Patriarhul Daniel: Toata existenta este darul lui Dumnezeu

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 14:45
4038 citiri
Patriarhul Daniel: Toata existenta este darul lui Dumnezeu
Foto: Arhiva

Toata existenta este darul lui Dumnezeu, a afirmat, sambata, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel, in cuvantul rostit, in Catedrala patriarhala, la sarbatoarea Nasterii Domnului.

"Cu prilejul acestei mari sarbatori noi invatam adevarul vietii noastre si anume ca toata existenta, tot ceea ce exista - si cerul si pamantul si viata oamenilor - este dar de la Dumnezeu", a spus Intaistatatorul BOR, in predica rostita dupa Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur oficiata la marele praznic al Nasterii Domnului Iisus Hristos.

El a amintit ca in cantarile bisericesti se spune ca la darul lui Dumnezeu, aratat in Fiul Sau facut om pentru mantuirea oamenilor, se raspunde cu daruri.

Slujba de Craciun la Patriarhie (Video)

"Cerul ii daruieste Fiului lui Dumnezeu facut om din iubire pentru oameni Steaua, Pamantul - Pestera, Magii - Darurile, iar noi ii daruim pe Fecioara, cea mai curata fiinta umana pe care a gasit-o Hristos Domnul cand a venit in Lume, Fecioara Maria, care a devenit Maica Domnului si rugatoare pentru noi toti inaintea fiului sau Iisus Hristos, Mantuitorul Lumii", a talmacit Parintele Patriarh.

El a indemnat la darnicie, bunatate si iertare, dupa modelul lui Dumnezeu: "Din darnicia lui Dumnezeu, aratata in nasterea lui Iisus Hristos, invatam si noi sa fim darnici, sa aratam bunatate, prin iertare, prin milostenie, prin ajutorarea copiilor orfani, a batranilor abandonati sau bolnavi ori a celor singuri, a celor indoliati, a strainilor, a celor fara de adapost".

Potrivit Patriarhului, "iubirea milostiva si smerita a lui Dumnezeu ne indeamna la iubire smerita si milostiva fata de semenii nostri", iar asa cum vestesc, cu bucurie, in aceste zile, colindatorii, "in ciuda crizei, in ciuda multor lipsuri, bogatia duhovniceasca a sufletului - credinta, nadejdea si dragostea, bunatatea si milostenia - reprezinta singura bogatie pe care oamenii o iau cu ei si in viata vesnica".

In cuvantul sau, Parintele Patriarh a deslusit intelesurile duhovnicesti din Evangheliile dupa Matei si Luca referitoare la venirea lui Iisus Hristos in Lume, prin care Dumnezeu si-a aratat profunzimea lucrarii sale sfinte.

Iisus cel nascut din Fecioara - "Noul Adam", care vine prin Fecioara Maria, spre mantuirea Lumii - este Dumnezeul copil, a spus inaltul ierarh, evidentiind intelesurile tainei iubirii parintesti, in Familie si in Biserica.

"Dumnezeu vine la noi ca un copil, ca un prunc, dar el vine si spre a ne arata taina iubirii parintesti. Cine n-a fost copil nu stie ce este tatal si ce este mama", a spus Patriarhul Daniel, explicand ca Iisus vine in Lume pentru a vesti Lumea Parinteasca Eterna a Tatalui din Ceruri, nascandu-se vesnic din Tata, fara Mama, si pe pamant din Mama, fara Tata.

"Aceasta ne arata cat de mare este taina iubiri parintesti, a tatalui si a mamei. Deci copilul are nevoie de iubirea Familiei, pentru ca, mai tarziu, dupa ce creste mare, sa inteleaga iubirea mare, sfanta a Bisericii. El se naste in familia conjugala, dar in familia eclesiala, a Bisericii, unde folosim cuvantul de parinte si maica duhovniceasca, fii, frati si surori duhovnicesti nu-i intelegem, daca mai intai nu i-am simtit in familie", a explicat Patriarhul Daniel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mesaj Patriarh Craciun, #Craciun mesaj Daniel, #religie Craciun , #religie
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
"Dumnezeu vine la noi ca un copil, ca un prunc, dar el vine si spre a ne arata taina iubirii parintesti. Cine n-a fost copil nu stie ce este tatal si ce este mama"
L
Lake
rank 1