Opinii De ce s-a pus tocmai acum duminica prima zi in calendar?

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 21:52
12600 citiri
Opinii De ce s-a pus tocmai acum duminica prima zi in calendar?

In anul 2011, in calendarul ortodox roman, saptamanile vor incepe cu ziua de duminica. Brusc, dintr-o data, fara sa se faca vreo notificare in avans, asa ca un cutremur fara mici anunturi prevestitoare.

"Pentru noi, crestinii, ziua de Duminica este cea mai importanta zi din timpul saptamanii. La fiecare Sfanta Evanghelie, fie ca e vorba de Matei, de Marcu, Luca si Ioan, veti gasi mentionat faptul ca Hristos a inviat in prima zi din saptamana, adica ziua de Duminica" - spune parintele consilier al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.

As avea o intrebare: dar pana acuma ce ati pazit Sfintia Voastra?

"1.La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul.

2. Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.

3. Si a zis Dumnezeu: "Sa fie lumina! Si a fost lumina.

4. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina, si a despartit Dumnezeu lumina de intuneric.

5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai."

Asa incepe Cartea 1 a lui Moise, asa incepe facerea lumii. Si ziua intai, pentru ca a fost ziua in care s-a facut lumina se mai numeste ziua soarelui - "Sunday". Noi, romanii ii spunem Duminica. De cand ne stim noi, Duminica a fost zi de odihna la romani si la mai toate popoarele crestine sau crestinate. Doar la evrei si la unele secte, nu este recunoscuta duminica drept ziua de odihna a Domnului, ci Sambata (sabato=sabat=odihna).

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul "sabat" inseamna odihna, caci in ea "s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui"( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura. Pentru aceea numarul zilelor merge la sapte si se reintoarce iarasi si incepe de la ziua dintai", scrie in "biblioteca de teologie - on line."

Deci hotararea Sfantului Sinod din data de 6 Iunie 2010 este justificata oarecum si respecta in ultima instanta niste traditii care au fost schimbate pe vremea lui Constantin cel Mare.

Intrebarea se pune atunci, de ce se face aceasta schimbare TOCMAI ACUM? Si de ce Sfantul Sinod a tacut pana acum si nu aduce argumente in favoarea deciziei luate de a incepe zilele saptamanii cu ziua de Duminica? In explicatiile sale, domnul consilier mai aminteste si faptul ca a studiat anumite calendare de-a lungul anilor si a gasit aceeasi numerotare a zilelor saptamanii incepand cu duminica. Si mai spune dansul ca si in ziua de astazi unele Episcopii, cum e cea a Timisoarei si Caransebesului si a Aradului, Duminica este mai de mult mentionata ca prima zi a saptamanii.

Si s-a luat aceasta masura pentru "uniformizare". Cam ciudata uniformizare. Sa uniformizezi o tara intreaga dupa 2-3 exceptii, mi se pare cel putin ciudat. De ce totusi nu se mentioneaza adevaratele motive si ne sunt prezentate cateva exceptii de la regula drept "necesitate" de uniformizare?

De ce nu au aliniat Episcopia Timisoarei dupa toate celelalte episcopii? De ce nu se pastreaza calendarul Ortodox asa cum il stim si luam drept exemplu cateva calendare, din anii 1912, 1916 si 1923? Ce ne facem cu deceniile care au urmat si cele dinainte?

Ce se ascunde in spatele acestei decizii? Are asta vre-o legatura cu razboiul izbucnit intre Mitropolitul Serafim de Pireu care acuza pe evrei pentru criza mondiala planificata, ca parte a planului sionist de subjugare a lumii si Moshe Kantor, presedintele "Congresului evreiesc european", care a cerut pedepsirea Mitropolitului pentru acuzele aduse? Sa inceapa Razboiul religiilor de aici? Sa fie acest Razboi un razboi intre Ortodoxism si evrei si nu intre crestini si musulmani cum se credea? Sa fie anul 2011 cu adevarat un an al schimbarilor majore? Ce incearca Biserica Ortodoxa Romana sa ne transmita?

In cuvantul reprezentantului Patriarhiei vizavi de schimbarea calendarului se mai mentioneaza faptul ca si ortodoxismul grec are acelasi calendar. Dar si evreii considera ca Sambata este ziua de odihna si nu Duminica.

Incurcate sunt caile Domnului!

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#duminica prima zi calendar, #decizie Patriarhie duminica calendar , #religie