Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nasterea Maicii Domnului, sau Sfanta Marie Mica, sarbatorita duminica

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 09:53
4185 citiri
Nasterea Maicii Domnului, sau Sfanta Marie Mica, sarbatorita duminica

Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Marie Mica, praznuita duminica, este o zi in care credinciosii din bisericile Patriarhiei Romane se vor ruga pentru pace in Orientul Mijlociu, numeroase biserici si manastiri din tara serbandu-si totodata hramul.

Nasterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie. Sfanta Scriptura nu relateaza despre acest eveniment, insa scrierile apocrife ofera foarte multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria.

Nasterea Fecioarei Maria

Cea mai importanta sursa in acest sens o reprezinta "Protoevanghelia lui Iacov", o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris in jurul anului 140. Desi nu este considerata o scriere canonica, informatiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Tatal Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmas al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.

Pentru ca nu aveau copii, iar lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni. Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu.

Traditia spune ca, in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati. Intristati, cei doi parinti s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune.

Ioachim a zis catre sotia sa Ana: "Pe mine nu ma indeamna inima sa mai intru in casa mea, caci noi suntem urgisiti de Dumnezeu. Iata, eu ma duc la munte si acolo voi posti si ma voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi si ne va da noua un copil".

Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: "Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu, sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale".

Ingerul Gavriil s-a aratat fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu.

Multe manastiri si biserici isi sarbatoresc hramul

Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de Sfanta Marie Mica, printre care si trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana din Capitala, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.

Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada Trei Scaune, are si ea ca hram Nasterea Maicii Domnului, alaturi de alte lacase de cult din Capitala.

In Arhiepiscopia Iasilor, isi praznuiesc hramul 82 de parohii si cinci manastiri - Hadambu, Sihastria, Vorona, Tazlau si Dumbravele. In Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari. In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos, maine va fi hramul Manastirii Cudalbi (Gologanu), din judetul Galati.

Credinciosii se vor ruga pentru pace

In mod special in aceasta duminica, de ziua Nasterii Maicii Domnului, preotii si credinciosii din toate bisericile din Patriarhia Romana se vor ruga pentru pace in Siria, Egipt si alte zone ale Orientului Mijlociu.

"Deoarece in timpul prezent pacea este tot mai mult amenintata, adresam un apel la rugaciune pentru pace, in data de duminica, 8 septembrie, la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, aparatoarea celor aflati in nevoi si necazuri, bucuria si impacarea lumii. (...) Sa folosim timpul acesta al sarbatorii Maicii Domnului spre a inmulti rugaciunea pentru pacea a toata lumea, dar mai ales pentru pace in Siria, Egipt si alte zone ale Orientului Mijlociu, unde multi crestini sunt victime ale prigoanei si violentei. Sa ne rugam ca pacea sa fie lumina vietii pentru toti oamenii, indiferent de religie sau cultura", a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel.

Credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei si impart din fructele toamnei pentru morti, la aceasta sarbatoare.

In popor se spune ca in aceasta zi vor fi ascultate cu precadere rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii, dar si a celor insarcinate pe care Maica Domnului le va ajuta sa aiba o nastere usoara.

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nastere Maica Domnului, #Sfanta Marie Mica, #sarbatoare Sfanta Maria , #religie