Pelerinaj de Florii cu aproape o mie de preoti pe strazile Capitalei

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 21:05
3683 citiri
Pelerinaj de Florii cu aproape o mie de preoti pe strazile Capitalei
Foto: Basilica

Aproximativ 5.000 de credinciosi si 950 de preoti, care au purtat ramuri de palmier si salcie sau icoane, au participat, sambata, la cel mai mare pelerinaj de Florii din Capitala, alte sute de astfel de manifestari religioase avand loc in toate regiunile tarii, dar si in eparhiile ortodoxe romane din strainatate.

Pelerinajul din Bucuresti a inceput la ora 14:30, la Manastirea Radu Voda, cu sfintirea ramurilor de salcie, transmite News.ro.

Slujba a fost oficiata de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Dupa sfintire, crengile au fost impartite celor peste 5.000 de credinciosi, care au pornit spre catedrala patriarhala, in sunet de toaca si cantari religioase.

5 zone cu restrictii de trafic in Bucuresti in acest weekend

La procesiune au participat peste 950 de preoti cu ramuri de finic in maini, din toate sectoarele Capitalei, dar si din Protoieria Ilfov Nord si Ilfov Sud, preoti de caritate, din spitale, azile de batrani, unitati militare, penitenciare si cimitire, preotii profesori ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, dar si consilierii, vicarii eparhiali si patriarhali, toti purtand vesminte galbene.

Preotii au fost urmati de corul Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti, elevii seminaristi si miile de credinciosi care purtau ramuri de palmier si salcie. Pe parcursul pelerinajului, cantaretii si credinciosii au cantat impreuna: "Troparul Floriilor", "Cu noi este Dumnezeu", "Cuvine-se cu adevarat" si podobia "Camara Ta, Mantuitorule".

Weekend de petrecere: Isi serbeaza ziua 2,5 milioane de romani

La ora 17:30, pelerinii au ajuns la catedrala patriarhala, unde au fost intampinati de patriarhul Daniel.

"Pelerinul de azi constituie o marturie publica a credintei noastre ortodoxe in timpurile pe care le traim. Secularizarea societatii contemporane este deja o realitate. Rolul nostru, al crestinilor, este de a nu urma duhului lumesc al secularizarii, ci de a trai in Duhul lui Hristos, potrivit indemnului Sfantului Apostol Pavel: sa nu va potriviti cu acest veac, ci sa va schimbati prin innoirea mintii", a spus PF Daniel.

La Bucuresti, pelerinajul de Florii a fost interzis de regimul comunist, in 1948, si a fost reluat in 2008 la initiativa actualului patriarh.

Pelerinajul de Florii isi are originea inca din perioada secolului al IV-lea, cand crestinii celebrau Floriile intr-un mod cu totul special. Unele mentiuni fac referire la felul praznuirii Intrarii Mantuitorului in Ierusalim.

Pelerina apuseana Egeria (alias Silvia sau Etheria), in jurnalul sau de calatorie la Locurile Sfinte, ne vorbeste despre procesiunea ce se organiza in aceasta zi dupa savarsirea Sfintei Liturghii. Toti crestinii se strangeau pe la ora 13:00 si mergeau impreuna cu slujitorii si episcopul cetatii pe Muntele Maslinilor, pana la locul de unde Domnul S-a Inaltat la cer.

De aici, pe la ora 17:00, coborau catre Sfanta Cetate, iar crestinii de toate varstele si copiii, mergand inaintea episcopului cu ramuri de finic si de maslin, strigau: "Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului." Ajungand in cetate, mergeau la Biserica Sfintei Invieri unde savarseau slujba Vecerniei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#pelerinaj Florii Bucuresti 2016 , #religie