Musulmanii sunt mai religiosi decat crestinii si hindusii

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 18:16
8887 citiri
Musulmanii sunt mai religiosi decat crestinii si hindusii
Foto: CNN

Musulmanii sunt mai religiosi decat alti credinciosi, precum crestinii sau hindusii, conform unui sondaj realizat in 24 de tari, dintre care si trei state musulmane, de catre o companie britanica specializata.

Musulmanii sunt cei care spun mai des decat crestinii si hindusii ca aceasta credinta a lor este singura cale pentru a merge in Paradis si ei sunt mai inclinati sa sustina ca religia lor reprezinta o parte importanta a vietii de zi cu zi, arata rezultatele studiului, potrivit CNN.

Musulmanii au tendinta sa spuna ca religia lor ii motiveaza sa faca fapte bune, conform aceluiasi sondaj, realizat de catre Ipsos-Mori, o companie de sondare a opiniei publice din Marea Britanie.

Islamul este a doua mare religie a lumii, dupa crestinism si inaintea hinduismului. Dupa unele statistici, exista 1,5 miliarde de adepti ai islamului, iar numarul acestora este in crestere.

Opinia expertilor

Expertii au teorii diferite privind motivul pentru care musulmanii par a fi mai religiosi decat alti credinciosi.

"O explicatie consta in treburile curente. Atunci cand se confrunta cu Occidentul, pe care-l percep in declin, din punct de vedere moral, ei cred ca islamul este cel mai bun mod de viata", spune Azyumardi Azra, expert in islam din Indonezia.

"Fiind mai religiosi, asta nu inseamna neaparat ca ei vor deveni atentatori sinucigasi", a declarat Ed Husain, expert in problemele Orientului Mijlociu, in cadrul Consiliului de Relatii Externe de la New York.

Profunzimea religioasa a musulmanilor fata de islam nu este doar o chestiune de teologie, ci una de educatie si de istorie, spun expertii.

Rezultatele sondajului au inclus doua tari, care manifesta o puternica legatura intre stat si religie: Arabia Saudita, care este un fel de "paznic" al islamului, datorita celor doua asezaminte sfinte, Mecca si Medina, precum si Indonezia, tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana.

O a treia tara majoritar musulmana ce a facut parte din acest studiu a fost Turcia, care are o relatie diferita cu religia. Turcia a fost fondata dupa Primul Razboi Mondial, dar in ciuda faptului ca generatiile urmatoare au incercat sa separe moscheile de stat, Turcia este guvernata in prezent de un partid de factura islamica, Partidul Justitiei si al Dezvoltarii (AKP).

Politologul Farid Senzai, directorul Institutului pentru politici sociale de la Washington, ridica mai multe semne de intrebare, referitoare la concluziile acestui sondaj.

"Uitati-va la tarile, care au fost supuse sondajului: Arabia Saudita, Indonezia si Turcia. Exista aproximativ 300 de milioane de musulmani in aceste trei tari, care reprezinta 20% din populatia musulmana din intreaga lume.

Islamul este incredibil de important in Arabia Saudita. Dar, in Tunisia sau in Maroc sondajul ar fi avut un rezultat diferit. Ar fi fost mai interesant, daca ar fi ales mai multe tari arabe si ar fi avut mai multa diversitate", a spus Senzai.

Sondajul a fost facut in 24 de tari, dintre care 3 musulmane; alte tari au fost Statele Unite, Mexic si Coreea de Sud. In sondajul realizat in iulie, circa 6 din 10 musulmani au spus ca religia este singura cale de mantuire, in timp ce 25% dintre hindusi si doar 20% dintre crestini au afirmat acelasi lucru despre credintele lor.

Mai mult de 9 din 10 musulmani au spus ca religia a fost importanta in viata lor, in timp ce proportia a fost de 86% la hindusi si 66% la crestini.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#religie musulmani crestini hindusi, #studiu musulmani, #credinta musulmani , #religie