschee am vrut sa evidentiez rolul pe care il are statul roman si respectul pe care il are statul roman fata de comunitatea turco-tatara din Romania, dar din pacate cu o asfel de afirmatie am fost inteles gresit", a declarat Muftiul.

"Proiectul consta intr-o simpla moschee cu o capacitate maxima de o mie de persoane, un parc pentru copii, consta intr-un loc de ablutiune (spalare spirituala) care este specific, deci este o anexa care vine in mod special in lacasele de cult musulmane", a explicat Muftiul.

Ce spune despre universitatea pentru 6.000 de musulmani

Iusuf Murat a precizat ca nu stie de unde a aparut ideea de construire a unei universitati in care sa invete un numar de 6.000 de studenti, intrucat proiectul include doar o scoala de vara unde familile copiilor musulmani din Bucuresti vor putea sa-si trimita copiii sa invete abecedarul religiei islamice de la un duhovnic care este avizat de institutia pe care o reprezinta, ceea ce va fi in beneficiul societatii romanesti.

Ponta, despre moscheea uriasa din Bucuresti: Am pus in aplicare o intelegere discutata de Basescu

Mufilul a tinut sa precizeze ca in aceasta scoala "duminicala" se vor invata lucrurile elementare ale religiei, "nicidecum dogmatica sau stiintele de baza ale religiei islamice, cum este interpretarea Coranului, relatarile profetului, etc".

Capacitatea cladirii care ar urma sa devina scoala duminicala este de circa 20 de copii, adaugand ca nu este necesar avizul Ministerului Educatiei pentru infiintarea acesti scoli.

Iusuf Murat a subliniat faptul ca isi doreste construirea unei moschei in capitala pentru ca "este un drept de a ne construi o moschee intr-o capitala europeana, intr-o tara democratica unde se respecta valorile democratice si unde exista libertate religioasa si libertatea de expimare si bineinteles intr-o tara unde comunitatea musulmana autohtona care traieste pe aceste meleaguri de mai bine de o suta de ani a fost loiala statului roman".

Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si "Biserica Turnatorul Voiculescu"

Terenul pe care se va construi moscheea are o suprafata de 11.000 metri patrati. Muftiatul Musulman Cultural a primit terenul prin Hotarare de Guvern, la sfarsitul lunii mai, insa proiectul nu a fost pus in dezbatere publica.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara fiind in Dobrogea.

Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#muftiu moschee Bucuresti, #muftiu scoala musulmani , #religie