O cotitura in istoria religiei - se naste o noua Mecca?

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 22:26
5181 citiri
O cotitura in istoria religiei - se naste o noua Mecca?
Foto: Life

Un proiect grandios se va derula la Lumbini, in Nepal, unde o fundatie chineza va investi 3 miliarde de dolari pentru ca orasul unde s-a nascut Buddha sa devina un important centru religios pentru budismul din intreaga lume.

Orasul Lumbini din Nepal este locul unde s-a nascut Buddha, ca print, cu numele de Gautama Siddhartha, cu mai mult de 2.500 de ani in urma, potrivit Al Jazeera.

Acum China conduce un proiect, in valoare de 3 miliarde de dolari, pentru a transforma micutul oras in primul loc de pelerinaj al budistilor din intreaga lume. Oraselul Lumbini va avea un aeroport, autostrada, hoteluri, un centru de conferinte, temple si o universitate budista.

Acestea sunt in plus pe langa construirea unor retele de apa, de electricitate si de telecomunicatii, care in prezent lipsesc.

Aceste obiective costa foarte multi bani, mai ales pentru o tara ca Nepalul, al carui PIB a fost anul trecut de 35 de miliarde de dolari. Amploarea proiectului este de aproape 10% din PIB-ul tarii.

Organizatia care se afla in spatele proiectului se numeste Asia Pacific Exchange and Cooperation Foundation, o organizatie non-guvernamentala. Vicepresedintele sau executiv este Xiao Wunan, membru al Partidului Comunist chinez si care detine o functie in Comisia pentru reforma si dezvolatare nationala, o agentie de stat.

Fundatia a organizat ceremonia de semnare a proiectului cu Organizatia Natiunilor Unite, pentru dezvoltare industriala.

Cu sprijinul ONU, Xiao a declarat ca spera ca orasul Lumbini sa reuneasca cele trei scoli traditionale de credinta: Mahayana, care se practica in China, Japonia si Coreea de Sud, Hinayana din Asia de sud-est si budismul din Tibet.

Fundatia a primit sprijinul budistilor pentru infiintarea acestor scoli, dar nimeni din proiectul Lumbini nu l-a consultat pe Dalai Lama, care este liderul spiritual a milioane de budisti din intreaga lume.

Implicarea lui Dalai Lama in acest proiect l-ar face unul dintre pricipalii organizatori, dar el este considerat dusmanul Chinei. Xiao a precizat ca investitia de 3 miliarde de dolari nu vine de la guvernul chinez, ci mai degraba de la diverse fundatii din intreaga lume, chiar si din Orientul Mijlociu.

Xiao Wunan insusi este un budist devotat si pare entuziasmat, alturi de ceilalti care lucreaza la proiect. Ei spun ca Lumbini ar putea deveni pentru budisti o noua Mecca.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proiectul lumbini budism nepal, #lumbini proiect religios china, #budda oras lumbini, #dalai lama lider tibetan budisti , #religie