Ziare.com

Raport despre religia din Romania de la Departamentul de Stat al SUA: De la incidente antisemite la protestele antimoschee (Video)

Joi, 11 August 2016, ora 08:13

   

Raport despre religia din Romania de la Departamentul de Stat al SUA: De la incidente antisemite la protestele antimoschee (Video)
Departamentul de Stat al SUA a publicat, miercuri, raportul anual pe 2015 privind libertatea religioasa in lume, care contine si detalii referitoare la fiecare tara.

In raportul privind Romania se mentioneaza ca atat Constitutia, cat si legile garanteaza libertatea religiei si includ prevederi privind protectia minoritatilor religioase. Legile asigura gruparilor religioase sprijinul statului si acces in armata, spitale, aziluri de batrani, penitenciare si orfelinate.

Grupurile trebuie sa se inscrie intr-un sistem cu trei categorii pentru a primi beneficii.

Restrictiile impuse de Guvern au impiedicat anumite grupuri sa obtina recunoasterea oficiala, iar alte grupuri nu au obtinut retrocedarea proprietatilor confiscate intre 1940 si 1989.

In special Biserica Greco-Catolica a sustinut ca nu a putut intra in posesia multor biserici de-ale sale, deoarece autoritatile nu au executat anumite sentinte judecatoresti.

Departamentul de Stat noteaza ca s-au raportat incercari ale autoritatilor locale, adesea sub influenta clerului ortodox, de a ingreuna accesul in cimitire al grupurilor religioase neortodoxe.

Unii politicieni au criticat decizia de a se permite constructia unei moschei. Presa a relatat despre presiuni ale Bisericii Ortodoxe asupra autoritatilor scolare pentru ca acestea sa solicite ore de educatie religioasa ortodoxa pentru toti elevii.

Guvernul a continuat sa implementeze recomandarile Comisiei Internationale privind Holocaustul in Romania si a extins educatia despre Holocaust in programa scolara. In decembrie 2015, Curtea Constitutionala a respins noua legislatie care dadea prioritate litigiilor privind proprietatea initiate de supravietuitorii Holocaustului si facilita restituirea proprietatilor, printre altele si datorita unei contestatii formulate de presedintele tarii privind alte articole din legislatie, fara legatura cu aceasta chestiune.

Guvernul continua sa incerce reintroducerea masurii.

In 2015 s-au produs incidente antisemite, inclusiv profanari de sinagogi, negarea holocaustului si evenimente de comemorare a liderilor pro-nazisti din Miscarea Legionara.

Membri ai unor grupuri religioase minoritare, inclusiv Biserica Greco-Catolica si Biserica Adventista de Ziua a Saptea, au raportat cazuri de preoti ortodocsi care au interzis inmormantarile neortodoxe in cimitire publice apartinand cultului ortodox.

Au existat numeroase relatari in presa despre acte de vandalism impotriva amplasamentului unei viitoare moschei, inclusiv ingroparea de porci congelati, aducerea unor purcei la pascut si amplasarea de cruci pe terenul moscheii.

Grupuri religioase minoritare au afirmat ca presa a relatat in repetate randuri despre afilierea religioasa a criminalilor din minoritati religioase.

Oficialitati ale ambasadei americane la Bucuresti au continuat sa isi exprime ingrijorarea fata de Guvern, in privinta ritmului lent al retrocedarii proprietatilor religioase si au reafirmat importanta recunoasterii depline a Holocaustului si a ameliorarii educatiei privind Holocaustul.

Reprezentanti ai ambasadei si ai Departamentului de Stat s-au intalnit cu lideri ai Bisericii Greco-catolice pentru a discuta relatiile intre ortodocsi si greco-catolici si incidentele de discriminare.

Alaturi de lideri ai comunitatii si organizatii evreiesti, ambasada a sprijinit eforturile de combatere a antisemitismului. Reprezentantii ambasadei au participat la evenimente de promovare a tolerantei religioase sprijinite de comunitati musulmane, incheie rezumatul documentului despre Romania.Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3700 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

usa mai are putin si ne obliga sa devenim ***

americanii sa-si vada de ale lor ca intr-o buna zii , datorita faptului ca ne forteaza sa traim dupa placul lor, le intoarcem spatele si ne aliam iar cu rusii

 

Tocmai asta e facut sultanul

Problema cu licuricii e ca nu se multumesc sa-si aplice ideile doar in tara lor, ci vor sa-si exporte ideologia si pseudo-valorile peste tot in lume.
Exact ca si URSS-ul...
Problema e ca, atunci cand o civilizatie abandoneaza pragmatismul in favoarea ideologiei, e un prim semn ca a ajuns la sfasitul evolutiei sale istorice si urmeaza colapsul..

@ ana vivanta

Asa ca bine zici! Intr-o buna zi Americanii o sa ne oblige sa ne spalam de dinti si sa folosim hartia igienica!

Pe tine s-ar putea sa te oblige sa te apleci...

... un pic. Oricum se pare ca ai predispozitii in directia asta.

Daca americanii vor renunta la pragmatismul care i-a ajutat de-a lungul deceniilor sa ajunga o mare putere, vor avea aceeasi soarta cu URSS-ul (si nu va dura 70 de ani, ca un cazul alora).

E plina istoria de imperii tari la ideologie si slabe la economie. Iar economia de pe aici nu se simte prea bine de vreo cativa anisori buni...

va pute in Romania? Nu va convine?

luati Deveselu in spinare, faceti curat si VALEA!

 

Cam asa suna...

o "rezolvare" muscaleasca a fundamentalistilor pravoslavnici pentru ceilalti servitori ortodocsi din jurul imperiului fost tzarist! Mai lipsea putin si ne pomeneam si cu un atac nuclear venit de la "frati"!

toti au aceasta abordare: or cu noi, ori impotriva

noatra... singura rezolvare este "noi cu noi" si cu nimeni altcineva. Rusul vrea sa gandesc ca creerul rusesc, americanul la fel vrea sa gandesc ca creerul american, eu vreau sa gandesc ca mine, cu creerul meu... aparatcicule!

Romania - Istorie, cultura si traditie...

... cat se tine cont de valorile ei?

Cred ca probleme ca Holocaustul si libertatile religioase in Romania sunt tratate in mod gresit de catre Departamentul de Stat al SUA. Se analizeaza si se judeca situatiile din prisma, cultura si punctul lor de vedere fara a se tine absolut cont de specificul, formele, cultura si traditiile noastre. In plus sunt "aruncate" toate aceste probleme (care luate in parte sunt complexe si total diferite unele de altele) in acelasi "cos" nefacandu-se nici o divizare sau separare, practic neluandu-se in calcul specificul fiecarei situatii.

Sa luam cateva exemple: "Unii politicieni au criticat decizia de a se permite constructia unei moschei"
" incidente antisemite, inclusiv profanari de sinagogi, negarea holocaustului si evenimente de comemorare a liderilor pro-nazisti din Miscarea Legionara"
"acte de vandalism impotriva amplasamentului unei viitoare moschei"
"importanta recunoasterii depline a Holocaustului si a ameliorarii educatiei privind Holocaustul".

Decizia sau mai bine zis impunerea construirii unei mari moschei mai ales in situatia data nu are nici o motivatie si nici o logica daca tinem cont de cultura, istoria ai traditiile noastre specifice, nu americane. Nimeni din afara nu ne poate impune implantarea a ceva ce nu are nici o legatura cu traditia, cultura si mai ales istoria noastra.

In privinta Holocaustului se face o foarte mare greseala. Nimeni nu este impotriva recunoasterii a ceea ce s-a intamplat, a milioanelor de vieti pierdute in urma Holocaustului. Desigur condamnam ororile regimului nazist si tot raul care a insemnat ptr umanitate. Holocaustul este o rană incă nevindecată. Daca insa ne aplecam si privim cu atentie faptele care sau derulat in Tara noastra (cu dovezi si date) vom gasi cred o situatie aparte.
Nu doresc a intra in polemicasi nici nu vreau sa apar un regim fie el carlist sau antonescian dar daca ne uitam si mai inapoi in istoria indelungata a Romaniei vom gasi dovezi si explicatii care clarifica in buna masura actiunile acelor timpuri.

"pentru a afla (de exemplu) cat a fost de anti-semit Ion Antonescu, il convocăm ca martor pe unul dintre cei mai cunoscuti publicisti evrei din acea vreme – Marius Mircu.
La o jumătate de se­col după consumarea holocaustului din Romania, in cadrul unei dezbateri publice desfăsurate in Israel, Marius Mircu consemnează, pentru stiinta tuturor evreilor deci, că prin legile anti-semite ale guvernării antonesciene si mai ales prin legea Centralei Evreilor din Romania, "a fost creat in Romania un stat (evre­iesc) in stat, spre a-i mentine evrei, pe evrei".

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/05/30/marturiile-unor-evrei-despre-asa-zisul-antisemitism-din-romania-maresalului-antonescu/

Pana nu se va face lumina o clarificare complexa, din toate unghiurile nu vom putea avea un raspuns limpede

 

Nu stiu daca ai observat ...

... dar pe Marele Licurici il cam doare la basca de "specificul fiecarei natzii". Faci ce spune el sau te ia benga. Din fericire, gebul asta de politica e pe dric, chiar aici in America...

 

 

nu va faceti probleme

Departamentul de Stat SUA e controlat de banii din petrol.
Huma Abedin asistenta d-nei bill clinton e banuita a avea legaturi cu muslim brotherhood si atitudine anti semita.
dar pentru ca e clinton, se poate orice

 

din pacate SUA si-a pierdut autoritatea morala sa tina lectii

despre respectarea drepturilor omului, atita timp cit d-na bill clinton e impinsa spre Casa Alba cu nerusinare si o totala lipsa de respect fata de lege si votantul de rind.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor