Opinii: Sinucigasii si Biserica - un razboi de sute de ani

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 18:36
3080 citiri
Opinii: Sinucigasii si Biserica - un razboi de sute de ani
dw-world

Cazul Madalina Manole a starnit multe controverse legate de refuzul Bisericii de a-i acorda sinucigasului o slujba crestineasca. Atitudinea Bisericii fata de actul sinucigas este extrem de negativa si foarte rigida. S-a schimbat totusi ceva in ultima vreme?

Sinucigasii se fac vinovati ca au distrus cel mai de pret dar dat de Dumnezeu, viata. Aceeasi atitudine fata de sinucidere o gasim si in religia iudeica dar si in cea islamica. Intre timp, toate religiile monoteiste au inceput sa-si schimbe atitudinea fata de aceasta problema sensibila, analizeaza Deutsche Welle.

Ruperea unui tabu

Ceremonia de inmormantare a fostului portar al nationalei germane de fotbal, Robert Enke, produsa in urma cu un an a marcat o schimbare a atitudinii Bisericii Catolice fata de sinucigasi.

Episcopul Margot Kessman nu numai ca a oficiat slujba dupa canoanele crestine, dar a citit si un text de adio redactat de fanii echipei engleze Liverpool, suporteri recunoscuti pentru atasamentul lor fata de valorile sportive. "You never walk alone" - "Niciodata nu vei fi singur", i-au transmis fanii echipei engleze.

Mii de oameni au venit sa-si ia ramas bun de la Robert Enke, al carui trup a fost depus intr-o capela crestina, cu toate ca fostul fotbalist isi luase singur viata. Un asemenea fapt ar fi fost de neconceput pana nu demult.

In Bibile exista foarte putine pasaje rezervate actului sinucigas. Atitudinea fata de oamenii care-si pun singuri capat zilelor incepe sa capete un ton vehement in secolul al V-lea, atunci cand lumea clericului decreteaza ca "viata este daruita de Dumnezeu, iar omul nu are niciun drept sa-i curmeze firul."

Iluminismul si dogmele bisericii

Astfel, de-a lungul secolelor, actul sinucigas a devenit obiectul unei respingeri totale din partea lumii crestine. Una dintre cele zece porunci spune "sa nu ucizi", iar tu sinucigasul te identifici cu un criminal chiar daca nu iei viata altcuiva, ci doar pe a ta. Te identifici, totodata, cu tradatorul Iuda care la randul lui s-a sinucis. In secolul al XII-lea, Biserica a decretat actul sinucigas ca fiind un pacat de moarte.

De-abia la inceputul erei Iluminismului, secolul XVIII, a fost revizuita ideea de intoleranta fata de sinucigasi. Un rol important in acest sens l-a avut statul prusac, care in 1794 adopta o lege ce interzicea discriminarea sinucigasilor si decreta ca acestia sa aiba parte de o slujba religioasa conform canoanelor crestine.

Cu toate acestea, Bisericile vor mai avea nevoie de inca o suta de ani pentru a legifera ceea ce Prusia a aprobat inca din secolul al XVIII-lea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#sinucigas Biserica, #biserica Iuda porunci , #religie