Nicolae Paun: Eu cred ca nu ar trebui sa existe legi, ci numai cele 10 porunci Interviu

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 08:23
4178 citiri
Nicolae Paun: Eu cred ca nu ar trebui sa existe legi, ci numai cele 10 porunci Interviu

Deputatul Nicolae Paun, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei, sustine ca libertatea religioasa este cea mai mare provocare a lumii moderne.

Romania se afla pe drumul cel bun, in aceasta privinta, dar mai multe aspecte legate de libertatea religioasa, confesionala si de constiinta ar trebui incluse si in Constitutia tarii, pentru a garanta respectarea acestor drepturi.

"O lume moderna nu se poate construi doar din punct de vedere tehnologic; o lume fara libertate religioasa, fara credinta nu exista!", a declarat Nicolae Paun, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Considerati ca Romania este tara in care cetateanul isi poate trai credinta fara a avea neplaceri?

Cred ca da. Romania este pe drumul cel bun, mai are multe de facut, dar nu cred ca dupa 20 de ani dupa Revolutie, cineva care practica o anumita confesiune sau este practicant al unei anumite religii ar avea de suferit.

Nu cred, dar, chiar daca ar exista anumite cazuri, la nivel izolat, dar care nu sunt la nivel de politica de stat; toleranta religioasa exista.

Poporul roman este un popor credincios! Atunci cand crezi in Dumnezeu, nu prea ai tendinte totalitariste, esti tolerant, esti bland, esti intelegator.

O tara cu mai multe confesiuni este o tara moderna. O Romanie care promoveaza toleranta si intelegerea celuilalt este o Romanie iubita de Dumnezeu.

Ce modalitati concrete de aparare a drepturilor religioase ar putea fi instituite prin intermediul legislatiei?

In acest moment se lucreaza la Constitutie si trebuie sa pornim de la legea fundamentala. Vom introduce aspect de greutate, in ceea ce priveste libertatea religioasa si confesionala, precum si cea de constiinta.

Termenii acestia vor fi introdusi in legea fundamentala, urmand apoi promovarea altor legi care sa intervina pe fond si sa se extinda un cadru legislativ mult mai aplicat.

Globalizarea reprezinta o piedica sau un avantaj pentru sistemele religioase nationale?

Globalizarea poate reprezenta un pericol. Eu nu vad o lume terna numai din punct de vedere tehnologic. Adica o lume tehnologica nu are voie sa se indeparteze de religie, de credinta sau de constiinta. Daca am atins un nivel tehnologic avansat si nu mai credem in Dumnezeu, nu e bine.

Modern nu are treaba cu religia. Noile generatii, asa zis moderne, nu mai sunt asa de atrase de religie, de confesiune sau de a pune pe primul plan credinta fata de Dumnezeu, iubirea fata de parinti sau fata de aproapele tau. Este o lume asa, anormala, nu e lumea care ar trebui sa fie.

Eu nu am nimic cu minoritatea sexuala, dar deocamdata nu sunt destul de pregatit ca sa o inteleg. Exista o contrapondere si o contradictie in acelasi timp: daca fiinta umana este creata de Dumnezeu, dupa chipul si asemanare Lui, atunci divinitatea a stiut ceea ce face.

Dumnezeu a creat barbatul, barbat si femeia, femeie. Nu stiu care confesiune poate sa promoveze si alta varianta decat cea a lui Dumnezeu!

Intotdeauna v-ati exprimat credinta in Dumnezeu. Considerati ca respectarea celor 10 porunci ar ridica standardul moral al unei societati?

Eu cred ca nu ar trebui sa existe legi, ci numai cele 10 porunci! In rest, nimic!

Libertatea religioasa, dezbatuta la Palatul Parlamentului - Basescu, invitat

Sesiunea de comunicari stiintifice pe tema libertatii religioase - de la particular la general - initiata de Asociatia Constiinta si Libertate in colaborare cu Parlamentul Romaniei a fost un prilej de intalnire a unor personalitati marcante din lumea academica nationala si internationala, din zona stiintelor politice, stiintelor juridice si teologiei.

Moderata de presedintele Asociatiei Constiinta si Libertate - domnul Nelu Burcea, sesiunea a reunit nume sonore din sfera politicii, care si-au prezentat punctul de vedere referitor la acest subiect, din ce in ce mai discutat in contextul actual al globalizarii: ministrul de Externe - Titus Corlatean, ministrul Culturii - Daniel Barbu, deputatul Nicolae Paun, pr. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Facultatea de teologie ortodoxa, Bill Prevette - director la Oxford Centre for Mission Study, Victor Opaschi - secretar de stat, Thomas Schirrmacher, director al Institutului pentru libertate religioasa, Liviu Olteanu - secretar general al Asociatiei pentru apararea libertatii religioase, precum si alte personalitati prezente la eveniment.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Nicolae Paun interviu, #Nicolae paun religie, #Nicolae paun gay, #Nicolae Paun homosexuali , #religie