Pelerinajul de Florii, cu 800 de preoti. Vezi mesajul Patriarhului Daniel

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 21:06
2488 citiri
Pelerinajul de Florii, cu 800 de preoti. Vezi mesajul Patriarhului Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel, a afirmat, sambata, ca Pelerinajul de Florii reprezinta un semn de speranta, manifestare a dragostei crestine, a comuniunii si a comunitatii ecleziale.

"Pelerinajul de Florii este un semn de nadejde sau de speranta, pentru ca intocmai ca Lazar cel inviat de Hristos din morti dupa patru zile si noi asteptam cu nadejde sarbatoarea invierii lui Hristos, care este temelia invierii noastre a tuturor", a spus intaistatatorul BOR, in cuvantul de invatatura rostit din pridvorul Resedintei Patriarhale, la finalul Pelerinajului de Florii.

Cati romani se sarbatoresc de Florii - un singur barbat se numeste Floricica

Dupa sfintirea icoanei praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim, purtata in procesiune, si rostirea rugaciunii de binecuvantare a pelerinilor, patriarhul a afirmat ca Pelerinajul de Florii "vesteste legatura dintre Taina Crucii si Invierea Domnului, dintre Intrarea Domnului Iisus Hristos in Ierusalimul pamantesc, spre a patimi si a se jertfi pentru a noastra mantuire si Intrarea Domnului in Ierusalimul ceresc, dupa Inviere".

De asemenea, el a spus ca acest pelerinaj este "un semn de credinta, pentru ca este un eveniment vizibil, o marturisire procesiune facuta in public a credintei in Iisus Hristos si in adevarul Invierii Domnului si al Invierii de Obste".

"Pelerinajul este si o invitatie adresata noua sa iesim din egoismul vietii individuale si din casele noastre pentru a-l marturisi pe Hristos, cel ce este Invierea si Viata", a spus inaltul ierarh ortodox.

Totodata, patriarhul Daniel a amintit ca anul acesta este proclamat de Sfantul Sinod ca An comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, care s-au jertfit alegand credinta crestina. El a subliniat astfel ca "in zilele noastre jertfa pe care suntem chemati s-o aducem nu este una sangeroasa, precum cea a voievodului martir, ci o daruire sau o jertfa din timpul si confortul propriu, pentru a ne ruga mai mult si pentru a savarsi mai multe fapte ale iubirii milostive si darnice spre a marturisi mai puternic iubirea lui Hristos cel Rastignit si Inviat".

Mii de credinciosi - 800 de preoti din protoieriile Bucuresti si Ilfov, ierarhi, monahi si mireni - au participat, sambata, in ajunul praznicului imparatesc al Intrarii Domnului in Ierusalim, la cea de-a saptea editie a Pelerinajului de Florii, organizat de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor.

Catolicii si ortodocsii romani se pregatesc de Florii: Procesiuni pe strazile Bucurestiului

Pelerinajul a inceput la ora 16.15 in curtea Manastirii Radu Voda, unde episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, a sfintit ramurile de salcie care au fost impartite credinciosilor. Evenimentul s-a desfasurat pe traseul: strada Radu Voda, bulevardul Marasesti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Voda, strada Serban Voda, cu oprire la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon Nou, strada Principatele Unite, strada Ienachita Vacarescu, strada Sfanta Ecaterina, cu oprire la Biserica Sfanta Ecaterina, Paraclisul Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul, strada Bibescu Voda, Aleea Dealul Mitropoliei.

La Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon Nou, procesiunea a fost intampinata de preotii si credinciosii de la sfantul lacas si din parohiile Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Slobozia si Sfantul Alexie din Protoieria sectorului 3 al Capitalei, iar la Biserica Sfanta Ecaterina, procesiunea a fost intampinata de preotii profesori si studentii teologi de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din Bucuresti.

"Este ca o marturie in Cetate. Astazi avem procesiune noi ortodocsii, maine fratii nostri catolici", a declarat presei parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Evenimentul s-a incheiat, in jurul orei 17.30, la Catedrala Patriarhala, unde pelerinii au fost intampinati de catre patriarhul BOR, Daniel.

Crestinii sarbatoresc duminica Floriile, zi care aminteste de intrarea triumfala a lui Iisus Hristos in Ierusalim, unde a fost intampinat de multimi de oameni cu ramuri de finic.

De Florii, credinciosii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti, care simbolizeaza ramurile de finic cu care l-au intampinat multimile in Ierusalim pe Iisus Hristos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Patriarhul Daniel mesaj Florii, #procesiune Florii Bucuresti , #religie