Ora de religie: Cati elevi au depus cerere sa participe in continuare la curs

Joi, 05 Martie 2015, ora 18:05
4367 citiri
Ora de religie: Cati elevi au depus cerere sa participe in continuare la curs

Aproximativ 77 la suta dintre elevii care fac in prezent religie ca materie optionala au ales sa urmeze in continuare acest curs, completand cereri in acest sens, conform deciziei Curtii Constitutionale, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

"Pana in 5 martie ora 12:00 au fost introduse in baza de date 1.809.000 de cereri din totalul celor 2.359.880 care au religia in oferta educationala, adica aproape 77% din baza de raportare. Este vorba de cereri introduse in evidenta computerizata. Probabil mai sunt cereri depuse in scoli, dar inca neintroduse in sistemul informational", a precizat ministrul Educatiei.

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Dintre cererile completate de copii sau parintii lor (in cazul celor sub 14 ani), au fost introduse in sistemul informatic intre 55 si 95 la suta in fiecare judet.

Potrivit ministrului Educatiei, in invatamantul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din gradinite, scoala postliceala, dar si formele de invatamant seral sau fara frecventa.

Ce culte se predau in scoli

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.

Ora de religie: Cati parinti au facut cerere pana acum. Ministrul Educatiei se teme de procese

Pentru a fi pusa in practica decizia Curtii Constitutionale, dar si pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie in anul scolar 2015-2016, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, printr-o adresa din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor scolare ca, pana pe 6 martie, sa informeze elevii majori, respectiv parintii si tutorii legal instituiti pentru elevul minor, referitor la hotararea CC si la faptul ca, daca doresc sa isi exercite dreptul constitutional de a beneficia de ora de religie, trebuie sa adreseze unitatii de invatamant o solicitare scrisa.

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai CC precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Potrivit ministrului Educatiei, in prezent, religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cereri ora religie, #religie scoli cerere , #religie