Pelerinaj la slujba de Rusalii de la Sumuleu Ciuc, cu 120.000 de credinciosi

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 17:49
4102 citiri
Pelerinaj la slujba de Rusalii de la Sumuleu Ciuc, cu 120.000 de credinciosi
Foto: Evenimentul Zilei

Credinciosi catolici din toata lumea au participat, sambata, la cel mai mare pelerinaj din Europa Centrala si de Est, parcurgand Drumul Crucii si luand parte la slujba de Rusalii, oficiata la altarul triplu, ridicat intre saua dintre Sumuleu Mic si Sumuleu Mare, judetul Harghita.

Potrivit Jandarmeriei Harghita, aproximativ 120.000 de credinciosi catolici au participat la cea de-a 445-a procesiune si slujba de Rusalii, oficiata la altarul triplu aflat intre saua dintre Sumuleu mic si Sumuleu Mare. O parte dintre pelerini, harghiteni si din judetele vecine, a pornit inca de vineri, parcurgand zeci de kilometri pe jos, intonand cantece religioase, pana la Biserica Franciscana din Sumuleu.

Aici au participat la priveghi toata noaptea, rugandu-se la statuia Maicii Domnului, considerata facatoare de minuni, pentru sanatate, bunastare si pace in toata lumea. Sute de harghiteni au pornit pe jos, in zori zilei de sambata, ducand cu ei crucea din biserica din satul natal si intonand cantece religioase, spre Biserica Franciscana din Sumuleu.

Trebuie spus ca patru grupuri de pelerini au pornit din tarile vecine imediat dupa Paste, purtand cu ei, simbolic, patru cruci. Acestia au trecut prin localitatile cu populatie majoritar maghiara, unde au fost asteptati, iar crucea lor a fost impodobita, in fiecare localitate, cu cate o panglica. Acestia s-au intalnit, imediat dupa slujba, in fata altarului, predand crucea reprezentantilor Bisericii Franciscane.

In jurul orei 10:30 din Catedrala Franciscana a fost scos drapelul localitatii Sumuleu, numit Laborum, iar procesiunea a pornit catre altarul triplu de langa Capela Salvator de pe muntele Sumuleul Mic. Credinciosii au parcurs un drum abrupt, numit Drumul Crucii, marcat cu 14 cruci, care simbolizeaza popasurile pe care le-a facut Iisus spre dealul supliciului.

Slujba a fost oficiata de Spanyi Antal, episcop din Szekesfehervar (Ungaria), de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, si de un sobor de preoti romano-catolici din tara si din statele europene in care traiesc maghiari. Motto-ul ales anul acesta a fost: "Prin Maria, la Iisus".

La pelerinaj au venit, ca si in alti ani, de altfel, credinciosi din Italia, Germania, Finlanda, SUA, Argentina si Australia. Pentru pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc au venit din Ungaria doua trenuri speciale, "Szekely gyors" si "Csiksomlyo expressz", cu aproximativ 1.600 de pelerini unguri. Alti pelerini din Ungaria au venit cu autocare sau cu masini proprietate personala.

In timpul manifestarilor religioase prilejuite de Ziua Rusaliilor ordinea a fost vegheata de aproximativ 500 de politisti si jandarmi. De asemenea, la eveniment au fost prezente si echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ale Ambulantei, Salvamontului, precum si voluntari ai Crucii Rosii, pregatiti sa intervina in caz de necesitate.

Pelerinajul de la Sumuleu are o traditie de peste 440 de ani iar dupa 1990 a devenit cel mai mare din Europa Centrala si de Est. Istoria pelerinajului se leaga de incercarea principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, de a impune secuilor, in 1566, religia unitariana. Credinciosii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni si Casin s-au adunat in sambata Rusaliilor in Sumuleu Ciuc, pornind de aici spre muntele Harghita, impotriva armatei principelui.

In timp ce barbatii se luptau cu armata lui Sigismund, femeile si copii s-au adunat in biserica de la Sumuleu si s-au rugat. Obtinand victoria, secuii si-au impodobit steagurile cu crengi de mesteacan si s-au intors la Sumuleu. De atunci, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, credinciosii catolici se aduna in cea mai mare procesiune religioasa din zona.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#pelerini slujba Rusalii, #credinciosi maghiari slujba , #religie